Japan: Zatvoreno nekoliko stotina škola zbog prijetnji bombom

Tanjug
Foto: Ilustracija

TOKIO- Japanska policija je krenula u potjeru za osobom koja je slala prijetnje bombama na adresu nekoliko stotina škola, zbog čega su obrazovne ustanove morale da budu na kratko zatvorene.

Prijetnje su poslate faks mašinama srednjim školama i univerzitetima ranije ove nedelje sa telefonskog broja registrovanog u Tokiju, prenio je "BBC".

U školama nije nađena nijedna eksplozivna naprava i nije bilo prijave o napadu na učenike i osoblje, saopštila je policija.

Prijetnje bombama su retke u Japanu, koji je poznat po niskoj stopi kriminala.

Prvi talas prijetnji počeo je u ponedjeljak, a u prefekturi Saitama više od 170 škola primilo je pretnju bombom, naveli su zvaničnici.

Lokalni mediji prenose  da je u jednoj poruci pisalo da je podmetnuto 330 bombi, dok je u drugoj poruci pisalo "podmetnuo sam veliku bombu".

U nekim izvještajima se navodi da se u porukama tražila odšteta od 300.000 jena (2.320 dolara) do tri miliona jena (23.200).

U utorak, stigle su poruke da će đaci i profesori biti ubijeni oružjem ručne izrade, i sve su stigle sa istog broja, na adrese srednjih škola u raznim prefekturama, uključujući Osaku, kao i Saitamu i Ibaraki.

Zbog prijetnji, mnoge škole u Japanu zatvorene su iz predostrožnosti, iako je većina danas otvorena.

Faks mašine se i dalje često koriste u Japanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana