IDF: Ubijen operativac palestinske grupe Islamski džihad

Tanjug
Foto: Tanjug

GAZA - Sukob Izraela i Hamasa ušao je u 96. dan.

Direktorka organizacije Hjuman rajts voč: Izrael da se pridržava odluke Međunarodnog suda pravde u Hagu

Izvršna direktorka organizacije Hjuman rajts voč (HRV) Tirana Hasan izjavila je da međunarodna zajednica mora da osigura da se Izrael pridržava odluke Međunarodnog suda pravde u Hagu i pohvalila Južnu Afriku zbog pokretanja postupka zbog navodnog genocida u Pojasu Gaze.

"Ako Izrael ne poštuje mere ili odluka suda, onda je na međunarodnoj zajednici da osigura da se izvrši pritisak kojim bi Izrael bio ohrabren da zaista primeni mere", rekla je Hasanova.

Ona je dodala da se od početka rata između Izraela i Hamasa 7. oktobra dešavaju "flagrantna kršenja međunarodnog humanitarnog prava".

"Uspjeli smo da dokumentujemo elemente jednog zločina - zločina gladovanja", navela je Hasanova.

Prema njenim riječima, izraelske vlasti nisu napustile "metod izgladnjivanja" čak ni nakon objave Hjuman rajts voča.

Južna Afrika navela je danas na otvaranju ročišta pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, a povodom tužbe te zemlje protiv Izraela za navodni genocid u Pojasu Gaze, da Izrael podvrgava palestinski narod aparthejdu i genocidu.

Južna Afrika tvrdi da je Izrael prekršio član dva Konvencije Ujedinjenih nacija o genocidu iz 1948. godine, čineći akte koji potpadaju pod definiciju genocida.

Akcije Izraela pokazuju obrazac sistematičnog ponašanja iz kojeg se može zaključiti da je u pitanju genocid, rekao je advokat Visokog suda Južne Afrike Adila Hasim i zahtjevao hitnu suspenziju izraelske vojne kampanje u Pojasu Gaze.

Izrael će iznijeti svoj odgovor pred sudom sutra.

Vođa Huta Abdel Malek: Odgovorićemo na svaki eventualni američki napad na nas

Vođa Huta Abdel Malek el Huti izjavio je da će odgovoriti na svaki eventualni američki napad na tu grupu.

On je naveo da će odgovor biti veći od nedavnog napada kada su Huti bespilotnim letelicama i projektilima gađali američki brod u Crvenom moru.

"Bilo kakav američki napad neće ostati bez odgovora. Odgovor će biti veći od napada koji je izveden sa 20 dronova i više projektila", rekao je El Huti.

Dodao je da će grupa nastaviti da gađa brodove povezane sa Izraelom.

Jemenski Huti, koje podržava Iran, pojačali su napade na komercijalne brodove u Crvenom moru u znak protesta protiv izraelske ofanzive u Gazi.

Više od 10 raketa ispaljeno je iz Libana na Kirijat Šmonu i Margaliot

Više od 10 raketa ispaljeno je iz Libana na Kirijat Šmonu i Margaliot, a tri su oborili presretači Gvozdene kupole, saopštila je izraelska vojska.

Nema izveštaja o povrijeđenima.

Proizraelske i propalestinske organizacije održale su protest ispred zgrade Međunarodnog suda pravde u Hagu

Proizraelske i propalestinske organizacije održale su protest ispred zgrade Međunarodnog suda pravde u Hagu gdje je danas otvoreno ročište povodom tužbe Južne Afrike protiv Izraela za navodni genocid u Pojasu Gaze.

Hiljade pristalica Izraela pjevale su pjesme i nosile holandske i izraelske zastave marširale su do zgrade suda, a među demonstrantima su bili i rođaci kidnapovanih ili ubijenih civila u napadu Hamasa 7. oktobra.

"Danas su iznijete apsurdne optužbe protiv Izraela za genocid, dok Hamas svakodnevno čini zločine protiv čovječnosti", rekao je jedan od demonstranata Majk Levi, čiji je brat talac Hamasa.

On je naveo da su njegov brat i ostali taoci i dalje u Gazi, dodavši da "o tome niko ne priča".

Propalestinski demonstranti pratili su postupak na velikom ekranu, na manje od 100 metara od pristalica Izraela, paleći baklje u bojama palestinske zastave.

Demonstrantkinja Nihal Esma Almis rekla je da pruža podršku palestinskom narodu u narodi "da ća pravda biti konačno zadovoljena", dodavši da se u Gazi dešava genocid.

"Nadam se trajnom prekidu vatre", poručila je ona.

Holandska policija je sve vreme stajala između dve grupe demonstranata i nisu prijavljeni ozbiljniji incidenti.

"Izrael podvrgava palestinski narod aparthejdu i genocidu"

Južna Afrika navela je na otvaranju ročišta pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, a povodom tužbe te zemlje protiv Izraela za navodni genocid u Pojasu Gaze, da Izrael podvrgava palestinski narod aparthejdu i genocidu.

Južna Afrika tvrdi da je Izrael prekršio član dva Konvencije Ujedinjenih nacija o genocidu iz 1948. godine, čineći akte koji potpadaju pod definiciju genocida.

Akcije Izraela pokazuju obrazac sistematičnog ponašanja iz kojeg se može zaključiti da je u pitanju genocid, rekao je advokat Visokog suda Južne Afrike Adila Hasim i zahtevao hitnu suspenziju izraelske vojne kampanje u Pojasu Gaze.

Izrael će iznijeti svoj odgovor pred sudom sutra.

IDF: Ubijen operativac palestinske grupe Islamski džihad

Izraelska vojska (IDF) saopštila je da je na sjeveru Zapadne obale ubijen operativac palestinske grupe Islamski džihad.

"Rezervisti elitne jedinice Duvdevan i službenici granične policije, koji su djelovalni u selu Džaba na sjeveru Zapadne obale, ubili su traženog višeg operativca palestinskog Islamskog džihada", naveli su iz IDF-a.

Dodaje se da je u akciji zaplijenjeno oružje iz kuće pripadnika Islamskog džihada i drugih objekata u selu, kao i da je jedan Palestinac uhapšen.

Izrael: Južnoafrička Republika "pravna produžena ruka Hamasa"

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova poručilo je da je Južnoafrička Republika "pravna produžena ruka Hamasa", nakon što je ta zemlja predstavila slučaj pred Međunarodnim sudom pravde u vezi sa tužbom protiv Izraela za navodni genocid u Pojasu Gaze.

"Južnoafrička Republika, koja funkcioniše kao pravna produžena ruka Hamasa, iskrivila je stvarnost u Gazi. Ignorisala je činjenicu da su se teroristi Hamasa infiltrirali u Izrael, gdje su ubijali, pogubili, masakrirali, silovali i kidnapovali izraelske državljane", naveo je portparol izraelskog ministarstva Lior Hajat na mreži Iks.

Dodao je da ta zemlja "nastoji da dozvoli Hamasu da se vrati u Izrael i počini ratne, zločine protiv čovječnosti, kao i seksualne zločine koje su više puta počinili 7. oktobra".

"Predstavnici Hamasa u sudu, južnoafrički advokati, ignorišu činjenicu da Hamas koristi civilno stanovništvo u Gazi kao živi štit i da deluje iz bolnica, škola, skloništa UN, džamija i crkava sa namerom da ugrozi živote stanovnika Gaze", naveo je Hajat.

Borelj: Izjave pojedinih članova izraelske vlade o prinudnom izmještanju civila iz Pojasa Gaze neprihvatljive 

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj poručio je da su izjave pojedinih članova izraelske vlade o prinudnom izmještanju civila iz Pojasa Gaze neprihvatljive.

"Izjave nekih predstavnika izraelske vlade o onemogućavanju civilima da žive u Gazi i prisiljavanju civila da odu odatle su uznemirujuće, kontraproduktivne i opasne", napisao je Borelj na društvenoj mreži Iks.

Dodao je da civili u Pojasu Gaze moraju da budu zaštićeni.

"Insinuacije o prinudnom izmještanju su potpuno neprihvatljive", naveo je Borelj. 

Hamas: U izraelskim napadima na Gazu dosad ubijeno 23.469 Palestinaca

Najmanje 23.469 Palestinaca stradalo je u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra, saopštilo je danas ministarstvo zdravlja Hamasa.

Dodaje se da su povrijeđene još 59.604 osobe, prenosi Rojters.

Iz Hamasa ističu da većinu ubijenih čine žene i djeca.

Izraelci tvrde da su ubijeni novinari Al Džazire pripadali terorističkim grupama

Izraelske odbrambene snage (IDF) tvrde, pozivajući se na obavještajne podatke, da su dvojica novinara Al Džazire koji su bili na meti vazdušnog napada u nedjelju u Rafi na jugu Gaze, bili članovi terorističkih organizacija u Pojasu Gaze.

Napad je izveden nakon što su IDF saopštile da su uočile terorističkog operativca koji je upravljao dronom, a zatim udario u automobil u kojem su se nalazili.

Hamza Vael Dahduh, sin dopisnika Al Džazire iz Gaze Vaela Dahduha, i Mustafa Turija, snimatelj AFP-a koji je takođe radio za katarsku televiziju, su poginuli u napadu, prenosi Tajms of Izrael.

IDF tvrdi da obavještajni podaci potvrđuju da su obojica članovi terorističkih grupa sa sjedištem u Gazi i da su bili „aktivno uključeni u napade na snage IDF-a“.

U izvještaju se navodi da dokument koji su vojnici u Gazi pronašli identifikuje Turiju kao pripadnika Hamasove gradske brigade Gaze i zamjenika komandanta jednog od bataljona.

Dahduh je, prema IDF-u, pripadnik palestinskog islamskog džihada. 

U saopštenju se navodi da dokumenti koje su pronašle trupe u Gazi otkrivaju da je on služio u jedinici za elektronsku tehniku Islamskog džihada, a ranije je bio zamjenik komandanta u raketnim snagama bataljona Zejtun.

Izraelske snage su objavile kopiju dokumenta koji pokazuje da je Dahduh bio član jedinice za elektronsku tehniku Islamskog džihada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana