Karaganov: Amerika neće braniti Evropu u slučaju atomskog udara Rusije

Srna
Foto: Ria Novosti

BIJELjINA - Jedan od vodećih ruskih spoljnopolitičkih autoriteta Sergej Karaganov smatra da će moralna i druga degradacija Zapada neizbježno dovesti do trećeg svjetskog rata i zalaže se da Rusija nanese ograničene atomske udare po Evropi da bi i sebe i svijet spasila od globalnog nuklearnog rata.

Karaganov, koji je počasni predsjednik moskovskog Savjeta za spoljnu i odbrambenu politiku, uvjeren je da prijetnja upotrebom nuklearnog oružja može pomoći da se zapadne zemlje "otrijezne" i natjeraju da prekinu sukob sa Rusijom koji traje ne samo u vidu rata u Ukrajini.

"Ne slažem se sa kritičarima koji tvrde da pozivam na žgašenje požara benzinomž. Poenta je u tome da nadolazeću vatru možemo zaustaviti postavljanjem protivpožarnih pregrada na njenom putu ili paljenjem svojevrsne susretne vatre" - objašnjava Karaganov, a prenose ruski mediji.

Kritičarima njegovog načelnog zalaganja za "preventivni nuklearni udar po ciljevima u Evropi", Karaganov objašnjava da je "potpuno svjestan nuklearne strategije SAD i da je siguran da one neće koristiti nuklearno oružje da zaštite Evropu".

"Pročitajte član pet Povelje NATO – on ništa ne govori o tome da će SAD, ili bilo koja druga država u bloku, automatski nanijeti uzvratni udar, zalažući se za NATO zemlju koja je pogođena. Ništa od toga!

Štaviše, kada sam proučavao istoriju stvaranja NATO-a, čitao sam dokumente i znam da su američki senatori uspjeli da obezbijede da član pet ne predviđa nikakve automatske garancije" - navodi Karaganov.

On postavlja pitanje šta, zapravo, kaže član pet NATO-a?

"Samo to da će u slučaju napada na državu članicu Alijanse druge zemlje napadnutoj žpružati pomoćž. A kakvu pomoć – vojnu, ekonomsku, humanitarno – o tome će se odlučivati u skladu sa birokratskim procedurama unutar alijanse", navodi Karaganov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana