Karađorđevići na krinisanju kralja Čarlsa 6. maja

Srna
Foto: Agencije

BEOGRAD- Princ Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević prisustvovaće 6. maja krunisanju britanskog kralja Čarlsa Trećeg u Vestminsterskoj opatiji u Londonu.

Princ Aleksandar Karađorđević navodi da je počastvovan što će prisustvovati ovom istorijskom događaju na kome će biti krunisana i kraljica Kamila.

U saopštenju princ Aleksandar napominje da su gotovo sve kraljevske porodice Evrope i svijeta potvrdile prisustvo na ovoj ceremoniji, koja će biti jedinstvena u poređenju sa prethodnim krunisanjem monarha Ujedinjenog Kraljevstva jer će ono biti prvo u istoriji kome će prisustvovati drugi krunisani šefovi država.

Princ Aleksandar istakao je da kralj Čarls već sa velikom predanošću izvršava ove obaveze, te da će mu ovaj bitni događaj biti inspiracija da nastavi sa istom energijom i odlučnošću, koju je naslijedio majke, kraljice Elizabete Druge.

U tekstu se ocjenjuje da su ovakvi događaji od velikog značaja za ustavne parlamentarne monarhije i njihove narode, jer odaju počast vjekovnoj tradiciji i simbolizuju državnost. Ceremonija krunisanja predstavlja zavjet monarha pred Bogom da će vršiti svoju važnu dužnost služenja narodu.

Kralj Čarls će 6. maja biti krunisan zajedno sa Kamilom, kraljicom suprugom, u Vestminsterskoj opatiji u Londonu, ceremonija krunisanja vodiće kenterberijski nadbiskup.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana