U Fukušimi zabrinuti zbog planiranog ispuštanja radioaktivne vode u okean

Tanjug
U Fukušimi zabrinuti zbog planiranog ispuštanja radioaktivne vode u okean

TOKIO - Direktor Međunarodne agencije UN za nuklearnu energiju (IAEA) Rafael Grosi, sastao se sa stanovnicima u oblasti Nuklearne elektrane Fukušima, zabrinutim oko bezbjednosti plana vlade Japana za puštanje u okean prečišćene radioaktivne vode iz razorene nuklearne elektrane Fukušima Daiči.

U planu za oslobađanje radioaktivne vode iz Fukušime, koji je odobrila IAEA, navodi se da bi oslobađanje vode imalo zanemariv uticaj na životnu sredinu, prenio je Rojters.

Japanski ribarski sindikati se dugo protive ovom planu i upozoravaju da bi poništio napore uložene na popravljanje štete nanijete izvozu japanskih prehrambenih proizvoda iz straha od radijacije, iako Japan redovno testira ulov ribe i morskih plodova ulovljenih u oblasti Fukušime i tvrdi da su bezbjedni za konzumaciju.

-Centralna vlada morala bi da razumije da se oštro protivimo planu ispuštanja vode iz Fukušime u okean - izjavio je predsjednik Udruženja ribara Fukušime Tetsu Nozaki na današnjem sastanku na kojem je učestvovao Grosi.

Grosi je rekao nema magično rješenje za sumnje i zabrinutosti, ali je istakao da će IAEA biti uz građane u decenijama koje dolaze, dok i posljednja kap vode ne bude bezbjedno ispuštena.

On cće danas posjetiti i uništenu nuklearnu elektranu i u tom mjestu će otvoriti kancelariju IAEA, koja cće nadgledati sukcesivno oslobađanje vode u narednih 30 do 40 godina.

U saopštenju operatora NE Fukušima, kompanije Tokio Elektrik Pauer (Tepco), navodi se da je oko 1,3 miliona tona vode uskladištene u ogromnim rezervoarima na lokaciji NE filtrirano kroz napredni sistem za preradu tečnosti (Alpi), kako bi se uklonila većina radioaktivnih elemenata osim tricijuma, izotopa vodonika koji je teško odvojiti od vode.

Navodi se da će obrađena voda, pre nego što kroz specijalno konstruisani podvodni tunel bude ispuštena u okean, kilometar od obale, biti razblažena morskom vodom tako da koncentracija tricijuma bude znatno ispod međunarodno odobrenih nivoa.

Očekuje se da cće taj proces početi već u avgustu, prenijeli su japanski mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana