Katalonski lider negira tvrdnje obavještajaca da je predvodio separatiste

Tanjug
Foto: Ondacero.es

BARSELONA - Katalonski lider i vođa separatističke stranke ERC, Pere Aragones negirao je danas navode španske obavještajne agencije CNI da je tajno predvodio radikalnu separatističku protestnu grupu, rekavši da je agencija te tvrdnje iskoristila kao izgovor da ga prati.

Aragones tvrdi da je juče primio ozbiljno redigovane deklasifikovane dokumente španskog Nacionalnog obavještajnog centra u vezi sa navodima da je bio predmet špijunskih akcija i da je zatražio da odgovorni za njih odgovaraju.

"(Dokumenti) iznose ovu tvrdnju koja očigledno nema nikakvih dodira sa stvarnošću", rekao je Aragones novinarima, dodajući da se u dokumentima ne navode razlozi zbog kojih se sumnja da je on bio koordinator iza djelovanja CDR grupe koja je organizovala neke od nasilnih protetsta i napada na katalonski regionalni parlament.

Aragones nije pomenuta dokumenta pokazao novinarima, prenosi Rojters.

Španski ministar pravde Feliks Bolanos ponovio je da vlada nije znala za špijuniranje katalonskih separatista, kao i da za takve aktivnosti nije dala ovlašćenje.

Prema njegovim riječima, CNI i sud koji odobrava akcije agencije, nemaju obavezu da o svom radu obavještavaju vladu.

Istragu o navodnom špijuniranju katalonskog lidera, sprovodi sud u Barseloni, pošto je Aragones prošlog jula podnio tužbu protiv izraelske grupe NSO, koja prodaje sistem Pegasus, i protiv Pasa Estebana, bivšeg direktora CNI.

Polovinom januara španska vlada je skinula oznaku tajnosti sa dokumenata o prisluškivanju mobilnog telefona katalonskog predsjednika, koje su obavljali agenti CNI koristeći izraelski špijunski softver Pegasus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana