Izraelski obavještajci prikupili podatke za čak 3.000 meta u Libanu

Tanjug
Izraelski obavještajci prikupili podatke za čak 3.000 meta u Libanu

LONDON - Izraelski obavještajci godinama prikupljaju obavještajne podatke o libanskoj militantnoj grupi Hezbolah koje je Izrael mogao da koristi za napade posljednjih sedmica na Liban, a Tel Aviv je u obavještajnim operacijama koristio satelite, dronove i druge sajber alate, piše Fajnenšel tajms.

List navodi da se, kako se povećavala moć Hezbolaha, tako povećavala i sposobnost Izraela da prati pripadnike te grupe. Dodaje se da izraelska vojska čak ima specijalnu jedinicu koja je zadužena za obradu dobijenih informacija o Hezbolahu.

„Tokom godina, izraelski obavještajci su uspjeli da sakupe bazu podataka toliko opsežnu da su u prva tri dana vazdušne operacije izraelski ratni avioni pokušali da pogode najmanje 3.000 ciljeva za koje se vjeruje da su povezani sa Hezbolahom”, navodi Fajnenšel tajms.

Izraelske vazdušne snage od prošle sedmice izvode masovne napade na ciljeve Hezbolaha u različitim oblastima Libana. Takođe je bilo nekoliko ciljanih vazdušnih napada na glavni grad Libana, Bejrut, tokom kojih su ubijeni visoki komandanti Hezbolaha, uključujući vođu te grupe Sajeda Nasralaha.

Izraelska vojska je saopštila da je do sada napala nekoliko hiljada ciljeva Hezbolaha. Hezbolah odgovara raketnim napadima usmjerenim prvenstveno na sjever Izraela, a opseg raketnih napada značajno je povećan posljednjih dana. Zabilježeno je i lansiranje rakete na oblast Tel Aviva, koju su oborili izraelski sistemi protivvazduhoplovne odbrane.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana