Izraelska vojska: Ubijene desetine militanata u Gazi u posljednja 24 časa

GS/Agencije
Izraelska vojska: Ubijene desetine militanata u Gazi u posljednja 24 časa

TEL AVIV , GAZA - Rat Izraela i Hamasa – 118. dan. Izraelska vojska je saopštila danas su njene trupe ubile desetine militanata širom Pojasa Gaze u srijedu, dok su izraelski vojnici izveli kopnene i vazdušne napade na grad Kan Junis.

Oslobođeno više od 100 Palestinaca

Izraelske vlasti oslobodile su više od 100 Palestinaca koji su ranije privedeni, među kojima su četiri žene, javila je egipatska televizija “Al Kahera”.

U izvještaju se navodi da je Izrael oslobodio ukupno 114 ljudi.

Oslobođeni Palestinci prešli su granični prelaz Kerem Šalom između Izraela i Pojasa Gaze.

TASS navodi da “Al Kahera” nije precizirala da li se radi o oslobađanju zatvorenika u okviru sporazuma Izraela i Hamasa.

Tenzije na Bliskom istoku eskalirale su 7. oktobra, nakon što su militanti radikalnog palestinskog pokreta Hamas izvršili iznenadni upad na izraelsku teritoriju, pri čemu su ubili i oteli veliki broj Izraelaca.

Izrael je odgovorio vazdušnim uradima i kopnenom ofanzivom na Gazu, kao i potpunom blokadom Pojasa Gaze.

Australija odugovlači sa odgovorom na izraelske zahtjeve za kupovinu vojne opreme

Australija odugovlači sa odgovorom na izraelski zahtjev za kupovinu vojne opreme, jer raste zabrinutost zbog sve većeg broja civilnih žrtava u Pojasu Gaze.

Iako Australija rijetko izvozi oružje u Izrael, i to nije uradila najmanje pet godina, od kako je izbio rat sa Hamasom 7. oktobra, nekoliko zahtjeva je upućeno za prodaju proizvoda australijske vojne industrije, prenosi australijski javni servis ABC Njuz.

-Čini se da se namjerno pribjeglo pristupu „samo sporo“ u bilo čemu u vezi sa Izraelom dok rat u Gazi traje. Niko u vladi ne želi da ih vide kao da odobravaju ili odbija prodaju izraelske vojske”, citira ABC neimenovane izvore iz australijske vojne industrije. ABC njuz navodi da je nekoliko prijava upućenih regulatoru za izvoz oružja ostalo bez odgovora od početka rata između Izraela i Gaze početkom oktobra.

Izvori iz australijske vojne industrije kažu da je Izrael pokušao da kupi njihovu vojnu tehnologiju proizvodnje, uključujući sistem protiv bespilotnih letjelica, ali Ministarstvo odbrane mjesecima odbija da zvanično odgovori na te zahtjeve.

Ljudi upoznati sa procesom izdavanja dozvola za izvoz oružja u Australiji kažu da je teško tačno utvrditi gdje se dešavaju kašnjenja u procjeni prijava, ali vjeruju da je ministarka spoljnih poslova Peni Vong za to djelimično odgovorna.

Portparol ministarke Vong odbio je da komentariše, dok je Ministarstvo odbrane saopštilo da Australija ima “strogi okvir kontrole izvoza” za industriju oružja.

-Kao što je vlada jasno stavila do znanja, Australija nije isporučivala oružje Izraelu od početka sukoba, a najmanje posljednjih pet godina. Australija ima strogi okvir za kontrolu izvoza koji je osmišljen da osigura da se naša vojna oprema i objekti dvostruke namjene koriste odgovorno van Australije, na načine koji ne krše ljudska prava - rekao je portparol Ministarstva odbrane za ABC.

Palestinci pozivaju na istragu o navodnom pogubljenju zarobljenika u Gazi

Palestinsko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je na formiranje međunarodnog istražnog tima koji će ispitati njegove tvrdnje da su izraelske snage pogubile zarobljenike.

Prema svjedočenjima palestinskih građana, više od 30 tijela Palestinaca otkriveno je zakopano u sjevernom dijelu Pojasa Gaze, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Palestinski zvaničnici optužili su izraelske trupe da su ubili najmanje 30 civila pogubljenjem nakon što su tela sa povezom preko očiju otkrivena u masovnoj grobnici u sjevernoj Gazi.

Hezbolah granatirao položaje izraelske vojske na granici sa Libanom

Hezbolah tvrdi da je jutros gađao izraelsku vojnu poziciju na granici sa Libanom.

U saopštenju, Hezbolah kaže da je pogodio “špijunsku opremu” na lokaciji u regionu planine Hermon, koristeći neodređeno oružje, piše Tajms of Izrael.

Izraelska vojska: Ubijene desetine militanata u Gazi u posljednja 24 časa

Izraelska vojska je saopštila danas su njene trupe ubile desetine militanata širom Pojasa Gaze u srijedu, dok su izraelski vojnici izveli kopnene i vazdušne napade na grad Kan Junis, piše Rojters.

Vojska je saopštila i da se borbe nastavljaju u sjevernoj i centralnoj Gazi, gdje su 162. divizija, 401. oklopna brigada i pješadijska brigada Nahal ubile desetine operativaca Hamasa i izvršile racije na lokacijama koje pripadaju ovoj palestinskoj grupi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana