Aljohin: Uskoro žestok udar na Kupjansk

GS/Agencije
Foto: Aif.ru

MOSKVA, KIJEV -Nastavlja se rat dronovima između Rusije i Ukrajine.Sjedinjene Američke Države biće "odgovorne za poraz Ukrajine" ukoliko Kongres ne odobri nov zahtjev Bajdenove administracije za višemilionsko finansiranje ratom razorene zemlje, izjavila je Sekretar finansija Dženet Jelen, nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski otkazao obraćanje američkom Kongresu.

 

Ruski vojni analitičari uskoro očekuju najjači udar ruske vojske i to na harkovskom pravcu - ruske snage sada napreduju prema Kupjansku i ulaze u mjesto Sinjkovku, gradić koji se smatra "vratima Harkova".

Moskovski vojni ekspert Genadij Aljohin ističe da se ofanzivne operacije velikih razmjera mogu izvoditi u bilo koje doba godine.

"Odsijecanje Harkova kod Bogoduhova sa izlaskom na Poltavu značilo bi odsijecanje cijele donbaske grupacije Oružanih snaga Ukrajine. Čini mi se da se ovaj pravac buduće ofanzive sam po sebi nameće.

Sa uništenjem ukrajinskih snaga u Avdejevki otvara se još jedan pravac za napredovanje. A tu je i hersonski front" - smatra Aljohin.

On napominje da bez ruske ofanzive ne bi bilo moguće realizovati zadatke Specijalne vojne operacije.

"Naša vojska već drži dio Sinjkovke, a neprijatelj svim silama pokušava da zadrži mostobran na lijevoj obali rijeke Oskol da bi imao vremena da izgradi odbrambeni sistem u Kupjansku" - objašnjava on.

U izgradnju odbrambenog sistema već su uključeni specijalisti iz Njemačke - inženjerci i mineri.

"Lijevu obalu ukrajinske snage neće predati bez borbe. Posebno će se boriti za željeznički čvor Kupjanska" - procjenjuje Aljohin.

On zaključuje da na harkovskom frontu uskoro nikome neće biti dosadno, jer je ruska vojska spremna za napad - navode ruski portali, koje prenose "Fakti"

SAD: Velika vjerovatnoća da Ukrajina bez dodatne pomoći pretrpi poraz

U SAD ocjenjuju da postoji velika vjerovatnoća da Ukrajina bez dodatne pomoći pretrpi poraz u aktuelnom sukobu, izjavio je koordinator Bijele kuće za strateške komunikacije Džon Kirbi.

„Postoji veliki rizik da Ukrajina može da izgubi“, rekao je Kirbi, komentarišući mogućnost da se američki Kongres ne dogovori o daljem finansiranju Kijeva.

Takođe je napomenuo da će predsjednik SAD Džozef Bajden danas razgovarati sa partnerima iz G7. Kirbi je siguran da će na dnevnom redu biti pitanje dalje podrške Kijevu.

Oštećen objekat infrastrukture u Dnjepropetrovskoj oblasti

U Nikopoljskom okrugu Dnjepropetrovske oblasti Ukrajine oštećen je objekat infrastrukture, saopštio je šef regionalne administracije Sergej Lisak. 

„Infrastrukturni objekat je oštećen“, napisao je on na svom Telegram kanalu.

Ranije je ukrajinski portal „Strana“ saopštio da su eksplozije odjeknule u gradu Dnjepropetrovsku.

Bivši poslanik ukrajinske Rade pronađen mrtav - trag vodi u Kijev

Tijelo bivšeg poslanika Vrhovne rade Ilje Kive pronađeno je u Podmoskovlju. Trag vodi u Kijev, prenose ruski mediji.

Popov najverovatnije poginuo u eksploziji njegovog automobila u Lugansku

Poslanik Narodnog saveta LNR Oleg Popov najverovatnije je poginuo u eksploziji njegovog automobila u Lugansku, rekao je izvor za Sputnjik.

Novim antiruskim sankcijama koje je uvela Velika Britanija obuhvaćeno je 31 fizičko i pravno lice, povezano sa vojno-industrijskim kompleksom Rusije, saopštilo je britansko Ministarstvo spoljnih poslova.

Na listi je i konstruktor drona „lancet“ Aleksandar Zaharov i njegova porodica.

Najvažnije iz novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane Rusije:

- Tokom prethodnog dana oboreni su ukrajinski avioni Su-25 i MiG-29, uništeno je 76 dronova;

- Na kupjanskom pravcu odbijeno je pet napada na području Sinkovke, Ivanovke i jezera Liman, protivnik je izgubio gotovo 140 pripadnika, tenk, tri borbena oklopna vozila;

- Na kransolimanskom pravcu odbijen je napad na području Grigorovke, Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 290 vojnika, dva borbena oklopna vozila;

- Na donjeckom i južnodonjeckom pravcu Oružane snage Ukrajine izgubile su ukupno gotovo 465 pripadnika, tri tenka i 8 borbenih oklopnih vozila;

- Na zaporoškom i hersonskom pravcu izvedeni su napadi na ljudstvo Oružanih snaga Ukrajine, likvidirano je gotovo 135 vojnika.

Kameron će ponovo potvrditi podršku Ukrajini tokom prve posjete SAD

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron potvrdiće važnost podrške i humanitarnog finansiranja Ukrajini, ali i održavanja dobrih odnosa između Vašingtona i Londona tokom njegove prve posjete Vašingtonu otkako je preuzeo svoju funkciju prošlog mjeseca, saopšteno je iz britanske kancelarije za inostrane poslove.

-Ministar spoljnih poslova najavio je novi zimski paket humanitarne pomoći u vrijednosti od 36,52 miliona dolara za Ukrajinu i dodatnih 9,76 miliona dolara za humanitarne aktivnosti - navodi se u saopštenju Ministarstva inostranih poslova. Britanski ministar spoljnih poslova, se tokom svog prvog putovanja otkako je došao na funkciju, sastao sa ukrajinskm predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu.

Ranije je najavljeno da će Kameron imati niz bilateralnih sastanaka sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom, kao i republikanskim i demokratskim članovima Kongresa.

Bivši britanski premijer će se sa američkim kolegama pored pružanja podrške Ukrajini, fokusirati i na deeskalaciji tenzija i pružanju pomoći na Bliskom istoku.

Kongres SAD odobrio je više od 110 milijardi dolara za Ukrajina od ruske invazije u februaru 2022, ali nije odobrio odvajanje dodatnih sredstava otkako su republikanci preuzeli kontrolu nad Predstavničkim domom predsjednika Džoa Bajdena u januaru.

Lideri G7 održaće danas onlajn sastanak sa Zelenskim

Lideri zemalja Grupe 7 (G7) održaće danas onlajn sastanak sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, prenosi Rojters.

-Ministri spoljnih poslova sedam zemalja će na sastanku razgovarati o situaciji u Ukrajini i na Bliskom istoku, ali i o vještačkoj inteligenciji - najavio je glavni sekretar kabineta Japana Hirokazu Macuno na konferenciji za novinare.

Bijela kuća ranije je najavila da će sastanak, koji će biti zatvoren za medije, biti održan danas u 9:30 časova.

Jelen: SAD će biti "odgovorne za poraz Ukrajine" ako pomoć ne prođe u Kongresu

Sjedinjene Američke Države biće "odgovorne za poraz Ukrajine" ukoliko Kongres ne odobri nov zahtjev Bajdenove administracije za višemilionsko finansiranje ratom razorene zemlje, izjavila je Sekretar finansija Dženet Jelen, nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski otkazao obraćanje američkom Kongresu.

Ona je u utorak u razgovoru novinarima u Meksiko Sitiju ocijenila da je finansiranje, naročito opšteg državnog budžeta Ukrajine, "potpuno neophodno" i da predstavlja preduslov da podrška Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) nastavi da stiže Ukrajini. Jelen je rekla da je finansiranje Ukrajine od suštinskog značaja za sve američke saveznike u Evropi, koji su pružali pomoć toj zemlji da pobijedi u svojoj borbi protiv ruske invazije.

Šef kabineta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog rekao je ranije da je odlaganje pomoći Sjedinjenih američkih država stvorilo "veliki rizik" da će Ukrajina izgubiti taj skoro dvogodišnji rat.

Lider Ukrajine kasnije je otkazao planove da se obrati Kongresu sa zahtjevom za direktnu američku pomoć, dok su kongresmeni raspravljali oko republikanskog zahtjeva da se ta pomoć poveže sa izmjenom američke imigracione i granične politike.

Kijev: Rusija tokom noći lansirala 48 dronova na Ukrajinu, oboren 41

Rusija je tokom noći lansirala ukupno 48 dronova na Ukrajinu, a većina ih je oborena, saopštile su danas ukrajinske vazduhoplovne snage.

U saopštenju se dodaje da su ukrajinski sistemi protivvazdušne odbrane uništili 41 dron pre nego što su stigli do cilja, prenosi Rojters.

Ukrajinska vojska je saopštila da su sve uništene bespilotne letjelice "Šahid", iranske proizvodnje, bile kamikaze.

Nije precizirano šta se dogodilo sa dronovima koji nisu oboreni, niti da li je bilo štete i žrtava u ovim napadima, navodi britanska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana