Izraelske snage ubile Palestinca nakon što je napao dva pripadnika obezbjeđenja

Tanjug
Izraelske snage ubile Palestinca nakon što je napao dva pripadnika obezbjeđenja

TEL AVIV - Sukob Izraela i Hamasa ušao je u 84. dan. U toku su kopnene operacije izraelske vojske u Kan Junisu.

Grifits: Nemoguća situacija za ljude u Gazi

Podsekretar Ujedinjenih nacija za humanitarna pitanja i koordinator hitne pomoći Martin Grifits opisao je situaciju za dostavljanje humanitarne pomoći u Pojas Gaze, ali i za ljude koji su tamo, kao “nemoguću.”

-Ovo je nemoguća situacija za ljude u Gazi i one koji pokušavaju da im pomognu - napisao je Grifits u objavi na mreži Iks.

Naveo je da su među brojnim izazovima sa kojima se službe humanitarne pomoći susreću stalna bombardovanja, loša komunikacija i oštećeni putevi.

-Na konvoje je pucano. Kašnjenja na kontrolnim punktovima -napisao je Grifits, prenosi CNN.

Prema podacima UN, kamionima koji isporučuju hranu, vodu i lekove iz Egipta u Pojas Gaze stiže samo 10 odsto potreba stanovništva Gaze.

-Između 24. novembra i 7. decembra više od 90 odsto stanovništva Gaze, oko 2,08 miliona ljudi, suočavalo se sa velikom gladi -, navele su UN u izvještaju.

 

U dva izbjeglička kampa u Gazi poginulo 35 ljudi, uglavnom žena i djece

U izraelskom bombardovanju izbjegličkih kampova Nuseirat i Al-Magazi u centralnom dijelu Pojasa Gaze jutros je poginulo 35 osoba, uglavnom žena i dece, javlja Al Džazira.

-Povrijeđeni će vjerovatno umrijeti usljed neodgovarajuće i nedovoljne medicinske intervencije zbog nedostatka medicinskih zaliha - javio je izvještač te televizije.

Palestinska agencija WAFA navodi da su medicinski izvori saopštili da se pod ruševinama kuća nalaze desetine ljudi.

 

Izrael: Pogibija civila za žaljenje, ali greške u ratu neizbježne

Izrael je priznao da su vazdušni udari u kojima je u izbjegličkom kampu u Gazi ubijeno 86 ljudi bili “žalosna greška”, ali odbija da se izvini.

Napad na kamp Magazi, u centralnom dijelu Gaze 24. decembra, jedan je od najkrvavijih do sada u ovom sukobu. Među poginulima je veliki broj žena i djece.

Portparol izraelske Vlade Ejlon Levi rekao je za “Skaj njuz” da se greška dogodila zbog “nepravilne municije”.

-Taj napad nije se trebao dogoditi - rekao je on.

Međutim, on je odbio da se izvini.

-Mi se nećemo izvinjavati zbog ove kampanje čiji je cilj privođenje pravdi Hamasa - istakao je Levi.

Levi je potvrdio da je vojska koristila pogrešnu municiju, ali nije rekao o kjem tipu se radi.

-Pogibija civila je za žaljenje, ali u ratu su greške neizbježne - istakao je Levi.

Prema njegovim riječima, rat Izraela protiv Hamasa nastaviće se dok se militanti ne predaju i ne oslobode taoce.

-Ukoliko se Hamas preda, rat bi mogao biti završen sutra - naveo je Levi.

Izraelske snage ubile Palestinca nakon što je napao dva pripadnika obezbjeđenja

Izraelske bezbjednosne snage su ubile Palestinca koji je prethodno napao nožem dva pripadnika obezbjeđenja na kontrolnom punktu u blizini južnog jerusalimskog naselja Har Homa.

U saopštenju izraelske policije navodi se da je napadač prišao kontrolnom punktu i "nakon što je zaustavio svoje vozilo u blizini inspekcijske stanice, izašao i izbo dva pripadnika obezbjeđenja na dužnosti", nanijevši im lakše povrede, prenosi Rojters.

Hitna pomoć je saopštila da su žena od 20 godina i muškarac od 25 godina koji su obezbjeđivali kontrolni punkt Mazmurija u stabilnom stanju. Napadača su upucale snage bezbednosti na licu mjesta, navela je policija u saopštenju.

IDF zasada neće preduzimati mjere protiv vojnika koji su greškom ubili tri taoca

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da zasad neće preduzimati mjere protiv vojnika koji su greškom ubili tri izraelska taoca 15. decembra u Pojasu Gaze, a koji su mahali bijelom zastavom i vikali "u pomoć" na hebrejskom.

Iran: Pogubljena četiri člana diverzantskog tima, saradnika Mosada

Iran je izvršio smrtnu kaznu nad četiri, kako je navedeno, "sabotera povezana sa izraelskom obavještajnom službom Mosad“, saopštila je danas pravosudna novinska agencija Mizan.

Izraelski vazdušni udari na južnu Siriju

Izraelski borbeni avioni izveli su sinoć vazdušne napade iznad Golanske visoravni na ciljane lokacije u južnoj Siriji, uzrokujući materijalnu štetu.

Lokalni novinski sajt Suvaida 24 izvijestio je da je radarska lokacija koja pripada sirijskoj vojsci u Tal al-Sahnu, nedaleko od sirijsko-jordanske granice, bila meta i uništena je u vazdušnim napadima.

U napadu nije bilo povrijeđenih, javila je sirijska agencija SANA.

Sirijska protivvazdušna odbrana bila je aktivirana i u oblasti Damaska tokom udara, iako je za sada nejasno koje su lokacije u oblasti Damaska bile gađane.

Lokacija Tal al-San je više puta ranije bila meta izraelskih vazdušnih napada.

Vazdušni napadi su uslijedili samo nekoliko dana nakon što je Razi Musavi, viši oficir u iranskom Korpusu garde islamske revolucije (IRGC), ubijen u izraelskom vazdušnom napadu na oblast Damaska.

Musavi je bio jedan od vođa iranskih snaga u Siriji i bio je na meti Izraela u prošlosti, navode iranski mediji.

Vazdušni napadi su takođe uslijedili samo dan nakon što je Međunarodni aerodrom u Damasku vraćen u funkciju nakon što je stavljen van upotrebe zbog  izraelskog vazdušnog udara krajem novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana