Kadirov poslao pismo Putinu o prebacivanju boraca Ahmata u Bahmut

GS/Agencije
Kadirov poslao pismo Putinu o prebacivanju boraca Ahmata u Bahmut

MOSKVA, KIJEV -Rat u Ukrajini ušao je 436. dan. Jedinice "Vagnera" napustiće položaje u Bahmutu 10. maja zbog nedostatka municije, najavljuje vođa te paravojne formacije Jevgenij Prigožin. Kijev, međutim, tvrdi da Rusija dovodi pripadnike "Vagnera" s linije fronta u taj grad i da namjerava da ga zauzme do 9. maja. Ukrajinski predsJednik Volodimir Zelenski planira da stvori fond za obnovu Ukrajine.

Kadirov poslao pismo Putinu o prebacivanju boraca Ahmata u Bahmut

Predsjednik Čečenije Ramzan Kadirov rekao je danas da je poslao zvanično pismo ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu sa zahtjevom da mu se izda naređenje da prerasporedi jedinice Ahmata u Artjomovsk, kako Rusi nazivaju Bahmut.

Kadirov u pismu izražava želju da, s obzirom na trenutnu situaciju, budu izdata naređenja za povlačenje jedinica Ahmata sa drugih pravaca i njihovo prebacivanje na položaje u Artjomovsku i okolini, koje drži paravojna grupa Vagner.

Kadirov je rekao da je pismo, čiji je snimak objavio na svom Telegram kanalu, već poslato.

Osnivač grupe Vagner Jevgenij Prigožin rekao je danas da je kontaktirao predstavnike čečenskog predsjednika kako bi započeli prebacivanje snaga sa položaja u Artjomovsku.

Kadirov je rekao da je „Ahmat“ spreman da napreduje ka Artjomovsku, a da je nekoliko jedinica već krenulo "u pravcu izvođenja specijalne vojne operacije".

Bahmut je strateški grad u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici za koji se ruska i ukrajinska strana bore već više od 10 mjeseci.

Vazdušna opasnost na istoku zemlje

Ukrajinski zvaničnici večeras su objavili upozorenje na vazdušni napad u većem dijelu istočne Ukrajine.

Područje pod uzbunom proteže se od Vinice na zapadu do svih istočnih regiona i na jugu do oblasti Herson i Krima.

Područje pod uzbunom proteže se od Vinice na zapadu do svih istočnih regiona i na jugu do oblasti Herson i Krima.

Zelenski planira da stvori fond za obnovu Ukrajine

Ukrajinski predsJednik Volodimir Zelenski je na svom Telegram kanalu objavio da je sa rukovodstvom američke kompanije za upravljanje imovinom BlackRock razgovarao o detaljima stvaranja investicionog fonda za obnovu zemlje.

-Detalji stvaranja investicionog fonda za obnovu privrede Ukrajine razmatrani su tokom sastanka sa rukovodstvom najveće kompanije za upravljanje imovinom na svijetu, BlackRock. Glavni cilj stvaranja fonda je privlačenje privatnog i javnog kapitala za implementaciju velikih poslovnih projekata u Ukrajini“, navodi se na telegram kanalu Zelenskog.

Prema njegovom mišljenju, stvaranje takvog fonda biće „moćan signal“ za jačanje investicione klime.

Savjet EU odobrio još milijardu evra za kupovinu municije Ukrajini

Savjet ministara Evropske unije je odobrio izdvajanje još milijardu evra (1,12 milijardi dolara) za sprovođenje druge faze plana EU, kojim je predviđeno da se Ukrajini obezbijedi milion komada municije.

Sredstva će finansirati zajedničku nabavku artiljerijskih metaka kalibra 155 mm i, po potrebi, projektila iz evropske odbrambene industrije zemalja članica EU, prenosi Kijev Independent.

-Odluka je još jedan veliki korak za isporuku municije Ukrajini. Oružanim snagama Ukrajine potrebne su značajne količine municije za odbranu ukrajinskog naroda i teritorije. Potrebna im je brzo - izjavio je šef diplomatije Evropske unije Jozep Borel.

EU je pristala da Ukrajini dostavi milion artiljerijskih granata 20. marta. U prvoj fazi, milijarda evra namijenjena je za nadoknadu državama koje bi mogle odmah da pošalju svoje zalihe. Još milijarda biće iskorišćena za zajedničku nabavku novih metaka, a završni dio programa predviđen je za proizvodnju preostalih artiljerijskih metaka.

Nakon telefonskog razgovora od 21. aprila sa ukrajinskim ministrom inostranih poslova, Borel je rekao da je EU isporučila više od 66 odsto prve tranše od 9. februara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana