Izraelski komandosi ušli u tunele Hezbolaha na jugu Libana

G.S.
Foto: Volstrit džurnal

TEL AVIV - Volstrit džurnal piše da su izraelske specijalne snage već izvršile upade u južni Liban.

Specijalne snage Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) su nedavno, ali i u poslednjih nekoliko mjeseci, izvršile manje, precizno ciljane upade u južni Liban, gdje su prikupljale obavještajne podatke i vršile procjene uoči šire kopnene ofanzive koja bi mogla da uslijedi već ove nedjelje.

To je objavio Volstrit džurnal, pozivajući se na neimenovane osobe upoznate s ovom temom.

Navodi se da su upadi uključivali ulaske u tunele Hezbolaha koji se nalaze duž izraelsko-libanske granice i da su dio širih napora Izraela da degradira kapacitete koje ova islamistička organizacija ima na tom području.

Tajms of Izrael prenosi da bi vrijeme početka kopnene ofanzive moglo da se promeni, pošto se izraelske vlasti nalaze pod velikim pritiskom iz SAD da ne pokreću tu vojnu akciju.

 

Američki list navodi da bi IDF, u tom slučaju, mogao da umjesto kopnene ofanzive pokrene veće upade komandosa u Liban.

Izraelski dnevnik podsjeća na izjavu Tala Berija, stručnjaka za podzemno ratovanje, da se mreža tunela Hezbolaha prostire na više stotina kilometara.

Beri je početkom ove godine kazao za Tajms of Izrael da je Hezbolah dio tunela prokopao direktno u Izrael, ali da su oni koji su bili od taktičke važnosti otkriveni i uništeni tokom „Operacije Sjeverni štit“ koju je IDF izveo u januaru 2019.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana