Kaminski i Vasik prebačeni u zatvore

Srna
Kaminski i Vasik prebačeni u zatvore

VARŠAVA - Bivši poljski ministar unutrašnjih poslova Marijuš Kaminski i njegov bivši zamjenik Mačej Vasik odvedeni su iz istražnog pritvora u Varšavi u zatvore u različitim dijelovima zemlje, javili su poljski mediji.

Vasik je poslat u zatvor u blizini grada Ostroleka, sjeveroistočno od glavnog grada Poljske, dok je Kaminski prebačen u zatvor u Radomu, jer ima bolnicu, javila je televizija Polsat. Kaminski je juče počeo štrajk glađu kao “politički zatvorenik”.

Oba ova bivša službenika bi uskoro mogla da budu odvedena u druge zatvore iz bezbjednosnih razloga.

Kaminski i Vasik uhapšeni su u utorak, 9. januara, u predsjedničkoj palati u Varšavi, gđe su stigli na poziv predsjednika Andžeja Dude. Hapšenja su dovela do talasa protesta stranke Pravo i pravda (PiS).

Dvojica bivših zvaničnika su 2015. godine osuđena na tri i po godine zatvora zbog zloupotrebe položaja, ali su prije stupanja na snagu presude postali poslanici tada vladajuće partije PiS i Duda ih je pomilovao. Međutim, predsjedničko pomilovanje je izdato mimo zakona, jer presude tek treba da stupe na snagu.

Regionalni sud u Varšavi osudio je bivše zvaničnike prošlog mjeseca na dvije godine zatvora zbog zloupotrebe položaja dok su vodili Centralni antikorupcijski biro u takozvanom “zemljišnom skandalu” 2015. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana