Južna Koreja: Podvodni nuklearni test Sjeverne Koreje može biti „preuveličan“

Tanjug
Foto: Korea Herald

SEUL - Južna Koreja razmatra mogućnost da bi tvrdnja Sjeverne Koreje o poslednjem testiranju podvodnog sistema nuklearnog naoružanja mogla biti „preuveličana i izmišljena“, saopšteno je danas iz kancelarije južnokorejskog predsjednika Juna Sukjula.

„Ako je izvedeno testiranje, pretpostavlja se da je u pitanju neka vrsta torpeda, ali malo je vjerovatno da se radi o sistemu na nuklearni pogon. Ne postoje podaci o razvoju malog reaktora koji može biti ugrađen u torpedo prečnika manjeg od jedan metar“, navedeno je u saopštenju, prenosi agencija Jonhap.

Dodaje se da je provjera istinitosti saopštenja Sjeverne Koreje o testiranju podvodnog drona za nuklerani napad, izdatog u petak, ograničena, jer, kako se navodi, Pjongjang nije priložio fotografije.

Iz kancelarije južnokorejskog predsjednika je naglašeno da Južna Koreja nastavlja da, zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama, prati razvoj sistema podvodnog naoružanja severnog suseda upotrebom obaveštajnih i nadzornih sredstava.

„Mi ćemo dodatno ojačati naše protivpodmorničke sposobnosti i odbrambene položaje iznad luka“, dodaje se u saopštenju.

Sjeverna Koreja saopštila je u petak da je sprovela testiranje podvodnog sistema nuklearnog oružja, „Haeil-5-23“, u vodama kod svoje istočne obale, u znak protesta zbog zajedničkih trodnevnih pomorskih vojnih vežbi Južne Koreje, SAD i Japana održanih ranije ove nedelje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana