Izrael očekuje napad Irana velikih razmjera

GS
Izrael očekuje napad Irana velikih razmjera

Izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je u nedelju američkom ministru odbrane Lojdu Ostinu da se Iran priprema za vojni napad velikih razmjera na Izrael. Ovu informaciju je prenio reporter "Akiosa" Barak Ravid u objavi na X-u, pozivajući se na izvor upoznat sa razgovorom Galanta i Ostina, prenio je Rojters.

Galantovo ministarstvo potvrdilo je da je poziv obavljen preko noći. U njemu se navodi da su Galant i Ostin razgovarali o operativnoj i strateškoj koordinaciji i spremnosti izraelske vojske u suočavanju sa iranskim prijetnjama.

Ostin je u međuvremenu naredio raspoređivanje podmornice sa vođenim projektilima na Bliskom istoku.

Američka vojska je već saopštila da će rasporediti dodatne borbene avione i ratne brodove u regionu kako bi ojačala odbranu Izraela.

Lokalne novinske agencije prenose da je u petak zamjenik komandanta Iranske revolucionarne garde rekao da je Iran spreman da izvrši naređenje vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija da "oštro kazni" Izrael zbog ubistva vođe Hamasa Ismaila Hanijea  31. jula u Teheranu.

Podsjetimo, Jerusalem Post prenio je nedavno izvještaje zapadnih obavještajni službi u kojima su navodno imali dokaze da Iran planira da napadne Izrael na jevrejski praznik Tiša baev.

Tiša baev počinje 12. i završava se 13. avgusta. Na Tiša Baev, Jevreji poste i oplakuju razaranje jerusalimskog hrama. U Sinagogama se čita Plač Jeremijin, a tada se vrše i pomeni na grobljima. Jevreji u Jerusalimu tada posjećuju Zid plača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana