Izraelska vojska slaće ultraortodoksnim Jevrejima naređenja

Tanjug
Foto: Tanjug

TEL AVIV - Izraelske odbrambene snage (IDF) počeće u nedelju da šalju naređenja ultraortodoksnim Jevrejima, što je prva faza koju vojska sprovodi za nove regrute pred prijem naredne godine.

IDF navodi da je to dio plana da se unapredi integracija regruta ultraortodoksnih Jevreja.

Ističe se da izraelska vojska ima za cilj da regrutuje pripadnike svih segmenata društva u vojsku zbog povećanih operativnih potreba s obzirom na bezbjednosne izazove, prenio je Tajms of Izrael.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je prošle sedmice da će nacrti naređenja početi da se šalju ultraortodoksnim Jevrejima sledećeg mjeseca.

Ultraortodoksni Jevreji žestoko se opiru i protestuju protiv nastojanja da se regrutuju redovni studenti vjerskih škola ješiva.

Mnogi ultraortodoksni Jevreji vjeruju da je vojna služba nespojiva s njihovim načinom života i strahuju da će oni koji se prijave biti sekularizovani.

Mnogi Izraelci koji služe vojsku kažu da je nepravedno što su ultraortodoksni Jevreji tokom više decenija bili izuzeti od služenja vojnog roka.

Od početka rata u Pojasu Gaze, poginulo je više od 300 izraelskih vojnika, a više od 300.000 građana pozvano je u rezervnu službu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana