Katalonija: Gradske vlasti moraju dozvoliti toples na javnim bazenima

Srna
Foto: Ilustracija

MADRID- Aktivisti u Kataloniji slave nakon što je vlada ovog španskog regiona obavijestila svoje gradske uprave da moraju dozvoliti ženama da na javnim bazenima budu u toplesu.

Dozvoljavanje toplesa na javnim bazenima u Kataloniji sadržana je zakonu iz 2020. godine. Međutim, pojedini opštinski bazeni su spriječili ovu praksu, što svakog ljeta rezultira velikim brojem prigovora.

Lokalnim vlastima je sada rečeno da zabrane svaki oblik diskriminacije.

"Sprečavanje žena da budu u toplesu isključuje dio populacije i narušava slobodan izbor svake osobe u pogledu njenog tijela", navodi se u saopštenju odjeljenja za ravnopravnost i feminizam katalonske vlade.

U dokumentu se navodi da lokalne vlasti moraju da se "brane od diskriminacije bilo kog motiva, uključujući pol, vjerska ubjeđenja ili odjeću".

Takođe, u dokumentu se poziva da se dozvoli dojenje, kao i upotreba kupaćih kostima koji prekrivaju cijelo tijelo, odnosno muslimanske "burke".

Portparol katalonskog odjeljenja za ravnopravnost rekao je španskim medijima da je pismo samo "podsjetnik", ali da su opštine obavezne da ga poštuju.

Regionalna vlada, predvođena Katalonskom republikanskom ljevicom, koja se zalaže za nezavisnost, može teoretski da kazni bilo koju gradsku vlast za koju se utvrdi da je prekršila propise i to sumom do 500.000 evra, navodi Bi-Bi-Si.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana