Kanada razmatra dodatne granične mjere za tražioce azila iz Meksika

Tanjug
Kanada razmatra dodatne granične mjere za tražioce azila iz Meksika

OTAVA - Kanada razmatra niz mjera kako bi spriječila meksičke državljane da dolete u zemlju i zatraže azil, rekao je danas ministar javne bezbjednosti Dominik LeBlan, nakon što je premijer Kvebeka ranije rekao da to što nema viznih zahtjeva za meksičke putnike znači da je više izbjeglica stizalo avionom.

LeBlan je naveo da sa ministrom za imigraciju Markom Milerom razmatra uvođenje viza i druge mjere.

-Razmatramo brojne neophodne mjere kako bismo osigurali da ovi letovi direktno iz Meksika ne postanu neka vrsta indirektnog načina za pristup Kanadi i traženje azila -  dodao je on, prenosi Rojters.

Premijer Kvebeka Fransoa Lego pozvao je prošle nedjelje kanadskog premijera Džastina Trudoa da zaustavi priliv izbjeglica u pokrajinu i da mu nadoknadi troškove, tvrdeći da su usluge Kvebeka blizu „tačke pucanja“ zbog sve većeg broja izbjeglica.

-Državljani Meksika čine sve veći udio tražilaca azila koji pristižu u Kvebek, a mogućnost ulaska u Kanadu iz Meksika bez vize svakako objašnjava dio priliva azilanata - napisao je Lego u

Otava je pod pritiskom zbog svoje imigracione politike, za koju mnogi tvrde da je razlog za pogoršanje stambene krize i zato što neke usluge koje pružaju provincije, poput obrazovanja i zdravstvene zaštite, imaju poteškoće da održe korak sa rastom stanovništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana