Jake mjere bezbjednosti u Belfastu pred dolazak Bajdena

Srna
Jake mjere bezbjednosti u Belfastu pred dolazak Bajdena

BELFAST- Američki predsjednik Džozef Bajden namjerava da istakne posvećenost njegove zemlje očuvanju mira u Sjevernoj Irskoj kada večeras posjeti Belfast, u kojem su na snazi jake mjere bezbjednosti, javlja Bi-Bi-Si.

U centru Belfasta prisutne su jake policijske snage još od juče i tako će ostati sve do srijede. Stotine dodatnih policajaca raspoređeno je u Belfastu pred dolazak američkog predsjednika.

Bajden će doputovati večeras u Belfast na obilježavanje 25. godišnjice potpisivanja mirovnog Sporazuma na Veliki petak.

Ovaj sporazum iz 1998. godine okončao je višedecenijski sukob u Sjevernoj Irskoj u kojem je poginulo više hiljada ljudi.

Bajden je uoči dolaska rekao da se raduje obilježavanju godišnjice u Belfastu i naglasio posvećenost SAD očuvanju mira i jačanju prosperiteta.

Belfast će biti prva stanica Bajdenove četverodnevne posjete Irskoj, tokom koje će govoriti o svojim irskim korijenima i sastati se sa rođacima.

On će večeras doputovati na Međunarodni aerodrom u Belfastu, a dočekaće ga premijer Velike Britanije Riši Sunak.

Bajden će navjerovatnije boraviti u hotelu u centru Belfasta, sutra poslije podne kreće za Republiku Irsku u okruge Lout i Mejo, gdje ima rođake, a zatim za Dablin prije odlaska u petak, 14. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana