Izrael od 1996. ubio četvoricu lidera Hamasa

Tanjug
Izrael od 1996. ubio četvoricu lidera Hamasa

GAZA - Izrael je od 1996. jula ubio četvoricu lidera Hamasa, uključujući i šeika Ahmeda Jasina, sa kojim je politički lider Ismail Hanije, koji je ubijen u Teheranu, blisko sarađivao nakon što se pridružio palestinskog grupi.

U januaru 1996, Izrael je ubio vojnog vođu Hamasa Jahju Ajaša u Beit Lahiji u Gazi, piše Al Džazira.

U martu i aprilu 2004, u Gazi su ubijeni duhovni vođa i osnivač Hamasa šeik Amhed Jasin i Jasinov nasljednik i suosnivač Hamasa Abdel Aziz al Rantisi.

Visoki zvaničnik Hamasa Saleh al-Aruri ubijen je u napadu izraelske bespilotne letjelice u Bejrutu u januaru ove godine.

A person speaking into a microphoneDescription automatically generated

Hamas tvrdi da je Hanije ubijen u izraelskom vazdušnom napadu u Teheranu, dok Izrael nije komentarisao, što je  često slučaj kada se radi o atentatima koje izvrši izraelska obavještajna agencija Mosad, navodi AP.

Iranska Revolucionarna garda saopštila je jutros da su Hanije i njegov tjelohranitelj ubijeni u Teheranu, gdje je lider Hamasa prisustvovao inauguraciji iranskog predsjednika Masuda Pezeškijana.

Hamas je ubistvo u navodom vazdušnom napadu nazvao "ozbiljnom eskalacijom" i zaprijetio "ratom za oslobođenje Jerusalima".

Ko je bio Ismail Hanije, politički lider Hamasa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana