Južna Koreja počela vježbe bojevog gađanja u blizini granice

Tanjug
Južna Koreja počela vježbe bojevog gađanja u blizini granice

SEUL - Južna Koreja počela je danas vježbe bojevog gađanja na artiljerijskim poligonima u blizini granice sa Severnom Korejom, prvi put poslije šest godina, a nakon suspenzije međukorejskog vojnog sporazuma koji je ograničavao takve vježbe.

Trupe su ispalile oko 140 projektila koristeći samohodne haubice K9 i K105A1 tokom vežbi u provincijama Kjongi i Gangvon, koje se nalaze na pet kilometara od vojne demarkacione linije u okviru demilitarizovane zone koja razdvaja dve Koreje, saopštila je juznokorejska vojska, prenosi Jonhap.

 "Vežbe gađanja, prve takve koje se izvode na kopnu, nakon što je vlada potpuno suspendovala Vojni sporazum od 19. septembra 2018., fokusirane su na jačanje artiljerijske spremnosti i sposobnosti odgovora u slučaju neprijateljskih provokacija", saopštila je vojska.  

U saopštenju je navedeno da će južnokorejska vojska i ubuduće redovno izvoditi artiljerijske vežbe i obuku manevarskih jedinica u pograničnim oblastima.    

Taj potez je usledio skoro mjesec dana nakon što je Južna Koreja potpuno suspendovala međukorejski vojni sporazum iz 2018. godine, a nakon kampanje prekograničnog slanja balona sa smećem od strane Sjeverne Koreje i pokušaja da se poremete GPS signali u blizini graničnih ostrva, navodi južnokorejska agencija.   

Sjeverna Koreja je od kraja maja lansirala više od 2.000 balona  sa smećem preko granice, a uz obrazloženje da to predstavlja odgovor na propagandnu kampanju sjevernokorejskih prebega i aktivista Južne Koreje koji redovno sjevernom susjedu šalju balone sa hranom, lijekovima, novcem i lecima u kojima se kritikuju lideri u Pjongjangu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana