Jermak: Zapad bi trebao da dozvoli Ukrajini da izvrši napade dublje na rusku teritoriju

Srna
Foto: Juronjuz

KIJEV - Andrij Jermak, šef ureda ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, izjavio je danas da bi Zapad trebao odgovoriti na iransku isporuku raketa Rusiji tako što će dozvoliti Kijevu da izvrši napade dublje na rusku teritoriju.

Opisujući najavu sankcija Iranu zbog isporuka raketa kao „pozitivan korak“, Jermak je rekao da to nije dovoljno, prenio je Rojters.

„Takođe nam je potrebno odobrenje za upotrebu zapadnog oružja protiv vojnih ciljeva na ruskoj teritoriji, osiguranje raketa većeg dometa i unapređenje naših sistema protuvazdušne obrane“, napisao je Jermak na platformi Dž (Tviter).

Vlade Francuske, Njemačke i Britanije oštro osuđuju iranski transfer balističkih raketa Rusiji i radiće na uvođenju sankcija Iranu zbog toga, saopštilo je njemačko Ministarstvo vanjskih poslova.

Ovaj čin je eskalacija i od strane Irana i od strane Rusije te predstavlja direktnu prijetnju evropskoj sigurnosti, navodi se u zajedničkom saopćenju triju zemalja koje je objavilo njemačko Ministarstvo.

Tri zemlje će poduzeti hitne korake za otkazivanje bilateralnih sporazuma o vazdušnomnom prometu s Iranom, dodaje se u saopštenju, u kojem se poziva Iran da odmah prekine svaku podršku Rusiji u ratu s Ukrajinom.

Saopštenje je uslijedilo nakon što je američki državni tajnik Antony Blinken rekao da je Rusija dobila balističke rakete od Irana i da će ih vjerojatno upotrijebiti u Ukrajini za nekoliko tsedmica.

Osim toga, tijekom posjete Britaniji, Blinken je kazao da će SAD uvesti i nove sankcije, uključujući sankcije vazduhoplovnoj kompaniji Iran Air.

Kremlj još nije komentirao Blinkenove izjave, ali je juče saopštilo da razvija dijalog s Iranom u svim područjima, navela je agencija.

Teheran je negirao da je Moskvi isporučio rakete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana