Izraelska vojska izvela napad na Hezbolah u Libanu

Tanjug
Izraelska vojska izvela napad na Hezbolah u Libanu

TEL AVIV - Trideset i drugi je dan sukoba izraelske vojske i Hamasa.

Izraelska vojska izvela napad na Hezbolah u Libanu

Izraelska vojska je saopštila da je izvršila napad na jednu lokaciju Hezbolaha u Libanu i tako spriječila napad islamskih militanata protivtenkovskim projektilima.

Izraelska vojska je ispalila artiljerijske granate na lokaciju na libanskoj teritoriji, odakle su pripadnici Hezbolaha pokušali da izvedu napad protivtenkovskim vođenim projektilima na teritoriju Izraela, u blizini Mošava Štula u Gornjoj Galileji, prenosi "Tajms of Izrael".

Prije toga je vojska napala položaj Hezbolaha "kako bi uklonila prijetnju", navedeno je u saopštenju, bez navođenja više detalja.

Izrael: 70 kamiona sa humanitarnom pomoći ušlo u Gazu preko prelaza Rafa

Sedamdeset kamiona sa međunarodnom humanitarnom pomoći ušlo je danas u Pojas Gaze preko prelaza Rafa, saopštilo je izraelsko ministarstvo odbrane.

U saopštenju se navodi da su kamioni, koji prevoze medicinsku pomoć, hranu i vodu, pregledani prije ulaska u Pojas Gaze iz Egipta.

Oko 500 kamiona dnevno ulazilo je u Gazu prije početka rata Izraela i Hamasa 7. oktobra, podsjeća Bi-Bi-Si (BBC). 

Oko 1,2 miliona Palestinaca koji žive na toj teritoriji i ranije se oslanjalo na pomoć u hrani, navode Ujedinjene nacije.

Barak: Izraelu preostale samo dvije-tri nedelje da eliminiše Hamas

Bivši izraelski premijer Ehud Barak izjavio je da strahuje da su Izraelu preostale samo dve-tri nedelje da eliminiše Hamas zbog toga što se javno mnjenje, što je najvažnije i u SAD, brzo okreće protiv izraelskih napada na Gazu.

Barak je u intervjuu za "Politiko" nagovjestio da bi multinacionalne arapske snage mogle da preuzmu kontrolu nad Gazom nakon izraelske vojne kampanje kako bi pomogle u povratku Palestinske uprave Mahmuda Abasa u Pojas Gaze.

Barak je, međutim, rekao da je povratak diplomatiji u cilju stvaranja palestinske države "veoma daleka perspektiva".

Barak, koji je bio izraelski premijer između 1999. i 2001. godine, ukazao je da se retorika američkih zvaničnika promijenila poslednjih dana i da oni sve više pozivaju na pauzu u borbama radi dostavljanja humanitarne pomoći Gazi i oslobađanja talaca koje drži Hamas. 

On je istakao da Izrael ne može da ignoriše stavove SAD, iako Vašington ne može, kako je naveo, da diktira Tel Avivu šta da radi.

Barak je naveo da će biti potrebni meseci ili čak godina da se uništi islamistička militantna grupa Hamas, što je glavni ratni cilj koji je postavio izraelski premijer Benjamin Netanijahu, ali je ukazao da podrška Zapada Izraelu slabi zbog velikog broja poginulih civila u Gazi i straha da bi izraelska vojna kampanja mogla da izazove širi rat u regionu.

Zapadne nacije su takođe zabrinute zbog svojih državljana među 242 taoca koje Hamas drži u zarobljeništvu u Gazi, istakao je Barak.
 
Predsjednik SAD Džozef Bajden istakao je prošle sedmice da je potrebna pauza u ratu radi dostavljanja humanitarne pomoći Gazi i oslobađanja talaca.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je tokom posjete Izraelu tokom ove sedmice da sada treba dati prioritet zaštiti civila u Gazi.

Kopnene snage Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) napredovale su duboko na teritoriju grada Gaza

Kopnene snage Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) napredovale su duboko na teritoriju grada Gaza, izjavio je portparol IDF Danijel Hagari.

"IDF povećava pritisak na grad Gazu, gdje se nalazi Hamasovo glavno uporište", rekao je Hagari.

On je rekao da se bolnica Šifa u Pojasu Gaze koristi kao skrovište za teroriste, a upitan na konferenciji za novinare da li će IDF napasti bolnicu, rekao je da će vojska otići „na svako mjesto gdje ima terorista".

Nekoliko terenskih komandanata grupe Hamas ubijeno je tokom noćnih vazdušnih napada i operacija izraelske vojske, što „značajno podriva sposobnost Hamasa da izvede kontranapade“, dodao je Hagari.

Ratni avioni IDF napali su mete Hezbolaha kao odgovor na pucnjavu koja je ranije u ponedjeljak izvedena sa libanske teritorije, istovremeno sa napadima artiljerijskom vatrom.

Među ciljevima su i brojni lokaliteti na kojima se nalaze skladište oružja, lansirni položaji i, kako su naveli iz IDF, ''teroristička infrastruktura Hezbolaha''.

Zaharova: Izrael zvanično priznao da posjeduje nuklearno naoružanje

Izjava izraelskog ministra Amihaja Elijahua o mogućnosti upotrebe nuklearne bombe u Pojasu Gaze pokrenula je mnoga pitanja, uključujući i pitanje nuklearnog arsenala Izraela, rekla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Ona je istakla da je ovdje suština da je sada Izrael zvanično priznao da posjeduje nuklearno oružje.

"Sljedeća pitanja koja svi postavljaju su gdje su međunarodne organizacije, gdje je Međunarodna agencija za atomsku energiju, gdje su inspektori?", rekla je Zaharova.

Palestinski ministar: Više od 60 odsto medicinskih ustanova u Gazi van funkcije

Više od 60 odsto bolnica i medicinskih centara u Gazi trenutno je van funkcije, saopštilo palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Navedeno je da 16 od 35 bolnica, kao i 51 od 72 medicinska centra više ne rade zbog nestašice goriva i medicinskih sredstava, kao i zbog izraelskog bombardovanja, prenosi CNN. 

Palestinska organizacija Crvenog polumjeseca takođe je uputila hitan apel međunarodnim zdravstvenim i humanitarnim organizacijama da obezbijede pomoć i zalihe za Gazu, ukazujući na  posljedice nestašice goriva u bolnici Al-Kuds, u kojoj se nalazi 14.000 raseljenih. 

"Rezerve goriva u bolnici će nestati u roku od 48 sati, a aparati za spasavanje života, neonatalni inkubatori i jedinice intenzivne njege će prestati da funkcionišu", istaknuto je u saopštenju palestinskog Crvenog polumjeseca.

Kirbi: Bajden i Netanijahu razgovarali o mogućem humanitarnom primirju

Američki predsjednik Džozef Bajden i premijer Izraela Benjamin Netanijahu razgovarali su o mogućem humanitarnom primirju u ratu Izraela i Hamasa, rekao je predsednik Savjeta za nacionalnu bezbjednosti (NSC) Bele kuće Džon Kirbi.

SAD vjeruju da bi takve pauze pomogle civilima da dođu do bezbjednijih lokacija u Gazi, kao i da humanitarna pomoć stigne do civila, a pauza bi donijela i moguće oslobađanje talaca, istakao je Kirbi.

"Humanitarno primirje smo razmatrali odmah na početku razgovora, ne na kraju, tako da možete da očekujete da ćemo nastaviti da zagovaramo privremene, lokalne prekide vatre", rekao je portparol NSC, dodajući da SAD i dalje ne podržavaju duži prekid vatre jer bi takav potez koristio Hamasu.

Kako ističe "Tajms of Izrael", pod pritiskom da kaže da li je američka diplomatija i dalje efikasna, s obzirom na to da su i Izrael i američki saveznici u regionu odbili da podrže humanitarne pauze, Kirbi odbacuje ovu premisu i napominje da je Izrael u početku odbijao da dozvoli bilo kakvu pomoć u Gazi, prije nego što je promijenio stav po tom pitanju i odobrio ulazak pomoći iz Egipta nakon "značajnog pritiska SAD".

Kirbi je rekao da je Bajden, takođe, istakao potrebu da se "ekstremistički doseljenici pozovu na odgovornost na Zapadnoj obali", dok se paralelno "smanjuju prijetnje od terorističkih grupa koje su aktivne" na toj teritoriji.

Najavljeno je i da će Bajden i Netanijahu još jednom razgovarati u utorak.

Belgijski premijer: Odgovor Izraela na napad Hamasa više nije proporcionalan

Ono što se danas dešava u Gazi nije proporcionalan odgovor na napad palesetinske militantne grupe Hamas na Izrael 7. oktobra, izjavio je belgijski premijer Aleksander De Kro.

On je ponovio da je belgijska vlada osudila Hamasov napad, kao i da Izrael ima pravo da se brani, ali je istakao da je Izrael otišao predaleko u vojnom odgovoru, prenosi Gardijan.

''Ako neko bombarduje cijeli izbjeglički kamp sa namjerom da eliminiše jednog teroristu, onda mislim da to više nije proporcionalno. To je previše'', rekao je De Kro.

De Kro je istakao da je ''potpuno logično da se pronađe rješenje za Hamas'', ali i ocijenio da je ''pitanje kako da se pronađe rješenje političkim dijalogom'', kao i kako da se dođe do pauze u borbi i oslobađanja svih talaca.

''Naša zemlja ne zauzima ni jednu stranu. Ono što biramo je kraj nasilja i hiljada civilnih žrtava'', rekao je De Kro.

SAD šalju Izraelu bombe u vrijednosti 320 miliona dolara

Administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena obavijestila je američki Kongres da planira da Izraelu pošalje precizno navođene bombe u vrijednosti od 320 miliona dolara, rekao je sinoć izvor upoznat sa planom.

Rojters navodi da je američki "Vol strit džornal" poslao formalno obavještenje liderima Kongresa o planiranom transferu "spajs femili glajding bomb asemblis", vrsti precizno navođenog oružja iz ratnih aviona.

Pozivajući se na prepisku u koju je imao uvid, "Džornal" je naveo da bi proizvođač "Rafael USA" dostavio bombe svojoj partnerskoj kompaniji u Izraelu, "Rafael advensd difens sistems", da ih koristi izraelsko ministarstvo odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana