Izraelska vojska: Otkriveni tuneli ispod sjedišta UNRWA u Gazi

Agencije
Izraelska vojska: Otkriveni tuneli ispod sjedišta UNRWA u Gazi

GAZA - Izraelska vojska saopštila je da je otkrila tunele ispod glavnog sjedišta agencije UN za palestinske izbjeglice (UNRWA) u gradu Gazi, navodeći da su militanti Hamasa koristili taj prostor kao prostoriju za snabdijevanje električnom energijom.

Otkriće ovog tunela predstavlja najnovije poglavlje u izraelskoj kampanji protiv ove agencije, koju optužuje za saradnju sa Hamasom.

Nedavne optužbe Izraela da je desetak članova osoblja učestvovalo u napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra “gurnule” su agenciju u finansijsku krizu, što je navelo velike države donatore da obustave svoje finansiranje, kao i dvostruke istrage.

Agencija navodi da je Izrael zamrznuo njihov bankovni račun, uveo embargo na pošiljke pomoći i ukinuo poreske olakšice.

Izraelska vojska je pozvala novinare da razgledaju tunel.

Nije definitivno dokazano da su Hamasovi militanti djelovali u tunelima ispod objekta UNRWA, ali je jasno da je dio tunela prolazio ispod dvorišta Agencije, tvrdi Izrael. Vojska tvrdi da je odatle dopremana struja u tunele.

Izraelska agencija pri Ministarstvu odbrane koja sarađuje sa Palestincima (COGAT) optužila je šefa UNRWA Filipea Lazarinija da je znao da je Hamas imao centar ispod objekta UNRW. Prethodno je Lazarini rekao da “nije znao” za tu informaciju.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana