Izraelska vojska ubila jednog od lidera Hamasa

GS
Foto: AA

DžENIN - Izraelska vojska saopštila je da je ubila šefa palestinske oružane grupe Hamas u Dženinu i još dva borca, dok se velika operacija nastavlja već treći dan na sjeveru okupirane Zapadne obale.

Izraelske snage sigurnosti su eliminisale Visama Kazema, a zatim izvele vazdušne napade na "dva dodatna terorista dok su pokušavali pobjeći", navodi se u saopštenju.

Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da su trojica muškaraca ubijena tokom noći u blizini grada Zababdeha, jugoistočno od Dženina.

Palestinski mediji su takođe objavili da su se izraelske snage povukle iz Tulkarma nakon što su nanijele ozbiljnu štetu zgradama i infrastrukturi u gradskim izbjegličkim kampovima.

Izraelska vojska je u četvrtak izjavila da je ubila pet pripadnika naoružanih grupa u Tulkarmu, uključujući njihovog lokalnog vođu.

Vojska je, međutim, objavila da su se snage povukle iz izbjegličkog kampa al-Faraa u blizini Tubasa nakon što su dovršili ono što je nazvala "ciljom suzbijanja terora, razotkrivanja terorističke infrastrukture i eliminacije naoružanih terorista".

Najmanje 19 Palestinaca je ubijeno od početka izraelske operacije, koja je jedna od najvećih na Zapadnoj obali u posljednje dvije decenije, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja.

Velika Britanija je u petak saopštila da je "duboko zabrinuta metodama koje je Izrael koristio i izvještajima o civilnim žrtvama i uništavanju civilne infrastrukture", prenosi BBC.

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš upozorio je u četvrtak da racije "podstiču već eksplozivnu situaciju".

Došlo je do porasta nasilja na Zapadnoj obali od Hamasovog smrtonosnog napada na Izrael 7. oktobra i rata u Gazi koji je uslijedio.

Stotine Palestinaca je ubijeno dok su izraelske snage intenzivirale svoje napade, rekavši da pokušavaju zaustaviti smrtonosne palestinske napade na Izraelce na Zapadnoj obali i Izraelu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana