Izraelski ministar odbrane: Kreće nova faza kopnene operacije

GS/Agencije
Foto: Tanjug

TEL AVIV, GAZA - Sukob izraelske vojske i Hamasa traje 41 dan. Izraelski predsednik Isak Hercog izjavio je da Izrael ne može da ostavi "vakuum" u Pojasu Gaze i da će izraelske snage morati da zadrže snažno vojno prisustvo u toj oblasti. Palestina želi uspostavljanje trajnog prekida vatre u Pojasu Gaze i nastaviće da traži takav poziv od Savjeta bezbjednosti UN, rekao je stalni posmatrač Palestine u UN Rijad Mansur.

Grupa za ljudska prava: IDF pljačkao palestinske kuće na Zapadnoj obali

IDF je sinoć izvršio raciju na desetine domova u palestinskom selu Al-Mughair na centralnoj Zapadnoj obali, ostavivši mnoge od njih potpuno opljačkane, a čini se da je ostavljena i naljepnica sa natpisom "Ja stojim uz Izrael" na bar jednoj od njih, saopštila je grupa za ljudska prava Ješ Din, prenosi Tajms of Izrael.

IDF kaže da su njeni napadi u svrhu borbe protiv terorizma, ali nije odmah odgovorila na upit u vezi sa ponašanjem trupa u ovoj konkretnoj operaciji.

„Riječi ne mogu da opišu poniženje i frustraciju ovih muškaraca, žena i djece čiji su domovi bili targetirani", kažu iz organizacije Ješ Din.

Francuska: Izraelski naseljenici na Zapadnoj obali sprovode „politiku terora"

Francuska je u četvrtak osudila nasilje izraelskih naseljenika na Zapadnoj obali, nazvavši ga "politikom terora" koja ima za cilj raseljavanje Palestinaca i pozvala izraelske vlasti da zaštite Palestince od nasilja, prenosi Rojters.

Podaci UN pokazuju da su se svakodnevni napadi na naseljenike više nego udvostručili od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra i napada na palestinsku enklavu Gazu koji je usledio.

„Što se tiče Zapadne obale, željela bih da izrazim najoštriju osudu Francuske zbog nasilja koje su naseljenici izvršili nad Palestincima", rekla je portparolka ministarstva spoljnih poslova An-Kler Ležandr na konferenciji za novinare, uz ocjenu da „nasilje ima jasan cilj - prisilno raseljavanje Palestinaca i politiku terora".

Ambasador Izraela pri UN Gilad Erdan rekao je da će sledeće nedelje u Njujorku održati projekciju jezivih snimaka prikupljenih 7. oktobra za izaslanike UN.

Kako se navodi, projekcija je planirana za ponedeljak, 20. novembar, a Erdan kaže da je pozvao zvaničnike UN i izaslanike iz celog sveta da prisustvuju projekciji.

„Došlo je vreme da iskrivljene UN, koje prave nemoralne ekvivalencije između Izraela i Hamasa, svojim očima vide zbog kakvih varvarskih ubistava brinu i možda shvate koliko su izdale svoju prvobitnu misiju", rekao je Erdan, prenosi Tajms of Izrael.

Bijela kuća: SAD podržavaju obavještajne podatke koji pokazuju da Hamas koristi bolnicu Šifa

Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Džon Kirbi rekao je da su SAD „još uvek ubjeđene u ispravnost ŠnjihovihĆ obavještajnih podataka" koji su otkrili da su bolnicu Šifa koristili Hamas i druge terorističke grupe kao komandni i kontrolni centar, prenosi Tajms of Izrael.

Hamas preuzeo odgovornost za napad na kontrolni punkt

Oružano krilo palestinskog Hamasa preuzelo je odgovornost za današnji napad na kontrolni punkt između Jerusalima i Vitlejema, na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izraelska obavještajna služba Šin Bet identifikovala je ranije danas tri muškarca koji su napali kontrolni punkt na Zapadnoj obali južno od Jerusalima. 

Oni su u napadu ranili šest osoba, nakon čega su ubijeni, naveo je Šin Bet i dodao da je riječ o pripadnicima Hamasa iz Hebrona, preneo je "Tajms of Izrael".

Dvojica od trojice ubijenih identifikovana su kao Abed el-Kader Kavasme (26), sin Abdalaha Kavasme, šefa Hamasovog vojnog krila u Hebronu, koji je ubijen 2003. godine i Hasan Mamun Kafiša (28), član Hamasa, čiji je ujak bio pripadnik Hamasa i proteran u Tursku 2011. godine.

Šin Bet je saopštio da još nije završio identifikaciju trećeg teroriste, ali palestinski mediji su ga identifikovali kao Nasera Kavasmea.

Lazarini: Namjerno se guši humanitarni rad UNRNjA u Gazi zbog nedostatka goriva

Generalni komesar Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama na Bliskom istoku (UNRNjA) Filipe Lazarini izrazio je danas uvjerenje da se njen humanitarni rad u Gazi namerno "guši", i upozorio da će agencija možda morati u potpunosti da suspenduje svoj rad zbog nedostatka goriva.

"Vjerujem da postoji namjeran pokušaj da se osujeti naš rad i parališe rad", rekao je Lazarini novinarima u Ženevi, ocjenivši "nečuvenim" prisiljavanje humanitarnih organizacija da mole za gorivo, preneo je Rojters.

On je dodao da je ta agencija, koja podržava više od 800.000 raseljenih lica u Gazi, u opasnosti da suspenduje rad u potpunosti.

Izraelske snage zauzele su zapadni dio grada Gaze, izjavio je ministar odbrane Joav Galant, navodeći da kreće nova faza kopnene operacije.

Direktori humanitarnih agencija UN: Nećemo učestvovati u unilateralnim prijedlozima za pravljenje bezbjednih zona u Gazi

Direktori nekoliko humanitarnih agencija Ujedinjenih nacija naveli su u saopštenju da neće učestvovati u bilo kakvim unilateralnim prijedlozima o stvaranju bezbjednih zona u Pojasu Gaze, prenio je Rojters.

Dodaju da bi takve mjere rizikovale nanošenje povreda civilima i veliki gubitak života u trenutnim uslovima u enklavi.

Saopštenje su, između ostalih, potpisali šef agencije za pomoć Ujedinjenih nacija Martin Grifits i generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejezus.

U bolnici Šifa vojska i dalje traži "Hamasovu infrastrukturu"

IDF kaže da elitne jedinice i snage 36. divizije nastavljaju da djeluju u kompleksu bolnice Šifa.

Kako se navodi, operacije u bolnici "fokusirane" su sa specijalnim snagama koje se kreću od zgrade do zgrade i skeniraju svaki sprat.

Iako u bolnici još ima pacijenata i osoblja, IDF kaže da radi sa "diskrecijom, strpljenjem i temeljnošću".

IDF tvrdi da nijedan vojnik ni član bolničkog osoblja do sada nisu povrijeđeni.

Dodaje se da se pretres vrši na osnovu saznanja da u oblasti kompleksa ima "mnogo infrastrukture Hamasa", koja je dobro skrivena.

Sve telekomunikacione veze u Pojasu Gaze su u prekidu, saopštile su kompanije „Paltel" i „Džaval".

Borelj u Izraelu: Jedan horor ne opravdava drugi

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj doputovao je u posjetu Izraelu i apelovao na Izraelce da ne dozvole da ih obuzme gnjev prilikom odgovora na Hamasov smrtonosni napad od 7. oktobra.

"Jedan horor ne opravdava drugi", naglasio je Borelj nakon što je sa izraelskim ministrom spoljnih poslova obišao kibuc Beri, jedno od mjesta Hamasovog napada 7. oktobra.

"Razumem vaš gnev, ali ne dozvollite da vas proguta. Mislim da je to nešto što najbolji prijatelji Izraela mogu da vam kažu", rekao je Borelj.

Ranije je najavljeno da će Borelj, kao i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, posetiti Bliski istok.

Borelj će razgovarati i sa predstavnicima porodica talaca koje drži Hamas, a otići će i u Ramalu na razgovor sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom.

Šef diplomatije Evropske unije sastaće se i sa drugim regionalnim liderima na Bliskom istoku.

Treći dan marša članova porodica nestalih i zatočenih Izraelaca

Članovi porodica nestalih i zatočenih u Pojasu Gaze šetaju zajedno sa stotinama Izraelaca trećeg dana marša od Tel Aviva do kancelarije premijera u Jerusalimu, do koje planiraju da stignu u subotu popodne.

Za danas je planirano da posjete porodicu Marćijano, čija je ćerka, koja je bila vojnik, ubijena u zarobljeništvu Hamasa.

Predstavnici porodica Izraelaca koje je zatočio Hamas traže od članova vladinog ratnog kabineta da se sastanu sa njima na putu.

"Pješačimo 37 kilometara, a ratni kabinet nije čak podigao ni telefonsku slušalicu da zakaže vrijeme kada ćemo da se sastanemo. Zamolili smo ih da se nađu sa nama. Ako mi možemo da idemo pješke do njih, oni mogu da uđu u automobile i dođu da razgovaraju sa nama. Znamo da su zauzeti pregovorima. Dođite i razgovarajte sa nama", rekla je majka djevojke koju Hamas drži u zatočeništvu.

Izraelski ambasador: Izrael da preuzme kontrolu nad Gazom na neodređeni period

Ambasador Izraela u Sjedinjenim Američkim Državama Majkl Hercog predložio je danas da Izrael preuzme kontrolu nad Pojasom Gaze na “neodređeni vremenski period”, reagujući na njemački prijedlog da kontrolu nad tom oblašću preuzmu Ujedinjene nacije.

-Nisam siguran da je model Ujedinjenih nacija najbolji model jer nemamo dobro iskustvo sa snagama koje imaju mandat UN - rekao je Hercog za podkast briselskog portala Politiko.

Njemačka je ranije iznijela ideju da bi UN mogle da preuzmu kontrolu nad Gazom nakon okončanja sukoba Izraela i palestinske militantne grupe Hamas, navodi se u dokumentu u koji je Politiko imao uvid.

Izraelska vojska bombardovala kuću lidera Hamasa u Pojasu Gaze

Izraelski avioni bombardovali su tokom noći u Pojasu Gaze kuću lidera Hamasa Ismaila Hanije, prenosi Tajms of Izrael.

Izraelske odbrambene snage kažu da je kuća lidera Hamasa korišćena kao "teroristička infrastruktura" i, između ostalog, kao mjesto sastanka visokih zvaničnika organizacije Hamas.

Vojska je objavila video-snimak koji prikazuje vazdušni napad na kuću.

Hamas je ranije saopštio da je IDF pogodio dvije kuće koje pripadaju Haniji i njegovoj porodici, ali ovo je prvi napad koji je potvrdila izraelska vojska.

Hercog: Ne možemo da ostavimo vakuum u Gazi, zadržaćemo snažno vojno prisustvo

Izraelski predsednik Isak Hercog izjavio je da Izrael ne može da ostavi "vakuum" u Pojasu Gaze i da će izraelske snage morati da zadrže snažno vojno prisustvo u toj oblasti.

Hercog je naveo da izraelska vlada razmatra mnoge ideje o tome kako će se upravljati Gazom po okončanju sukoba sa palestinskom militantnom grupom Hamas.

-Ako se povučemo, ko će onda preuzeti tu oblast? Ne možemo da ostavimo vakuum. Niko neće željeti da Gaza ponovo postane baza terorista - rekao je izraelski predsjednik  u intervjuu za Fajnenšel tajms.

Na pitanje o izraelskim vojnim aktivnostima oko bolnica u Gazi, Hercog je naglasio da se one izvode "na veoma, veoma oprezan način" i da Izrael želi da zaštiti civile.

Izraelski predsjednik je rekao da njegova zemlja poštuje svoje saveznike i "veoma pažljivo" sluša Vašington, međutim istakao je da "na kraju dana imamo dužnost da zaštitimo naš narod".

Hercog je naveo da je prvi prioritet Izraela da oslobodi oko 240 talaca koje Hamas drži u Pojasu Gaze.

Kazao je da Izrael radi na tome da omogući isporuku više humanitarne pomoći u Pojas Gaze.

-Istina je da postoje oblasti u Gazi koje su u veoma teškoj situaciji. To je zato što je to ratna zona, ali mi se trudimo - rekao je Hercog.

Mansur o rezoluciji SB UN: Palestina želi trajni prekid vatre

Palestina želi uspostavljanje trajnog prekida vatre u Pojasu Gaze i nastaviće da traži takav poziv od Savjeta bezbjednosti UN, rekao je stalni posmatrač Palestine u UN Rijad Mansur.

On je ocijenio da je rezolucija, koja je sinoć usvojena u Savetu bezbjednosti, "mali korak u dobrom pravcu".

- Ona ne poziva na prekid vatre, ali je korak u pravom smijeru. Želimo trajni prekid vatre. I nastavićemo da kucamo na vrata Savjeta bezbjednosti - rekao je Mansur, prenose RIA Novosti.

Prethodno je Savjet bezbhednosti usvojio rezoluciju koju je predložila Malta i kojom se poziva na humanitarnu pauzu u Pojasu Gaze, ali se ne poziva na prekid vatre ili primirje.

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je nakon usvajanja rezolucije da humanitarnih pauza neće biti dok ne budu oslobođeni taoci koje drži Hamas.

Izraelska vojska: U kopnenoj operaciji do sada poginulo 50 vojnika

Broj poginulih izraelskih vojnika od početka kopnene operacije u Gazi dostigao je 50, prenosi Tajms of Izrael saopštenje vojske.

-Još dva vojnika ubijena su u borbi protiv Hamasovih terorista u sjevernom dielu Pojasa Gaze, čime je broj poginulih u izraelskoj kopnenoj operaciji povećan na 50 - navedeno je u saopštenju.

Hamas je 7. oktobra izveo raketni napad na Izrael iz Pojasa Gaze, a potom su pripadnici te palestinske militantne grupe prodrli u pogranična područja na jugu Izraela, gdje su otvorili vatru i na vojsku i na civile i uzeli više od 200 talaca.

U Izraelu je, prema najnovijim podacima, u tom napadu poginulo oko 1.200 ljudi, a više od 5.000 je povrijeđeno.

Kao odgovor, izraelska vojska je pokrenula operaciju "Gvozdeni mačevi" protiv Hamasa u Pojasu Gaze, u kojoj je, prema posljednjim podacima, poginulo preko 11.000 ljudi, a više od 29.000 je povrijeđeno.

Hamas: Ne isključujemo da je izraelska vojska donijela oružje u bolnicu

Visoki zvaničnik Hamasa Basem Naim rekao je da je snimak izraelske vojske na kojem se navodno vidi pronađeno oružje u bolnici Al-Šifa u Gazi "smiješan i bezvrijedan" i dodao da Hamas ne isključuje da je izraelska vojska "donijela oružje i stavila ga u kompleks Al-Šifa".

Naim je sinoć rekao da je cilj Izraela da „pritisne“ bolnice i medicinske centre i da raseli stanovništvo Gaze i podsjetio da je 25 bolnica na toj teritoriji sada van funkcije zbog „bombardovanja, opsade i uništavanja“, prenosi BBC.

Hamas je ranije demantovao tvrdnje da radi iz bolnice.

BBC podsjeća da mediji nisu bili prisutni kada je izraelska vojska navodno pronašla oružje u bolnici Al-Šifa i naglašava da ne može nezavisno da potvrdi tvrdnje bilo koje strane.

Izraelske odbrambene snage (IDF) objavile su u srijedu navodne dokaze o Hamasovom oružju pronađenom u bolnici Al Šifa tokom pretresa sprovednog u tom medicinskom centru - slike i video zapise na kojima se mogu vidjeti nekoliko jurišnih pušaka, granate i druga vojna oprema.

Kako tvrde, tokom pretresa u jednom od bolničkih odjeljenja, vojnici su pronašli prostoriju u kojoj se nalaze jedinstvena tehnološka sredstva, borbena oprema i vojna oprema koju koristi Hamas.

Porodice talaca u Gazi kritikovali Kabinet bezbjednosti jer je odbio sastanak

Porodice izraelskih talaca koje pripadnici Hamasa drže u Gazi oštro su kritikovali danas članove Kabineta bezbjednosti i naveli  da su tražili da se sastanu sa njima, ali da oni to nisu prihvatili.

Naveli su da ne znaju šta su zahtjevi Izraela u pregovorima o oslobađanju talaca, prenio je izraelski list "Harec".

Porodice, koje već dva dana marširaju na putu ka kabinetu izraelskog premijera Benjamina Netanijahua u Jerusalimu, prošle su danas od Ber Jakova, grada u centralnom dijelu Izraela, ka jugu do kibuca Gezer.

Porodice će sutra otići u porodičnu kuću vojnika Noe Marcijana u Modinu, čija je smrt objavljena juče.

Na kraju dana se očekuje da stignu do Latrona, koji je 32 kilometra udaljen od Jerusalima.

Porodice Izraelaca koje Hamas drži kao taoce u Pojasu Gaze, zajedno sa ljudima koji ih podržavaju, krenule su juče iz Tel Aviva u petodnevni protestni marš ka Jerusalimu, uz pozive na oslobađanje talaca.

Demonstranti će u Jerusalimu od Netanijahua zatražiti slobodu svojih najmilijih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana