Južna Koreja predstavila najmoćniju balističku raketu, poslali upozorenje Sjevernoj

Tanjug
Južna Koreja predstavila najmoćniju balističku raketu, poslali upozorenje Sjevernoj

SEUL - Južna Koreja predstavila je svoju najmoćniju balističku raketu i drugo oružje tokom ceremonije povodom Dana oružanih snaga, pošto je predsjednik Južne Koreje, Jun Suk Jel, upozorio da će se "režim" Sjeverne Koreje srušiti ukoliko pokuša da upotrebi nuklearno oružje.

Južnokorejsko predstavljanje oružja i upozorenje protiv Severne Koreje uslijedilo je nakon što je Sjever nedavno objelodanio svoje postrojenje za obogaćivanje uranijuma i testirao rakete uoči predsjedničkih izbora u SAD u novembru, preneo je AP.

-Ako Sjeverna Koreja pokuša da upotrebi nuklearno oružje, suočiće se sa odlučnim odgovorom naše (Južne Koreje) i vojske našeg saveznika SAD. Taj dan će biti kraj sjevernokorejskog režima - rekao je predsjednik Jun Suk Jel vojnicima koji su bili okupljeni na vojnom aerodromu u blizini Seula.

Tokom ceremonije, južnokorejska vojska je prikazala oko 340 komada vojne opreme i sistema naoružanja.

Među njima je bila i njena najmoćnija balistička raketa Hjunmu-5, za koju stručnjaci kažu da može da nosi bojevu glavu tešku oko osam tona i koja može da prodre duboko u zemlju i uništi podzemne bunkere u Sjevernoj Koreji. To je bio prvi put da je Južna Koreja otkrila taj projektil.

SAD je tokom ceremonije letjela bombarderom B-1B.

Otkako je preuzeo predsjedničku dužnost 2022. godine, Jun Suk Jel je osnažio vojni savez sa SAD i poboljšao trilateralnu bezbednosnu saradnju Seul-Vašington-Tokio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana