Južnoafrički farmer optužen da je ubio dvije žene i njima nahranio svinje

G.S.
Foto: Gardijan

KEJPTAUN - Južnoafrički farmer i dvoje njegovih radnika optuženi su da su ubili dvije žene i njihovim tijelima nahranili svinje.

Ubistva Marije Makgatho i Locadije Ndlovu, takođe nazvanih u lokalnim medijima kao Kudzai Ndlovu, navodno su se dogodila kada su dvije žene ušle na farmu u sjevernoj pokrajini Limpopo u augustu.

Tražili su mliječne proizvode kojima je istekao rok trajanja, a za koje lokalni mediji izvještavaju da su tamo ostavljeni da hrane svinje.

Vlasnik farme Zakaria Johanes Olivier, nadzornik Andrian Rudolf de Vet i Viliam Musora, poljoprivredni radnik, suočavaju se s dvije optužbe za ubistvo s predumišljajem, jednom za pokušaj ubistva i jednom za posjedovanje vatrenog oružja bez dozvole.

Musora, koji je iz Zimbabvea, takođe je optužen za ilegalni boravak u Južnoj Africi.

Dvije su žene navodno ustrijeljene na Olivierovoj farmi. Treći muškarac, za kojeg su lokalni mediji izvijestili da je Ndlovuin suprug, ozlijeđen je i dopuzao je do ceste gdje je vrištao u pomoć.

Nekoliko dana kasnije, policija je otkrila tijela žena u raspadanju u svinjcu na farmi.

Trojica optuženih pojavila su se u utorak na sudu tražeći kauciju. Ročište je odgođeno do oktobra.

Slučaj je izazvao bijes u zemlji s visokom stopom nasilnog kriminala, u kojoj su maltretiranje i premalo plaćeni poljoprivrednici rašireni, farmeri su ubijani, a većinsko crnačko stanovništvo još uvijek je uglavnom isključeno iz vlasništva nad zemljom, jer su bili pod aparthejdom.

Članovi političkih stranaka protestvovali su ispred suda, tražeći najoštrije moguće kazne za muškarce i da im se uskrati kaucija.

Južnoafrička komisija za ljudska prava, nezavisno službeno tijelo, osudila je ubistva, prenosi Kliks.

Rečeno je da će „voditi antirasističke dijaloge s pogođenim zajednicama“, pozivajući ljude da ne uzimaju zakon u svoje ruke.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana