Izraelska vojska gađa ciljeve u Libanu

GS/Agencije
Foto: Tanjug

TEL AVIV,GAZA – Sukob Izraela i Hamasa traje 40 dana. Izrelska vojska tvrdi da je probila odbranu Hamasa u gradu Gazi i ušla u kompleks bolnice Al Šifa. Hamas tvrdi da su Izrael i SAD krivi za raciju izraelske vojske na najveću bolnicu u Gazi.

Bijela kuća: Držanjem štaba u bolnici Šifa, Hamas kriši pravila rata

Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je novinarima da Hamas krši pravila rata time što drži štab u bolnici Šifa.

Ono što Hamas radi je kršenje je ratnog prava, naveo je Kirbi.

Na pitanje da li su SAD dale prethodno odobrenje za napad IDF na bolnicu Šifa, Kirbi je rekao da nisu jer Vašington ne očekuje da ga Izrael unaprijed obaveštava o svojim vojnim operacijama u Gazi.

Direktor bolnice u Gazi: Novorođenčad u Šifi u velikoj opasnosti

Novorođene bebe u najvećoj bolnici u Gazi, Šifa u ozbiljnoj su opasnosti, jer se uslovi i dalje pogoršavaju, rekao je generalni direktor bolnica u Gazi Muhamed Zakut.

Napomenuo da je ta medicinska ustanova evakuisana, ali da van bolnice nema mjesta za premještanje 40 inkubatora, prenio je Si-En-En.

Slike koje je ranije ove nedelje objavila bolnica pokazuju da su novorođene bebe izvađene iz inkubatora, zbog nestašice struje tokom izraelskog bombardovanja i blokade u Gazi, i poređane jedna pored druge na krevet. "Urgentno nam je potrebna poljska bolnica u gradu Gaza", istakao je Zakut za Džaziru.

Egipatski ministar zdravlja Kaled Abdel Gaftar naveo je da sa Palestinskim društvom Crvenog polumjeseca pokušava da iskoordinira transfer 36 novorođenčadi.

Dodao je je da Egipat ima vozila hitne pomoći, opremljene prenosivim respiratorima, koja čekaju na granici da prime bebe i odmah budu prebačena u bolnice. Međutim, Zakut je naglasio da je mehanizam za transfer pacijenata u Egipat izuzetno spor, tvrdeći da Izrael odbija liste pacijenata za transfer.

Tajms of Izrael: Izraelska vojska demolirala zgradu parlamenta u Gazi

Izraelska vojska demolirala je zgradu parlamenta u Gazi, javlja Tajms of Izrael.

Na video-snimcima koji su objavljeni na društvenim mrežama navodno se vidi trenutak eksplozije. IDF je ranije saopštio da je zauzeo niz zgrada Hamasove vlade u gradu Gaza, uključujući parlament, vladin kompleks i sedište policije.

Hamas: Optužbe da koristimo bolnicu za vojne operacije su jeftina propaganda

Palestinska grupa Hamas odbacila je navode izraelske vojske da je pronašla konkretne dokaze da je bolnica Al Šifa u Gazi korišćena za vojne operacije, poručivši da je reč o jeftinoj propagandi.

"Optužbe nisu ništa drugo, do nastavka laži i jeftine propagande kojom Izrael pokušava da opravda svoj zločin koji ima za cilj uništavanje zdravstvenog sistema u Gazi", navodi se u saopštenju Hamasa, prenosi Al Džazira.

Zaharova: Rusija poslala više od 140 tona humanitarne pomoći civilnom stanovništvu Pojasa Gaze

Rusija je poslala više od 140 tona humanitarne pomoći za pomoć civilnom stanovništvu Pojasa Gaze, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Sa naše strane, nastavljamo aktivno da učestvujemo u humanitarnim naporima za ublažavanje stradanja civilnog stanovništva. Avioni Ministarstva za vanredne situacije su iz Kazanja u Egipat 10. novembra isporučili pošiljke hrane i lekova za stanovnike Pojasa Gaze", rekla je Zaharova.

Ona je primjetila da se u uslovima jake izraelske blokade Pojasa Gaze razmjere humanitarne katastrofe šire. 

„U Pojasu Gaze i dalje postoji akutna nestašica hrane, lijekova i goriva. Zbog tekućih sukoba, jedini granični prelaz Rafah na granici sa Egiptom, koji je i dalje otvoren za prevoz humanitarnog tereta, radi uz značajna ograničenja.

Humanitarna pomoć koja preko njega stiže nije dovoljna za pokrivanje postojećih potreba", dodala je ona.

Grifits predložio plan za okončanje krvoprolića u Gazi

Podsekretar UN za humanitarna pitanja Martin Grifits predložio je plan u 10 tačaka za okončanje, kako je naveo, krvoprolića u Gazi.

„Dok masakr u Gazi svakodnevno dostiže nove nivoe užasa, svijet u šoku i dalje gleda kako se bolnice granatiraju, prevremeno rođene bebe umiru, a čitavo stanovništvo ostaje bez osnovnih sredstava za preživljavanje. Ovom se treba stati na put", naveo je u saopštenju Grifits.

U planu se poziva na humanitarni prekid vatre i navodi da je potrebno olakšati protok konvoja sa humanitarnom pomoći, otvoriti i druge kontrolne punktove osim prelaza Rafa, dozvoliti isporuku goriva, ne ometati distribuciju humanitarne pomoći, povećati broj skloništa za raseljena lica, stvoriti sistem zaštite skloništa, organizovati centre za distribuciju javne pomoći, dozvoliti kretanje civila u bezbedna područja, obezbjediti 1,2 milijarde dolara.

Ministri odbrane Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN) pozvali su na okončanje rata između Izraela i Hamasa, a svijet da sarađuje na uspostavljanju koridora za pružanje humanitarne pomoći u Pojasu Gaze.

Operateri: Potpuni prekid telekomunikacija u Gazi u narednim satima

Dvije glavne telekomunikacione kompanije u Gazi Paltel i Javal upozorile su danas na “potpuni prekid telekomunikacija u narednim satima” u Pojasu Gaze.

-Glavne podstanice i prekidači u Pojasu Gaze postepeno se gase zbog nestanka goriva - prenosi Rojters zajedničko saopštenje kompanija.

UN su saopštile da njihovi kamioni pomoći nisu bili u mogućnosti da isporuče zalihe zbog nedostatka goriva od utorka ujutro.

Gorivo je takođe potrebno za bolnice, pekare, generatore električne energije i pumpne stanice za vodu u Gazi, ali Izrael nedeljama blokira isporuke, uz tvrdnju da bi Hamas mogao da ga ukrade, navodi BBC.

Lavrov: Potreban hitan prekid vatre i rješenje humanitarne krize u Pojasu Gaze

Prekid vatre i usvajanje mjera za rješavanje humanitarnih problema u Pojasu Gaze, hitni su zadaci u okviru palestinsko-izraelskog sukoba, poručio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

- Humanitarni problemi vidljivi su na svakom koraku. Neposredan i najhitniji zadatak je obustavljanje neprijateljstava i preduzimanje mjera za rješavanje humanitarne krize - rekao je Lavrov, a prenosi agencija TASS.

On je podsjetio da je Rusija pozvala na proporcionalan odgovor Izraela u skladu sa međunarodnim pravom, kada je palestinska militantna grupa Hamas započela napade na Izrael 7. oktobra.

-Kada je Izrael reagovao na događaje od 7. oktobra, odlučno smo osudili akcije Hamasa, a istovremeno smo pozvali na proporcionalan odgovor, u skladu sa međunarodnim pravom - rekao je Lavrov.

Ocijenio je da su SAD spremne samo na humanitarnu pauzu, ali bez ''dodatnih obaveza'', i istakao da ''Amerikanci možda žele da se kriza iz Gaze prelije na ostatak regiona'' Bliskog istoka. Ruski šef diplomatije je rekao da je uspostavljanje palestinske države neizbežno ''sa istorijskog aspekta''.

SZO:Izgubili smo kontakt sa zdravstvenim osobljem u bolnici Al-Šifa

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus saopštio je danas da su izgubili kontakt sa zdravstvenim osobljem u bolnici Al-Šifa u Gazi, nakon što su izraelske snage počele napad na ustanovu.

-Izvještaji o vojnom upadu u bolnicu Al-Šifa su duboko zabrinjavajući.Ponovo smo izgubili kontakt sa zdravstvenim osobljem u bolnici. Izuzetno smo zabrinuti za njihovu i bezbjednost njihovih pacijenata - napisao je generalni direktor SZO na platformi Iks, prenosi Rojters.

Izraelska vojska danas je objavila da je ušla u kompleks Al Šife, najveće bolnice u Gazi, pozvavši militante Hamasa da se predaju.

Netanijahu kritikovao Trudoa zbog apela na Izrael da se maksimalno uzdrži u Gazi

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu kritikovao je danas kanadskog kolegu Džastina Trudoa, koji je prethodno apelovao na Izrael da pokaže “maksimalnu uzdržanost” tokom svojih vojnih operacija u Gazi.

Trudo je izjavio da svijet prisustvuje užasnim događajima, u koje spadaju “ubistva žena, djece, beba”.

-Ovo mora da stane. Ljudska tragedija koja se dešava u Gazi para srce, posebno patnja koju vidimo unutar i oko bolnice Al Šifa. Bio sam dovoljno jasan da  cijena pravde ne smije biti kontinuirana patnja svih palestinskih civila - rekao je Trudo, prenosi CNN.

On je dodao da “čak i u ratovima postoje pravila, svaki nedužan život je vredan, bilo da je izraelski ili palestinski”, apelujući na vladu Izraela da pokaže maksimalnu uzdržanost.

U primjedbama, Trudo je potvrdio da Hamas koristi Palestince kao ljudski štit, a pritom je i zatražio momentalno puštanje svih talaca, bez ikakvih uslova, ukazujući da je Hamas rekao da će počiniti užasne zločine kao 7. oktobra, prilikom smrtonosnog napada na jug Izraela kada je ubijeno 1.400 ljudi, a oteto oko 240.

Nakon toga oglasio se Netanijahu na platformi Iks (Tviter), rekavši da Hamas treba kriviti za užasne događaje o kojima je pričao Trudo, a ne Izrael.

-Nije Izrael taj koji namjerno cilja civile, već Hamas, koji je sjekao glave, palio i masakrirao civile, u najstrašnijim zločinima nad Jevrejima još od Holokausta - naveo je Netanijahu.

On je dodao da “dok Izrael čini sve da ne naudi civilima, Hamas radi sve da im naškodi”.

-Izrael pruža civilima u Gazi humanitarne koridore i bezbjedne zone, a Hamas ih sprečava da odu sa nišana. Hamas treba smatrati odgovornim za dvostruki ratni zločin - gađanje civila, dok se istovremeno krije iza civila. Civilizacijske snage moraju da podrže Izrael da porazi varvarstvo”, istakao je Netanijahu.

Rojters:Kamioni sa gorivom počeli da prelaze iz Egipta u Pojas Gaze

Kamioni sa gorivom počeli su da prelaze iz Egipta u opkoljeni Pojas Gaze preko graničnog prelaza Rafa, saopštili su danas egipatski lokalni mediji i dva bezbjednosna izvora.

Svjedoci su rekli Rojtersu da su još dva kamiona čekala da pređu preko prelaza poslije prvog.

Izraelska vojska je saopštila da će neki kamioni UN, koji prevoze pomoć u Gazu, biti dopunjeni gorivom tokom današnjeg dana, prenosi BBC.

Vladino tijelo nadležno za palestinske civilne poslove, saopštilo je da će kamioni biti dopunjeni gorivom na prelazu Rafa na egipatskoj granici, nakon zahtjeva američke administracije.

Navedeno je da se to “radi u koordinaciji sa relevantnim bezbjednosnim organima”.

UN su saopštile da njihovi kamioni pomoći nisu bili u mogućnosti da isporuče zalihe zbog nedostatka goriva od utorka ujutro.

Vojska predala inkubatore, hranu za bebe i lijekove bolnici Al Šifa

Izraelska vojska predala je inkubatore, hranu za bebe i lijekove bolnici “Al Šifa” u Pojasu Gaze, saopštila je izraelska vojska.

-Možemo da potvrdimo da su inkubatori, hrana za bebe i medicinska oprema i lijekovi koje je donijela izraelska vojska predati bolnici. Naši medicinski timovi i vojnici koji govore arapski jezik su na terenu kako bi osigurali da pomoć dođe do onih kojima je potrebna”, napisala je izraelska vojska na platformi “Telegram”.

Izraelska vojska privela jednog od lidera Hamasa

Izraelska vojska privela je jednog od lidera pokreta Hamas u Ramali Huseina Abu Kveika, objavio je palestinski medij Kuds, pozivajući se na lokalne izvore.

Abu Kveik uhapšen je tokom akcije izraelske vojske u mjestu Al-Bireh na Zapadnoj obali.

I Izrael i Palestinska uprava ranije su privodili i hapsili Abu Kveika zbog njegovih aktivnosti u Hamasu.

Televizijski kanal Al Hadat javio je da je najmanje 15 studentkinja sa Univerziteta Hebron, takođe privedeno tokom akcije izraelske vojske.

Jordan:Upad Izraela u bolnicu Al-Šifa je kršenje međunarodnog prava

Jordansko ministarstvo spoljnih poslova izdalo je danas saopštenje u kojem osuđuje Izrael za njegovu vojnu akciju u krugu bolnice Al Šifa. Jordan je poručio da je to “kršenje međunarodnog humanitarnog prava, posebno Ženevskih konvencija iz 1949. o zaštiti civilnih lica u vreme rata”, i da smatra Izrael “odgovornim za bezbjednost civila i medicinskog osoblja koje radi u bolnici”, prenosi Gardijan.

Izraelska vojska danas je objavila da je ušla u kompleks Al Šife, najveće bolnice u Gazi, pozvavši militante Hamasa da se predaju.

CNN: Izraelska vojska još nije našla nikakve naznake talaca u bolnici Al-Šifa

Izraelska vojska još nije pronašla nikakve naznake da su taoci u bolnici Al-Šifa, navodi izraelski radio.

Kako je rečeno, pretrage unutar kompleksa se nastavljaju, prenosi CNN.

Izraelska vojska saopštila je rano jutros da “izvodi preciznu i ciljanu operaciju” u Al-Šifi, najvećoj bolnici u Gazi. Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Peter Lerner rekao je za CNN da je operacija u bolnici “zasnovana na operativnoj neophodnosti i obavještajnim podacima”. Izrael optužuje Hamas da djeluju ispod bolničke strukture, optužbe koje militantna grupa i bolnički zvaničnici poriču.

IDF: U bolnici u Gazi pronađeno oružje i Hamasova oprema

Izraelske odbrambene snage saopštile su danas da su pronašle oružje i Hamasovu opremu u bolnici Al Šifa u Gazi, prenio je “Tajms of Izrael”.

Zasad ništa ne ukazuje na to da se taoci drže u najvećoj palestinskoj bolnici, ali IDF vjeruje da bi njihova operacija mogla da donese obaveštajna saznanja o taocima.

Izraelska vojska poručuje da tokom ulaska u bolnicu nije bilo napetosti između njihovih trupa, sa jedne strane, i pacijenta i medicinskog osoblja, sa druge strane.

Dodaje se da je najmanje pet pripadnika Hamasa ubijeno tokom oružanog sukoba ispred bolnice, a da nijedan izraelski vojnik nije ranjen. Rano jutros, izraelski mediji javili su da je izraelska vojska upala je u kompleks bolnice Al Šifa u Gazi.

Jusef Abul Riš, zvaničnik ministarstva zdravlja, pod upravom Hamasa, koji se nalazi u toj bolnici, izjavio je da je video izraelske tenkove unutar kompleksa i “desetine vojnika i komandosa unutar hitne pomoći i prijemne zgrade”.

Izraelska vojska (IDF) je prethodno saopštila da su njene trupe izvele operaciju protiv Hamasa u Al Šifi.

-Na osnovu obavještajnih informacija i neophodnosti operacije, izraelska vojska je sprovela ciljanu i preciznu operaciju protiv Hamasa u određenom dijelu bolnice Šifa. U okviru snaga IDF postoje medicinski timovi i ljudi koji govore arapski, koji su prošli posebnu obuku da se pripreme za ovaj medicinski kompleks i osjetljivo okruženje, sa namjerom da se ne naudi civilima - poručili su iz izraelske vojske.

Hamas okrivio i Bajdena za ulazak izraelske vojske u bolnicu Al Šifa

Palestinska militantna grupa Hamas saopštila je danas da i predsjednika SAD Džozefa Bajdena smatra odgovornim za upad izraelske vojske (IDF) u medicinski kompleks Al Šifa.

Hamas je naveo da je izvještaj američkih obavještajnih službi od utorka, u kojem se podržava izraelski zaključak da njegovi militanti vrše operacije u Al Šifi, zapravo bilo “zeleno svjetlo” za upad IDF-a, prenio je Rojters.

Hamas je ranije odbacio tvrdnje SAD i Izraela da najveću bolnicu u Gazi koristi kao svoj komandni centar.

Izraelska vojska upala u kompleks bolnice Al Šifa

Izraelska vojska upala je u kompleks bolnice Al Šifa u Gazi, javljaju izraelski mediji.

Jusef Abul Riš, zvaničnik ministarstva zdravlja, pod upravom Hamasa, koji se nalazi u toj bolnici, izjavio je da je vidio izraelske tenkove unutar kompleksa i "desetine vojnika i komandosa unutar hitne pomoći i prijemne zgrade", prenio je "Tajms of Izrael".

Izraelska vojska (IDF) je prethodno saopštila da su njene trupe izvele operaciju protiv Hamasa u Al Šifi, najvećoj bolnici u Gazi.

-Na osnovu obavještajnih informacija i neophodnosti operacije, izraelska vojska je sprovela ciljanu i preciznu operaciju protiv Hamasa u određenom dijelu bolnice Šifa. U okviru snaga IDF postoje medicinski timovi i ljudi koji govore arapski, koji su prošli posebnu obuku da se pripreme za ovaj medicinski kompleks i osjetljivo okruženje, sa namjerom da se ne naudi civilima - poručili su iz izraelske vojske.

Portparol IDF Piter Lerner rekao je da izraelska vojska nema namjeru da "pregazi" bolnicu Al Šifa, dodajući da izraelska vojska sprovodi akciju sa ciljem da porazi Hamas i možda spasi taoce.

- Naš cilj je da se taoci dovedu kućama. Takođe, cilj nam je da pronađemo Hamas, gdje god da se krije. Bolnica je možda žila kucavica operacija terorističke grupe - rekao je Lerner. 

Izraelska vojska gađa ciljeve u Libanu

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da trenutno gađaju ciljeve u Libanu, kao odgovor na brojna lansiranja ka izraelskoj teritoriji.

"IDF artiljerija trenutno gađa izvore vatre u Libanu. Pored toga, IDF tenkovi su pogodili osmatračnicu Hezbolaha u Libanu", navodi se u objavi IDF-a na platformi X (Tviter).
    
Kako je prethodno saopštio IDF, identifikovano je više oružanih aktivnosti sa libanske teritorije na teritoriju Izraela, pri čemu nije bilo žrtava. 
    
Izraelske snage i dalje ciljano djeluju u dijelu bolnice Al Šifa gdje traže infrastrukturu palestinske militantne grupe Hamas, a isporučili su i humanitarnu opremu i postavili je na ulaz u bolnicu, navodi se u saopštenju.
    
Snage bezbjednosti uhapsile su 28 osoba širom palestinskih teritorija, a u Šokabi je uništen ilegalni dom operativca Hamasa i zaplenjeni propagandni materijali. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana