Južna Koreja: Ako Sjeverna Koreja nastavi sa provokacijama, doživjeće krah

Tanjug
Foto: Ilustracija

SEUL - Novi ministar odbrane Južne Koreje, Kim Jong-hjun, upozorio je danas da će Sjeverna Koreja doživjeti krah svog režima ukoliko nastavi sa provokacijama, i najavio uspostavljanje "nadmoćnog" odbrambenog položaja protiv prijetnji Sjeverne Koreje.

Kim je ovo upozorenje iznio u govoru prilikom inauguracije, nakon što je predsjednik Jun Suk Jeol ranije danas potvrdio njegovo imenovanje, prenosi agencija Jonhap.

"Kako bismo obezbijedili da se neprijatelj ne usudi da izvede provokaciju, upostavićemo nadmoćni odbrambeni položaj i kapacitete za odvraćanje neprijateljskih provokacija", rekao je Kim, inače bivši šef Predsjedničke bezbjednosne službe.

Kako je upozorio, u slučaju provokacije, Pjongjang će platiti "strašnu cijenu po principu kažnjavanja istog časa, oštro i do kraja".

"Ukoliko izvedu provokaciju, suočiće se sa krahom svog režima", poručio je novoimenovani ministar odbrane Južne Koreje.

Na telefonskoj konferenciji sa najvišim vojnim zvaničnicima, Kim je pozvao na uspostavljanje 24-časovnog nadzora nad sjevernokrejskim režimom i vojskom, kao i na hitan odgovor u slučaju potrebe.

Kim je ranije, dok je još bio kandidat za novog ministra odbrane, izjavio da je otvoren za sve opcije, uključujući nuklearno naoružanje Južne Koreje ukoliko je to potrebno radi otklanjanja nuklearnih i raketnih prijetnji Sjeverne Koreje.

Sjeverna Koreja je ove godine pojačala tenzije između dvije zemlje šaljući hiljade balona sa smećem u Južnu Koreju i lansirajući 37 balističkih raketa, podsjeća južnokorejska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana