Janković: Lava došla 200 metara do stana, očekuje se nova erupcija

GS
Janković: Lava došla 200 metara do stana, očekuje se nova erupcija

REJKJAVIK - Nakon što je prije tri dana eruptirao vulkan i lava se izlila u ribarski grad Grindavik, svo stanovništvo je evakuisano u Rejkjavik.

Među njima je i Milan Janković, nekadašnji fudbaler, rodom iz Bihaća, koji je za RTRS rekao da su se pojavile nove pukotine.

- Magma se skuplja ispod grada što znači da se očekuje nova erupcija vulkana. Kada će to biti ne može se tačno reći, ali je opasnost veluka.

Lava je, priča Milan, došla 200 metara do njegovog stana, a tri kuće u komšiluku su uništene.

- Za sada se zaustavila, ali ne znamo šta će biti. U Grindaviku živi 90 porodica. Nadležni su išli od stana do stana kako bi sve evakuisali tako su svi izašli oko pet časova, a oko devet je krenula erupcija. Trenutno tamo nema nijednog stanovnika. Nema ni struje jer je lava prešla preko glavnih cijevi i vodova – istakao je Janković.

Dodao je da su zemljotresi koji su prethodili erupciji bili slabiji od onih u decembru, ali da su se dogodile erupcije dva vulkana.

Dodao je da je mnogi stanovnici ne žele da se vrate u Grindavik već da dobiju nadoknadu za imovinu ili smještaj. Za sada su, kaže, svi iznajmili stanove, a imaju i nešto pomoći.

- Za sada se ne mislim ni ja vraćati. Ako bi nekad u budućnosti neko garantovao bezbjednost, možda. Niko ni u Rejkjaviku nije potpuno bezbjedan jer postoje pukotine gdje bi nekad moglo da dođe do erupcije – zaključio je Janković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana