Jedan od vojnika osuđenih za ubistvo slavnog muzičara Viktora Jare izvršio samoubistvo

Tanjug
Jedan od vojnika osuđenih za ubistvo slavnog muzičara Viktora Jare izvršio samoubistvo

SANTJAGO- Jedan od sedmorice bivših vojnika osuđenih za ubistvo kantautora Viktora Jare, penzionisani brigadir Armije Ernan Čakon Soto (86), oduzeo je sebi život, rečeno je za španski ''El Pais'' u Ministarstvu unutrašnjih poslova Čilea.

Smrt je otkrila Istražna policija (PDI) koja je došla u njegov dom kako bi ga sprovela na izdržavanje kazne koju je u ponedjeljak izrekao Vrhovni sud.

Čakon je kažnjen sa 15 godina zatvora za kvalifikovano ubistvo i 10 godina za kvalifikovanu otmicu u saučesništvu za zločin počinjen poslije državnog udara 11. septembra 1973. godine.

Kompozitor je ubijen zajedno sa Litre Kirogom, koji je bio direktor Nacionalne zatvorske službe pod vladom svrgnutog socijalističkog predsjednika Salvadora Aljendea (1970-1973).

Obojica su svoje posljednje sate života proveli zajedno, u strahu i izolovani od ostalih zatvorenika u svlačionici stadiona Čile.

Prema policijskim informacijama koje su citirane u lokalnim medijima, PDI je stigao u Čaconov dom u opštini Las Kondes, u istočnom dijelu prestonice, a kada je on  zatražio odobrenje da ode u spavaću sobu da potraži nešto, začuo se hitac.

Rođen u Santjagu, Čakon je bio penzionisani vojni brigadir. Prema iskazu njegove odbrane, u svom činu majora u vojsci, obavljao je samo funkciju čuvanja spoljnog perimetra stadiona Čile, što, prema ocjeni suda, nije u skladu sa njegovim visokim činom.

Prema presudi Apelacionog suda iz 2021. godine, koju je u ponedjeljak ratifikovao Vrhovni sud, imao je taktičko i objaveštajno znanje, „uslove koji su mu omogućavali da direktno interveniše u odvijanju ispitivanja“ koja su sprovodili u svlačionicama stadiona u Čileu, gdje su bili zatvoreni Jara i Litre.

U obrazloženju presude se dodaje da je „nekoliko svjedoka potvrdilo da je učestvovao u poslovima selekcije i izvještavanju nadređenih, zbog čega njegove izjave nisu bile vjerodostojne ni uverljive.

Takođe se navodi da je „u to vrijeme nosio pištolj STIER kalibra 9 milimetara, oružje koje je u potpunosti u skladu sa tehničkim opisom povreda koje su, prema forenzičkoj evidenciji, izazvale smrt Jare Martineza i Litre Kiroge".

Sedmorica bivših vojnih starješina osuđenih za ubistvo Jare i Kiroge dostigla su visoke činove u vojsci, od brigadira i pukovnika. Oni imaju između 73 i 86 godina i svi su tokom suđenja bili na slobodi.

Viktor Jara je uhapšen 12. septembra 1973, dan nakon puča koji je predvodio armijski general Avgusto Pinoče, i odveden na stadion Čile. Pjevač i tekstopisac, zajedno sa Kirogom, bio je jedan od preko 5.000 pristalica Aljendea koje je uhapsila vojska.

Tamo su, prema sudskim svjedočenjima, bili zvjerski mučeni tri dana. Jara je zadobio 56 preloma kostiju i upucan je 44 puta, dok je Kiroga imao 47 preloma i dobio 23 metka.

Jara, jedan od najslavnijih čileanskih kantautora, imao je 40 godina kada je ubijen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana