​​​​​​​Izrael proglasio humanitarni prekid vatre u centralnom dijelu Pojasa Gaze

GS/Agencije
​​​​​​​Izrael proglasio humanitarni prekid vatre u centralnom dijelu Pojasa Gaze

TEL AVIV, GAZA Sukob Izraela i Hamasa ušao je u 80. dan. Ministarstvo zdravlja u Gazi navodi da je najmanje 70 Palestinaca poginulo tokom izraelskih napada na izbkeglički kamp u Magazi, u centralnom dijelu Pojasa Gaze.

Hamas: Nema pregovora dok se ne prekinu napadi na Gazu

Palestinski pokret Hamas neće učestvovati u pregovorima o oslobađanju talaca dok Izrael ne prekine vojne aktivnosti u Gazi, javio je izraelski list “Jediot ahronot”, pozivajući se na šefa Hamasove službe sa spoljne odnose Alija Baraku.

Baraka je izjavio da je izneseno nekoliko prijedloga u vezi sa oslobađanjem talaca, ali da je stav opozicije jasan da je neophodno da se prvo prekine ono što je nazvao “izraelskom agresijom u Gazi”.

-Hamas je odbio sve prijedloge o primirju u posljednjih sedmicu ili dvije i stav svih frakcija otpora je jedinstven u vezi sa ovim pitanjem: agresija mora prestati, prelazi moraju da se otvore i moraju se izvući ranjenici - rekao je Baraka.

Tenzije na Bliskom istoku eskalirale su 7. oktobra nakon što su militanti Hamasa izvršili iznenadni upad na izraelsku teritoriju iz Pojasa Gaze, ubijali mještane pograničnih naselja i uzeli taoce. Izrael je uzvratio napadima na palestinsku enklavu, kao i na pojedine dijelove Libana i Sirije, podsjeća TASS.

Izraelska vojska optužila je 1. decembra Hamas da je prekršio primirje koje je stupilo na snagu 24. novembra i nastavila vojne operacije u Gazi.

Palestinski zvaničnici: 70 mrtvih u izraelskom napadu na kamp u Gazi

Najmanje 70 ljudi poginulo je u izraelskom napadu na izbeglički kamp Magazi istočno od Deir al Balaha u centralnom Pojasu Gaze, saopštili su palestinski zdravstveni zvaničnici.

Portparol Ministarstva zdravlja u Gazi Ašraf al-Kidra rekao je da će broj poginulih vjerovatno porasti, prenio je AP.

Američka agencija dodaje i da je broj izraelskih vojnika koji su tokom vikenda poginuli u borbama u Pojasu Gaze povećan na 15.

 

Izrael proglasio humanitarni prekid vatre u centralnom dijelu Pojasa Gaze


Izraelske odbrambene snage (IDF) proglasile su danas četvoročasovni humanitarni prekid vatre u centralnom dijelu Pojasa Gaze, kako bi lokalnom stanovništvu dale pauzu od borbi i omogućile humanitarni predah, izvijestila je kancelarija za koordinacija vladinih aktivnosti na palestinskim teritorijama (COGAT).
    
"IDF sprovode taktičke pauze u humanitarne svrhe kako bi se civilima u Pojasu Gaze omogućilo da popune zalihe hrane i vode. Danas, 25. decembra, pauza je proglašena u A-Sheik Muhamad al-Jamani Vest i Deir al-Balahu u periodu od 10.00 do 14.00 časova po lokalnom vremenu", navodi se u saopštenju IDF na platformi Iks (Tviter), prenosi TAS.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana