Sirijska vojska: Oboreno više izraelskih raketa, ciljale Damask

GS/Agencije
Sirijska vojska: Oboreno više izraelskih raketa, ciljale Damask

TEL AVIV, GAZA -Rat Izraela i Hamasa traje 119 dana. Teške borbe između izraelskih snaga i pripadnika Hamasa nastavljene su Kan Junisu, gradu na jugu Pojasa Gaze. Alžir je predložio nacrt rezolucije Savjetu bezbjednosti UN kojom traži hitan humanitarni prekid vatre između Izraela i Hamasa, i u kojoj se takođe ''odbacuje prisilno raseljavanje palestinskog civilnog stanovništva''.

Sirijska vojska: Oboreno više izraelskih raketa, ciljale Damask

Sirijska vojska je saopštila da je danas oborila više izraelskih raketa lansiranih sa Golanske visoravni koje su ciljale južni Damask, javila je državna novinska agencija SANA pozivajući se na vojni izvor.

Ranije, tokom noći bilo je izvještaja medija o eksploziji u okolini Damaska, prenosi Rojters. Izrael nije potvrdio da je izvršio napad na Damask. Rojters navodi da je Izrael, od početka napada palestinske militantne grupe Hamas na jug zemlje 7. oktobra, pojačao udare na položaje milicija u Siriji koje podržava Iran, kao i na položaje sirijske protivvazdušne odbrane

Ostin u razgovoru sa Galantom ponovio važnost isporuka pomoći za Pojas Gaze

Američki ministar odbrane Lojd Ostin ponovio je u telefonskom razgovoru sa izraelskim ministrom odbrane Joavom Galantom važnost obezbeđivanja nesmetane isporuke humanitarne pomoći za Pojas Gaze i zahvalio Galantu na njegovim naporima da se ostvari taj zajednički cilj, saopštio je Pentagon.

U saopštenju se navodi da su Ostin i Galant u četvrtak razgovarali o prelasku Izraela na operacije niskog intenziteta u Pojasu Gaze, podršci diplomatskom rješenju za sukob duž izraelsko-libanske granice i o stabilnosti na okupiranoj Zapadnoj obali.

Ostin i Galant su razgovarali i o prijetnjama američkim snagama koje su raspoređene u regionu Bliskog istoka.

Galant je izrazio saučešće zbog pogibije tri američka vojnika u napadu dronom u Jordanu, navedeno je u saopštenju. SAD vjeruju da je dron kojim je izvršen napad na američku bazu u Jordanu tokom vikenda, a u kojem su tri američka vojnika poginula i više od 40 ranjeno, proizveden u Iranu, rekla su četiri neimenovana američka zvaničnika za Rojters.

Alžir predložio nacrt rezolucije SB UN o hitnom prekidu vatre u Pojasu Gaze

Alžir je predložio nacrt rezolucije Savjetu bezbjednosti UN kojom traži hitan humanitarni prekid vatre između Izraela i Hamasa, i u kojoj se takođe ''odbacuje prisilno raseljavanje palestinskog civilnog stanovništva''.

U nacrtu se zahtijeva od svih strana da se pridržavaju međunarodnog prava i poziva na pun, brz, bezbjedan i nesmetan humanitarni pristup cijelom Pojasu Gaze, prenosi Rojters.

Agencija navodi da još nije poznato kada će se glasati o nacrtu rezolucije, za čije usvajanje je potrebno najmanje devet glasova i da stalne članice SAD, Britanija, Kina, Rusija ili Francuska ne ulože veto.

SAD i Izrael se protive prekidu vatre, verujući da bi to koristilo samo palestinskoj militantnoj grupi Hamas, navodi Rojters.

Kameron: Britanija bi mogla da prizna palestinsku državu

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron izjavio je da bi Britanija mogla zvanično da prizna državu Palestinu nakon prekida vatre u Gazi i prije ishoda višegodišnjih pregovora između Izraela i Palestinaca o rješenju dvije države, prenio je AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana