Izraelska vojska ušla u centralni dio Pojasa Gaze

Tanjug
Izraelska vojska ušla u centralni dio Pojasa Gaze

TEL AVIV, GAZA - Sukob Izraela i Hamasa ušao je u 81. dan. Načelnik Generalštaba Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), general-potpukovnik Herci Halevi izjavio je danas da bi rat u Gazi mogao da potraje mjesecima

Francuska: Zabrinuti smo najavom Izraela o intenziviranju borbi u Gazi

Francusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je “ozbiljno zabrinuto” najavom izraelskih vlasti o intenziviranju borbi u Poajsu Gaze.

-Francuska je ozbiljno zabrinuta najavom izraelskih vlasti o intenziviranju i produženju borbi u Gazi, dok su sistematska bombardovanja posljednjih dana ponovo izazvala brojne civilne žrtve. Francuska snažno ponavlja svoj poziv na hitno primirje koje bi dovelo do prekida vatre - navodi se u saopštenju.

Dodaje se da Izrael mora da preduzme konkretne mjere kako bi zaštitio živote civila u Gazi.

-U tom kontekstu, Francuska pozdravlja usvajanje rezolucije 2720 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 22. decembra, u kojoj se posebno ističe hitnost pružanja veće humanitarne pomoći civilnom stanovništvu Gaze - ističe se u saopštenju.

Iz francuskog ministarstva spoljnih poslova pozivaju Izrael da olakša isporuku humanitarne pomoći širom Pojasa Gaze i da preduzme hitne mjere kako bi se obezbijedio siguran i nesmetan pristup humanitarne pomoći.

DF tvrdi da je oborio dron lansiran iz Jemena

Izraelske oružane snage (IDF) saopštile su da je njihov borbeni avion danas oborio letjelicu iznad Crvenog mora, za koju se vjeruje da je dron lansiran iz Jemena.

U saopštenju se navodi da se "neprijateljska vazdušna meta" kretala prema Izraelu, kao i da je kontrola vazdušnog saobraćaja pratila njeno kretanje, prenosi Tajms of Izrael.

Jemenski Huti saopštili su ranije danas da su izveli napad dronom na izraelski grad Elijat i raketni napad na komercijalni brod u Crvenom moru.

Huti, koji kontrolišu veći dio Jemena, nedjeljama remete svjetsku trgovinu, napadima na brodove koji prolaze kroz moreuz Bab al Mandab na južnom kraju Crvenog mora zbog rata koji Izrael vodi u Pojasu Gaze.

Bajden i katarski šeik razgovarali o Gazi

Katarski emir šeik Tamim bin Hamad Al Tani razgovarao je telefonom sa američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom o najnovijim dešavanjima u Gazi, javila je katarska državna novinska agencija.

Dvojica lidera razgovarala su i o trenutnim zajedničkim posredničkim naporima za smirivanje situacije u opkoljenoj palestinskoj enklavi da bi se došlo do trajnog prekida vatre.

Telefonski razgovor je obavljen na inicijativu američkog predsjednika.

Katar i Egipat bili su posrednici između Izraela i Hamasa u primirju krajem novembra, tokom kojeg je Hamas oslobodio 110 zarobljenih žena, djece i stranaca u zamjenu za 240 palestinskih žena i tinejdžera oslobođenih iz izraelskih zatvora.

Porodice talaca koje drži Hamas protestuju u Tel Avivu

Porodice talaca koje palestinska militantna grupa Hamas drži u Pojasu Gaze organizovale su večeras protest ispred sjedišta izraelske vojske u Tel Avivu. Oni protestuju ispred zgrade u kojoj traje sastanak visokih izraelskih vojnih zvaničnika, prenosi Tajms of Izrael.

Na video-snimcima objavljenim na društvenim mrežama vidi se kako policija rastjeruje demonstrante koji stoje ispred konvoja u kom se nalazi ministar za nacionalnu bezbjednost Itamar Ben Gvir. U napadu na Izrael 7. oktobra, Hamas je ubio oko 1.200 i oteo oko 240 ljudi.

Nema automatskih viza za službenike UN

Izrael više neće automatski izdavati vize zaposlenima u UN, pošto je ta organizacija "saučesnik" u taktici Hamasa, saopštio je portparol izrealske Vlade Ejlon Levi.

Levi je rekao da će Izrael razmatrati zahtjeve za vize za zaposlene u UN od slučaja do slučaja, a ne automatski.

On je optužio UN da zataškavaju akcije Hamasa i dodao da svjetska organizacija nije osudila Hamas zbog navodnog dejstvovanja iz bolnica i zbog krađe pomoći namijenjene civilima u Gazi. Hamas je odbacio obje optužbe.

Ovaj potez podiže tenzije između UN i Izraela, koji već dugo tvrdi da mu svjetska organizacija upućuje nepravedne i nesrazmjerne kritike, prenio je AP.

UN imenovale koordinatora za isporuku humanitarne pomoći u Gazu

Bivša potpredsjednica holandske vlade Sigrid Kag imenovana je za koordinatora Ujedinjenih nacija za isporuke humanitarne pomoći u Gazu, saopšteno je danas iz UN.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš najavio je njeno imenovanje, nakon što je Savjet bezbjednosti usvojio rezoluciji kojom se od njega traži da imenuje koordinatora za isporuku humanitarne pomoći Gazi.

-Ona će pomagati, koordinisati, nadgledati i verifikovati pošiljke humanitarne pomoći za Gazu. Ona će takođe uspostaviti mehanizam Ujedinjenih nacija za ubrzanje slanja humanitarne pomoći u Gazu preko država koje nisu učesnice sukoba - naveo je Gutereš u saopštenju.

Kag, koja tečno govori arapski, počela je da radi za Ujedinjene nacije 1994. godine u Sudanu i već je radila za Agenciju UN za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA).

Ministarka trgovine i razvoja u holandskoj vladi postala je 2017. godine, a godinu dana kasnije je imenovana za prvu ženu ministra spoljnih poslova te zemlje.

Od januara 2022. godine je bila potpredsjednica vlade i ministarka finansija, a u julu ove godine saopštila je da napušta politiku zbog “mržnje, zastrašivanja i prijetnji” koje su, kako je navela, opterećivale njenu porodicu. Očekuje sa da poziciju koordinatora UN za isporuku humanitarne pomoći u Gazu preuzme 8. januara 2024. godine.

Više od 4.700 kamiona sa humanitarnom pomoći ušlo u Gazu u prethodna dva mjeseca

Organizacija Palestinski Crveni polumjesec (PRCS) saopštila je danas da je u posljednja dva mjeseca primila više od 4.700 kamiona sa humanitarnom pomoći iz Egipta.

-Predstavnici PRCS-a primili su 4.760 kamiona kojim je dopremana humanitarna pomoć narodu enklave iz Egipta između 21. oktobra i 22. decembra -  navodi se u saopštenju, prenosi TASS. Dodaje se da je humanitarna pomoć uglavnom obuhvatala hranu, lijekove i vodu za piće.

Oko 3.000 vozila poslato je direktno u PRCS, dok je nešto više od 1.700 poslato u Agenciju UN za pomoć palestinskim izbjeglicama (URWA). Iz PRCS ističu da je sva pomoć proslijeđena lokalnim agencijama koje su je podijelile građanima.

Izraelska vojska ušla u centralni dio Pojasa Gaze

Izraelska vojska objavila je danas video-snimak na kojem se vidi kako oklopna vozila te vojske ulaze u centralni dio Pojasa Gaze.

-Bataljoni logora u centralnim dijelovima Gaze trenutno se suočavaju sa snagama izraelske vojske. Oni će uskoro prestati da funkcionišu, kao što su prestali i drugi bataljoni - saopštio je komandant 36. divizije Dado Bar Kalifa.

Bataljon Al Burej u centralnoj Gazi sastoji se od oko 1.000 boraca i samo je jedan od četiri bataljona palestinske militantne grupe Hamas koji se nalazi na tom području, prenosi Tajms.

Četiri bataljona Hamasa u centralnoj Gazi, Al Bureij, Deir Al Balah, Magazi i Nuseirat, pretrpjeli su određenu štetu u izraelskim udarima, ali se vjeruje da u velikoj mjeri i dalje funkcionišu.

Komandant brigade centralnih logora, Ajman Nofel, ubijen je u izraelskom napadu prošlog mjeseca.

PA: Međunarodna zajednica nije zaustavila genocid u Gazi

Ministarstvo spoljnih poslova Palestinske samouprave (PA) osudilo je danas međunarodnu zajednicu što nije ''zaustavila genocid u Gazi''.

-Međunarodna zajednica nije uspjela da zaustavi genocid u Pojasu Gaze, i da garantuje slobodu kretanja građana na (okupiranoj) Zapadnoj obali, što dovodi u pitanje kredibilitet njenih deklarisanih stavova o svim pitanjima u vezi sa sukobom - saopšteno je iz ministarstva, prenosi Al Džazira.

U saopštenju se pozivaju svjetski lideri, prije svih američka administracija, da ''hitno intervenišu'',da primoraju izraelsku vladu da zaustavi ''nezakonite jednostrane mjere'' i ''zauzdaju izraelsko kolonizatorsko napredovanje na okupiranoj Zapadnoj obali''.

Halevi: Rat u Gazi bi mogao da potraje mjesecima, IDF cilja na lidere Hamasa

Načelnik Generalštaba Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), general-potpukovnik Herci Halevi izjavio je danas da bi rat u Gazi mogao da potraje mjesecima, jer toliko, kako je rekao, potrebno da se uhapse ili ubiju najviši lideri Hamasa.

-Ovaj rat ima kritične ciljeve koje nije lako postići i odvija se u složenom okruženju. Zbog toga će ovaj rat trajati mnogo mjeseci, a mi ćemo djelovati na različite načine kako bi se naša dostignuća održala tokom vremena. Doći ćemo i do lidera Hamasa, bilo da je za to potrebno nedjelju dana ili više mjeseci - rekao je Halevi.

On je dodao da je svjestan da širi diplomatski i politički kontekst neće dozvoliti potpuni sveobuhvatni rat toliko dugo i dodao da će se IDF ''prilagođavati različitim nivoima intenziteta borbi po potrebi'', prenosi ''Džeruzalem post''.

Halevi je napomenuo da će Izraelu biti potrebni novi bezbjednosni mehanizmi i taktike čak i nakon što su različiti nivoi borbi postali manje intenzivni kako bi se osigurala dugoročna bezbjednost izraelskih stanovnika na jugu.

Istakao je da IDF ima operativnu kontrolu nad sjeverom Gaze, istovremeno priznajući da će snage Hamasa i dalje s vremena na vrijeme napadati iz zasjede.

Halevi je naglasio da IDF mora da pojača svoju dominaciju u južnoj Gazi, gde je Kan Junis nova žarišna tačka.

Izrael ima tri preduslova za uspostavljanje mira sa Palestincima

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu poručio je da Izrael ima tri preduslova za uspostavljanje mira sa Palestincima u Pojasu Gaze.

"Hamas mora da bude uništen, Gaza mora da bude demilitarizovana i palestinsko društvo mora da bude deradikalizovano", napisao je Netanijahu u autorskom tekstu za Volstrit džurnal.

On je naveo da SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka "i mnoge druge zemlje podržavaju namjeru Izraela da uništi terorističku grupu".

"Da bi se postigao taj cilj, njene vojne sposobnosti moraju da budu demontirane i njena politička vlast nad Gazom mora da se okonča", istakao je Netanijahu.

Prema njegovim riječima, uništenje Hamasa je "jedini proporcionalni odgovor" kako bi se spriječilo ponavljanje zločina koji su počinjeni 7. oktobra.

"To će zahtijevati uspostavljanje privremene bezbjednosne zone u Gazi i inspekcijskog mehanizma na granici između Gaze i Egipta koji bi zadovoljio potrebe Izraela i spriječio krijumčarenje oružja", naveo je Netanijahu.

Dodao je da je "samo san očekivanje da će palestinske vlasti demilitarizovati Gazu".

"Palestinske vlasti trenutno finansiraju i veličaju terorizam i obrazuju palestinsku djecu da teže uništenju Izraela", napisao je u tekstu izraelski premijer.

On je istakao da palestinsko društvo mora da se "transformiše".

"Palestinsko građansko društvo treba da se transformiše tako da ljudi podržavaju borbu protiv terorizma, a ne da ga finansiraju", istakao je Netanijahu.

On je ukazao na "uspješnu deradikalizaciju" koja se dogodila u Njemačkoj i Japanu poslije poraza u Drugom svjetskom ratu.

"Obje nacije su danas veliki saveznici SAD i promovišu mir, stabilnost i prosperitet u Evropi i Aziji", naveo je izraelski premijer.

Zaključio je da "kada Hamas bude uništen, Gaza demilitarizovana i kada palestinsko društvo bude započelo proces deradikalizacije, Gaza ponovo može da bude izgrađena, a izgledi za širi mir na Bliskom istoku postaće stvarnost".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana