Gutereš: Istinski mir samo uz priznavanje dvije države

GS/Agencije
Foto: Tanjug/AP

Petnaesti dan sukoba izraelske vojske i Hamasa. Izraelska vojska saopštava da je tokom noći izvela veliki broj napada na položaje Hezbolaha. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu obećao je da će se "boriti do pobjede" u Gazi i nagovijestio da nema pauze u bombardovanju niti u pripremama za očekivanu izraelsku vojnu invaziju na enklavu nakon što je Hamas oslobodio dvoje američkih talaca. Svjetska zdravstvena organnizacija navodi da su izvještaji o naredbama za evakuaciju bolnice iz Gaze "uznemirujući", ističući da nemoguće da je prenatrpane bolnice bezbijedno evakuišu pacijente.

Samit u Kairu: Arapski lideri osudili dvonedjeljno izraelsko bombardovanje Gaze

Arapski lideri osudili su na današnjem samitu u Kairu dvonedjeljno izraelsko bombardovanje Pojasa Gaze, uputivši zahtjev da se obnove napori za postizanje mirovnog rješenja na Bliskom istoku i okonča višedecenijski ciklus nasilja između Izraelaca i Palestinaca.

Predsjednik palestinske samouprave Mahmud Abas poručio je da Palestinci neće biti raseljeni ili otjerani sa svoje zemlje.

"Izraelsko rukovodstvo mora jednom za svagda da shvati da Izrael nikada ne može napredovati ako je kao država utemeljen na nepravdi. Naša poruka Izraelcima je da želimo budućnost mira i bezbjednosti i za njih i za Palestince. Nećemo otići, nećemo otići", rekao je Abas na samitu, prenosi Rojters. 

Jordanski kralj Abdulah je osudio ono što je nazvao "globalni muk" o izraelskim napadima na Pojas Gaze i ravnodušan pristup izraelsko-palestinskom sporu.

"Poruka koju arapski svijet čuje je da su životi Palestinaca manje važni od izraelskih", rekao je jordanski suveren i dodao da su Jordanci ogorčeni i ožalošćeni aktima nasilja nad nevinim civilima u Pojasu Gaze, na Zapadnoj obali i u Izraelu.

Samitu u Kairu ne prisustvuju njemački kancelar Olaf Šolc i britanski premijer Riši Sunak, a zvanični Pariz se nije oglašavao o dolasku francuskog predsjednika Emanuela Makrona.

Jedan visoki zvaničnik EU rekao je u petak da je bilo diskusija o zajedničkoj deklaraciji nakon samita, ali potvrdio je i da još uvijek postoje "razlike" zbog čega je malo vjerovatno da će biti usvojen takav dokument iako su se i evropske zemlje zalagale da se usvoji jedinstven pristup krizi uz osudu napada Hamasa.

Kako je ranije prenijela britanska agencija, učesnici samita u Kairu nisu sagasni oko pitanja poziva na prekid vatre, pominjanja napada Hamasa 7. oktobra i prava jevrejske države da se brani.

Odsustvo visokih zvaničnika SAD, glavnog saveznika Izraela i drugi uticajnih zapadnih lidera smanjilo je očekivanja o brzim efektima samita u prestonici Egipta.

U Gazi od 7. oktobra poginulo 4.385, povrijeđena 13.651 osoba

Broj poginulih u Gazi porastao je na 4.385, dok je 13.651 osoba povrijeđena, od eskalacije sukoba između Hamasa i Izraela 7. oktobra, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Među poginulima je 1.756 djece i 976 žena, dodalo je Ministarstvo zdravlja, prenio je Rojters.

Gutereš: Napad Hamasa ne opravdava "kolektivno kažnjavanje" stanovnika Gaze

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš izjavio je na današnjem mirovnom samitu u Kairu da osuđuje napad Hamasa na Izrael, upozorivši da taj akt nasilja ne opravdava "kolektivno kažnjavanje" stanovnika Pojasa Gaze koje sprovodi Izrael.

Gutereš je pozivao da se zaštite civili od izraelskih udara i da se poštedi civilna infrastruktura, uključujući bolnice, škole i prostorije UN, prenosi Rojters.

On je ukazao na "širi kontekst" rata, rekavši da je rješenje za izraelsko-palestinski sukob i "jedini realni osnov za istinski mir i stabilnost" u priznavanju dvije države.

"Izraelci moraju da vide da se ostvaruju njihove legitimne bezbjednosne potrebe, a Palestinci moraju da vide da se ostvaruju njihove legitimne težnje za nezavisnom državom", poručio je Gutereš rekavši da UN rade danonoćno sa svim stranama kako bi osigurale održivu isporuku humanitarne pomoći u Pojas Gaze i nakon današnjeg prelaska prvog konvoja od dvadeset kamiona.

Abas: Ostajemo na svojoj zemlji

Palestinski predsjednik Mahmud Abas upozorio je danas na pokušaje nasilnog raseljavanja Palestinaca izvan granica Pojasa Gaze i rekao da će oni ostati na svojoj zemlji.

"Upozoravamo na pokušaje raseljavanja našeg naroda iz Gaze izvan njenih granica. Nećemo otići, ostaćemo na svojoj zemlji", rekao je Abas tokom mirovnog samita u Kairu.

On je dodao da će bezbjednost i mir na Bliskom istoku biti postignuti tek kada se uspostavi sistem sa dvije države - jevrejskom i palestinskom.

Arapski lideri su na samitu osudili izraelsko bombardovanje Gaze u prethodne dvije sedmice i zatražili obnavljanje napora da se postigne mirovno rješenje na Bliskom istoku da bi se prekinulo višedecenijsko nasilje između Izraelaca i Palestinaca.  

Izrael: Pomoć koja ulazi u Gazu ići će samo na jug i neće sadržati gorivo
 Izraelska vojska saopštila je danas da će humanitarna pomoć koja ulazi u Pojas Gaze ići samo u južni dio enklave i pozvala palestinske civile da se okupe u toj oblasti da bi izbjegli borbe sa Hamasom.

Glavni vojni portparol kontraadmiral Danijel Hagari rekao je na televizijskoj konferenciji za novinare da pošiljke pomoći neće uključivati gorivo.

On je izjavio da je ažurirani broj talaca koje od napada 7. oktobra drži Hamas 210, a vojska je objavila da je potvrđeni broj ubijenih izraelskih vojnika od tog datuma najmanje 307.

Hagari je rekao da je oko petine palestinskih raketa ispaljenih od petka imalo neuspješno lansiranje i da su pale unutar Gaze, što je izazvalo smrtne slučajeve.

List "Harec" piše danas, pozivajući se na neimenovanog izraelskog bezbjednosnog zvaničnika" da se do sada oko 700.000 stanovnika Pojasa Gaze evakuisalo na jug.

Izvor je precizirao da se oko 350.000 ljudi i dalje nalaze na sjeveru Pojasa Gaze i da u eksklavi nema humanitarne krize, dodajući da ima vode za period od dvije sedmice, prenijela je agencija RIA pisanje izraelskog lista. 

Izraelska vojska: Civilne žrtve su neizbježne u ratu u urbanim sredinama

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) izjavio je danas da su civilne žrtve neizbežne u urbanom ratovanju, iako IDF to pokušavaju da izbjegnu.

"Nastavićemo da minimiziramo civilne žrtve, ali će ih biti zbog prirode ratovanja u urbanim sredinama", rekao je izraelski potpukovnik Peter Lerner za Si-En-En i dodao da sa "perspektivom kopnene operacije", IDF i njenih 300.000 regruta ostaju fokusirani na poraz Hamasa.

Prema njegovim riječima, iako je svaki oduzeti ljudski život tragedija, uloga IDF je da osiguraju da Hamas nikada više nema moć da vlada terorizmom kako je to činio do sada.

Lerner je takođe rekao da se Hamas upušta u "psihološki terorizam" jer drži stotine talaca u zarobljeništvu i da će IDF učiniti sve što može da ih bezbjedno vrati u Izrael, kao i da "civile drži dalje od opasnosti".

Humanitarna pomoć predata  palestinskom Crvenom polumjesecu

Dvadeset kamiona sa sanitetskim materijalom i hranom za stanovnike Pojasa Gaze prošli su kroz kontrolni punkt Rafa na granici sa Egiptom, a njihov teret predat je Palestinskom Crvenom polumjesecu, saopštio je danas egipatski Crveni polumjesec.

"Dvadeset kamiona sa medicinskim zalihama i lijekovima prešlo je kontrolni punkt Rafa i predato palestinskom Crvenom polumjesecu", navodi se u saopštenju.

Kontrolni punkt je zatvoren nakon što su kamioni ušli u Pojas Gaze, javio je Si-En-En.

Agencije prenose da sa egipatske strane granice čeka više od 200 kamiona sa humanitarnim tovarom

Hamas: 20 kamiona pomoći neće promeniti katastrofalne medicinske uslove u Gazi

Medijska kancelarija palestinskog Hamasa saopštila je danas da 20 kamiona humanitarne pomoći, koji su ušli preko graničnog prelaza Rafa iz Egipta, "neće promijeniti katastrofalne medicinske uslove u Gazi", prenio je Rojters.

Ranije u toku dana, egipatska državna televizija prikazala je snimke kako Egipat otvara svoju granicu ka Pojasu Gaze na prelazu Rafa, gde je 20 kamiona prošlo.

Prelaz je otvoren oko 09.00 sati po srednjeevropskom vremenu.

Lokalni zvaničnici su rekli "Gardijanu" da je danas dozvoljeno da 20 kamiona da uđe u Gazu, noseći pomoć egipatske vlade, a prema dogovoru koji su ranije postigli SAD, Izrael i Egipat.

Međutim, dopisnik Si-En-En sa lica mjesta javlja da je granični prelaz zatvoren čim su kamioni prošli.

Al Šehab: Ubijeno najmanje 13 Palestinaca u Gazi

Najmanje 13 Palestinaca ubijeno je danas u vazdušnom napadu u naselju Deir el Balah u Gazi, javila je Hamasova novinska agencija "Al Šehab".

Sve žrtve nastradale su u jednoj stambenoj jedinici, navodi se u izvještaju.

Prema ranije objavljenim podacima, od početka sukoba 7. oktobra poginulo je više od 4.100 Palestinaca. 

Kleverli: Pomoć ne može biti jednokratna

Britanski ministar spoljnih poslva Džejms Kleverli izjavio je danas da je slanje pomoći u Pojas Gaze "put spasa", ali da to ne može da bude jednokratna akcija.

"Kamioni koji prevoze pomoć za spasavanje počinju da prelaze iz Rafe u Gazu. Ova pomoć je spas za one koji pate. Ali to ne može biti jednokratno", napisao je Kleverli na mreži "Iks".

On je dodao da Velika Britanija nastavlja da se zalaže za humanitarni pristup Gazi.

Hamasova kancelarija za odnose sa medijima saopštila da očekivani kamioni sa humanitarnom pomoći neće promijeniti katastrofalne zdravstvene uslove u Gazi, prenio je Rojters.

Egipatska državna televizija ranije je prikazala da je 20 kamiona sa humanitarnom pomoći počelo da prelazi na palestinsku stranu prelaza Rafa. 

Konvoj humanitarne pomoći počeo da ulazi u Pojas Gaze

Kamioni natovareni humanitarnom pomoći ušli su danas u opkoljeni Pojas Gaze preko prelaza Rafa, prikazala je egipatska državna televizija.

Ranije su pripremljeni kamioni sa lijekovima, a na egipatskoj strani prelaza nalazilo se granično osoblje, rekli su bezbjednosni izvor i jedan humanitarni radnik.

Informaciju o ulasku kamiona na palestinsku teritoriju potvrdili su pripadnici palestinske granične službe.

Ambasada SAD u Izraelu saopštila je ranije da bi prelaz Rafa mogao biti otvoren tokom dana da bi stranci mogli da napuste opkoljenu palestinsku enklavu.

Ambasada u saopštenju navodi da je "primila informaciju" o otvaranju prelaza u 10.00 časova po lokalnom vremenu, ali da ne zna koliko će dugo on ostati otvoren za strane državljane. 

Bajden: Hamas napao da bi poremetio normalizaciju odnosa

Cilj napada palestinske islamističke grupe Hamas na Izrael 7. oktobra, u kojem je poginulo oko 1.400 ljudi, bio je da se poremeti potencijalna normalizacija odnosa između Izraela i Saudijske Arabije, koju traži Rijad, izjavio je predsjednik SAD Džozef Bajden.

Bajden je sugerisao da Saudijska Arabija želi da prizna Izrael u izjavi na skupu za prikupljanje sredstava za svoju kampanju.

Saudijska Arabija, najuticajnija zemlja na Bliskom istoku, u kojoj se nalaze dva najveća islamska svetilišta, bila je saglasna da njeni susjedi Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein uspostave odnose sa Izraelom 2020. godine.

Rijad nije slijedio taj primer, uz napomenu da se prvo treba baviti ciljevima palestinske državnosti.

"Jedan od razloga zašto je Hamas krenuo na Izrael - znali su da se spremam da sjednem sa Saudijcima. Pogodite šta? Saudijci su htjeli da priznaju Izrael", rekao je Bajden.

Potencijalna normalizacija odnosa sa Saudijskom Arabijom i drugim arapskim državama bila je glavni prioritet za državnog sekretara SAD Entonija Blinkena tokom njegovog putovanja u Rijad u junu, iako je priznao da ne treba očekivati napredak u skorije vreme.

Blinken je rekao Si-En-Enu 8. oktobra da "ne bi bilo iznenađenje da je dio motivacije /za napad/ možda bilo ometanje napora da se Saudijska Arabija i Izrael približe".

OCHA: Bolnice u Gazi na ivici kolapsa, situacija sa vodom teška

Bolnice u Gazi su "na ivici kolapsa", saopštila je Kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih pitanja (OCHA), dodajući da je broj pacijenata koji se leče ili čekaju na liječenje na 150 odsto bolničkog kapaciteta, a ljudi leže po podu i hodnicima.

U izveštaju OCHA se ističe da oko je oko 60 odsto domova zdravlja zatvoreno u Gazi, dok se bolnice bore da rade normalno zbog nestanka struje, lijekova, opreme i specijalizvanog osoblja, prenio je Si-En-En.

"Svega osam (od 22) zdravstvenih centara Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRVA) na Bliskom istoku, centri Kan Junis i Rafa pružaju osnovnu zdravstvenu negu kritičnim ambulantnim pacijentima i pacijentima kojima je potrebno liječenje od nezaraznih bolesti", ističe se u saopštenju OCHA.

Situacija sa vodom takođe je teška. Posljednja fabrika za desanilizaciju ugašena je prošle nedjelje zbog nedostatkka goriva, prenio je UN.

"Distribucija vode iz opštinskih vodovoda je manja od pet odsto u odnosu na period od prije neprijateljstava. Tri fabrike za desalinizaciju, koje su pre neprijateljstava proizvodile sedam odsto vode u Gazi, nisu operativne. Isporuke vode cisternama su zaustavljene u većini oblasti zbog nedostatka goriva, nebezbjednosti i blokiranih puteva zbog krša", istakla je OCHA.

Dodaje se i da je flaširana voda uglavnom nedostupna, a i ono što je dostupno nije pristupačno brojnim porodicama zbog cijene.

"Privatnici, koji rade na malim fabrikama za desalinizaciju i pročišćavanje vode, na solarni pogon, postali su glavni snabdevači čiste pijaće vode", ističe se u izvještaju OCHA.

Sanitarni uslovi se pogoršavaju takođe. Svih pet prečišćavača otpadnih voda u Gazi je zatvoreno zbog nedostatka struje, tako da se mnogo otpadnih voda izbacuje u more, a "većina od 65 kanalizacionih pumpnih stanica nije u funkciji", navodi OCHA. Smeće se takođe gomila.

Nabavka hrane je nestabilna, tri od pet pekara u sklopu Svjetskog programa za hranu zatvoreno je u petak zbog nedostatka goroiva i sastojaka, ističe OCHA.

Netanjahu: Borićemo se do pobjede

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu obećao je da će se "boriti do pobjede" u Gazi i nagovijestio da nema pauze u bombardovanju niti u pripremama za očekivanu izraelsku vojnu invaziju na enklavu nakon što je Hamas oslobodio dvoje američkih talaca.

Izrael pozvao građane da napuste Egipat i Jordan

Savjet za nacionalnu bezbednost Izraela izdao je upozorenje svojim građanima da ne putuju u Egipat i Jordan, jer bi mogli da budu mete zbog rata.

Pozvao je izraelske turiste da što prije napuste te dvije zemlje.

SAD: Prelaz Rafa danas bi mogao da bude otvoren

Američka ambasada u Jerusalimu saopštila je da bi granični prelaz Rafa između Pojasa Gaze i Egipta mogao da bude otvoren danas. 

To znači da bi stranci koji su ostali u opkoljenoj palestinskoj enklavi mogli da je napuste, preneo je Rojters.

U objavi na društvenim mrežama, ambasada je navela da je "dobila informaciju" da bi Rafa prelaz mogao da bude otvoren u 10.00 sati po lokalnom vremenu (9.00 po srednjeevropskom).

"Ne znamo koliko bi prelaz mogao da bude otvoren da strani državljani napuste Gazu", dodaje se u saopštenju.

Sirene za vazdušnu opasnost u Ašdodu

U gradu Ašdod, na jugu Izraela, oglasile su sirene za vazdušnu opasnost, javlja Tajms of Izrael.

Upozorenje o raketama dolazi nakon šestočasovnog zatišja vatre prema Izraelu iz Gaze.

Izraelska vojska tokom noći gađala više ciljeva Hamasa u Pojasu Gaze

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su tokom noći izvele napade na brojne lokacije Hamasa u Pojasu Gaze.

Ciljevi uključuju komandne centre i drugu infrastrukturu koja pripada toj palestinskoj militantnoj grupi, prenosi Tajms of Izrael.

Pogođeni su i lanseri protivtenkovskih raketa i snajperski položaji u zgradama. Vojska Izraela je objavila snimke pojedinih napada.

IDF: Udari izraelske vojske na položaje Hezbolaha

Izraelska vojska saopštila je da je tokom noći izvela veliki broj napada na položaje Hezbolaha u južnom Libanu, kao odgovor na protivtenkovske i raketne napade.

Vojska navodi da je na meti bio "niz vojnih objekata koje organizacija koristi za operativne potrebe" i lanser protivtenkovskih raketa usmjerenih na Izrael.

IDF je saopštio i da je izraelski vojnik juče poginuo u protivtenkovskom raketnom napadu na granici sa Libanom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana