Kancelarije Bi-Bi-Sija u Indiji pretražene poslije dokumentarca o premijeru

Tanjug
Kancelarije Bi-Bi-Sija u Indiji pretražene poslije dokumentarca o premijeru

NjU DELHI - Kancelarije Bi-Bi-Sija u Mumbaju i Nju Delhiju pretražene su u okviru istrage poreskih organa, nakon što je Bi-Bi-Si emitovao dokumentarac u Velikoj Britaniji u kojem kritikuje indijskog premijera Narendru Modija.

"Nadamo se da će ova situacija biti rješena što je prije moguće", navodi se u kratkom saopštenju britanskog kanala i dodaje da "potpuno sarađuju" sa vlastima.

Iako je dokumentarni film emitovan samo na televiziji u Velikoj Britaniji, indijska vlada je pokušala da zabrani ljudima da ga gledaju u Indiji, nazivajući ga "neprijateljskom propagandom i antiindijskim smećem" sa "kolonijalnim načinom razmišljanja".

Dokumentarac prati prve Modijeve korake u politici, uključujući njegov uspon do imenovanja za glavnog ministra zapadne države Gudžarat.

Dokumentarac se fokusirao na premijerovu ulogu u napadima na muslimane u Gudžaratu 2002. godine, kada je bio glavni ministar.

Nemiri u Gudžaratu 2002. godine trajali su tri dana i bili su obilježeni nasiljem među zajednicama u zapadnoj indijskoj državi Gudžarat.

Prema zvaničnim podacima, neredi su okončani sa 1.044 mrtvih, 223 nestalih i 2.500 povrijeđenih, a od poginulih 790 su bili muslimani i 254 hindusi. 

Dokumentarac postavlja pitanja o postupcima Modija tokom vjerskih nemira.

Izvještaj Forin ofisa tvrdi da je Modi bio "direktno odgovoran" za "klimu nekažnjivosti" koja je omogućila nasilje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana