Kanada i Kina protjerale diplomate iz Toronta i Šangaja

Tanjug
Kanada i Kina protjerale diplomate iz Toronta i Šangaja

OTAVA/PEKING - Kina je danas protjerala kanadskog diplomatu iz konzulata u Šangaju, nakon što je Otava naredila kineskom diplomati iz Toronta da napusti zemlju, prenio je Rojters. Kanada je u ponedjeljak izbacila kineskog diplomatu Džaa Veija, nakon obavještajnog izvještaja kanadske službe koja ga je optužila da je maltretirao kanadskog poslanika, koji je kritikovao Peking zbog tretmana prema Ujgurima.

Kina je odgovorila da, kao odgovor na "nerazumne akcije Kanade", protjeruje konzula Lin Lalond iz kanadskog konzulata u Šangaju, koja će morati da napusti zemlju do 13. maja.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova dodalo je da Kina zadržava pravo za dalje akcije. Kanadska špijunska agencija (CSIS) objavila je izvještaj iz 2021. godine o kineskom uticaju u Kanadi u kojem se navodi kineski uticaj u Kanadi, u kojem je bilo riječi o mogućim prijetnjama članu parlamenta Majklu Čongu i njegovoj porodici u Hongkongu.

Detalji izvještaja CSIS pojavili su se 1. maja, kada je kanadski list "Gloub and mejl" objavio da je Kina tražila informacije o Čongu i njegovoj porodici, u vjerovanoj namjeri da od njega "napravi primjer" i da odvrati ostale poslanike da zauzimaju anti-kineske stavove.

Čong je rekao novinarima da je period od dvije godine predugačak da se donese odluka o protjerivanju, dok je Peking poručio da se nikad nije miješao u unutrašnja pitanja Otave.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana