Izricanje kazne Trampu odloženo do septembra

Tanjug
Izricanje kazne Trampu odloženo do septembra

VAŠINGTON - Izricanje kazne republikanskom predsjedničkom kandidatu Donaldu Trampu zbog tajne isplate novca porno zvijezdi Stormi Danijels, koje je bilo zakazano za 11. jul, odloženo je najmanje do 18. septembra.

Sudija u tom slučaju odložio je izricanje kazne nakon što je Vrhovni sud SAD presudio u ponedjeljak da bivši američki predsjednik može da zatraži imunitet od krivičnog gonjenja za pojedine od radnji koje je preduzeo tokom svog predsjedničkog mandata da bi poništio rezultate predsjedničkih izbora 2020. godine, objavio je En-Bi-Si  njuz.

Sudija suda na Menhetnu odobrio je u utorak odlaganje izricanja presude nakon što su Trampovi advokati zatražili više vremena da iznese svoj argument, tvrdeći da odluka Vrhovnog suda o imunitetu zahtijeva novo suđenje.

Izricanje kazne Trampu je prvobitno bilo zakazano za 11. jul, samo nekoliko dana prije početka Republikanske nacionalne konvencije u Milvokiju 15. jula.

Pošto je sada odloženo za 18. septembar, Tramp će biti formalno proglašen za predsjedničkog kandidata Republikanske stranke iako još neće biti poznata vrsta kazne koja mu je izrečena nakon što je proglašen krivim za isplatu novca Stormi Danijels u zamjenu za njenu diskreciju o njihovom odnosu, prenosi Glas Amerike. Tužioci su saopštili u utorak da se ne protive odlaganju ročišta za izricanje kazne, iako su naveli da smatraju da su napori da se presuda poništi “bez osnova”.

Trampovi advokati rekli su da bi trebalo odbaciti presudu u vezi sa tajnom isplatom Danijels jer je porota tokom suđenja vidjela dokaze za koje vjeruju da je trebalo da budu zaštićeni predsjedničkim imunitetom, prenosi ABC Njuz.

Poroti u maju bilo je potrebno manje od 10 sati da osudi Trampa za 34 krivična djela falsifikovanja poslovnih zapisa vezanih za tajnu isplatu glumici filmova za odrasle Stormi Danijels u pokušaju da poveća svoje šanse na predsedničkim izborima 2016. godine. Tužioci su tvrdili da je 2016. Tramp naložio svom tadašnjem advokatu Majklu Koenu da plati Danijels kako ne bi javno govorila o njihovom seksualnom odnosu uoči predsjedničkih izbora u novembru te godine, na kojima je Tramp porazio Hilari Klinton. Trampov tadašnji advokat Koen poslao je tada Danijelsovoj 130.000 dolara i Tramp mu je taj iznos nadoknadio u mjesečnim ratama koje su predstavljene kao rutinski pravni troškovi, rekli su tužioci. Tramp se izjasnio da nije kriv, poriče da je imao seks sa Danijels, i obećao je da će uložiti žalbu na presudu, pošto mu bude izrečena kazna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana