Ganc: Hamas izgubio kontrolu nad velikim dijelovima pojasa Gaze

GS
Ganc: Hamas izgubio kontrolu nad velikim dijelovima pojasa Gaze

GAZA - Sukob Izraela i Hamasa ušao je u 95. dan. Akcija izraelske vojske se nastavlja na jugu enklave u Kan Junisu gdje su već ubijene desetine operativaca Hamasa, a gdje izraelski obaveštajni izvori vjeruju da se krije i vođa vojnog krila Hamasa odgovoran za napad 7. oktobra.

U Amanu jordanski kralj treba da razgovara sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom el Sisijem i predsednikom Palestinskih vlasti Mahmudom Abasom o situaciji u Gazi.

Crveni polumjesec: U vazdušnom napadu IDF-a na ambulantna kola u centralnom pojasu Gaze poginulo više osoba

Palestinsko društvo Crvenog polumjeseca tvrdi da je u vazdušnom napadu IDF-a na ambulantna kola u centralnom pojasu Gaze poginulo više osoba.

„Četiri člana hitne pomoći palestinskog Crvenog polumjeseca stradala su zbog izraelskog napada na sanitetsko vozilo“, navodi se u saopštenju organizacije, a prenosi Tajms of Izrael.

Ganc: Hamas izgubio kontrolu nad velikim dijelovima pojasa Gaze

Član izraelskog ratnog kabineta Beni Ganc rekao je danas da je Hamas izgubio kontrolu nad velikim delovima Gaze i da je vraćanje talaca prioritet u odnosu na bilo koji drugi vojni cilj.

Ganc je na konferenciji za novinare u Tel Avivu ocijenio da Izraelske oružane snage (IDF) treba da nastave operacije u Pojasu Gaze jer će u suprotnom Hamas ponovo uspostaviti kontrolu.

Dodao je da je u toku da „demontaža terorističke infrastrukture“, prenosi Tajms of Izrael.

„Imamo odlučnost i strpljenje. Naši neprijatelji moraju da znaju da je naša odlučnost beskrajna“, rekao je Ganc.

Izraelske snage pritvorile su 26 Palestinaca na Zapadnoj obali, a većina ih je iz Vitlejema i Ramale, piše palestinska agencija Vafa. 

Navodi se da su pripadnici izraelskih snaga prekoračili ovlašćenja i privedene Palestince premalaćivali.

Pogođena elektrana u centralnoj Gazi

Elektrana u oblasti Bureij u centralnoj Gazi, vitalna za snabdjevanje strujom, pogođena je u izraelskim napadima i zapalila se, javlja.

U napadu su teško oštećena sva četiri generatora i fizička infrastruktura oko postrojenja.

Katarska televizija navodi da će to dodatno otežati snabdjevanje elekrtičnom energijom u Pojasu Gaze i pogoršati već nepodnošljive uslove života.

Kairo: Izraelska delegacija na novoj rundi pregovora sa Egiptom o mogućoj razmjeni talaca

Izraelska delegacija sletjela je  u Kairo na novu rundu pregovora sa Egiptom o mogućoj razmjeni talaca koje Hamas drži za palestinske zarobljenike u Izraelu, izjavio je neimenovani egipatski zvaničnik.

Egipat, Katar i SAD bile su posrednici između Izraela i Hamasa, prenio je Tajms of Izrael.

Vjeruje se da se u Gazi nalazi 132 taoca koje je Hamas oteo 7. oktobra i da nisu svi od njih živi, nakon što je 105 civila oslobođeno iz Hamasovog zatočeništva tokom jednonedeljnog primirja krajem novembra. 

Jemenski Huti napali američki brod u Crvenom moru

Jemenski Huti napali su velikim brojem balističkih i mornaričkih raketa i dronova američki brod u Crvenom moru za koji tvrde da obezbjeđuje podršku Izraelu u ratu protiv Hamasa.

Portparol Huta Jahja Sare rekao je na konferencij za novinare da je napad „preliminarni odgovor“ na napad američkih snaga na brodove Huta u nedelju u kojem je ubijeno 10 pripadnika te organizacije.

Blinken rekao Abasu da Bijela kuća podržava „opipljive korake“ ka stvaranju palestinske države

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je predsjedniku Palestinske samouprave Mahmudu Abasu da Bijela kuća podržava „opipljive korake“ ka stvaranju palestinske države, izjavio je portparol Stejt departmenta Metju Miler. 

Blinken je, takođe, „podvukao stav SAD da svi palestinski poreski prihodi koje prikupi Izrael treba dosljedno da se prenose Palestinskoj samoupravi u skladu sa prethodnim sporazumima“, rekao je Miler.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas rekao je Blinkenu Palestinci ne smiju da budu raseljeni iz Gaze ili Zapadne obale, pozvavši na „sazivanje međunarodne mirovne konferencije kako bi se okončala izraelska okupacija zemlje Palestine“.

Kamere snimile kako vozila izraelskih snaga više puta gaze tijelo Palestinca

Bezbjednosne kamere u gradu Tulkarm na Zapadnoj obali snimile su kako vozila izraelskih snaga više puta gaze tijelo Palestinca pogođenog iz vatrenog oružja tokom racije, piše Rojters.

Agencija navodi da Izrael nije komentarisao snimak, koji se pojavio nakon što je izraelska granična policija saopštila da su njeni komandosi upali u Tulkarm da uhapse „traženog militanata“, kao i da su u sukobima ubijena tri Palestinca.

Palestinsko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je incident i ocenilo daodražava „kulturu mržnje i ekstremizma“.  

Stradalo ukupno 23.357 Palestinaca do sada

Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje vodi Hamas, saopštilo je da je od 7. oktobra stradalo ukupno 23.357 Palestinaca, dok je njih 59.410 ranjeno.

U izraelskim napadima u protekla 24 sata ubijeno je 147 Palestinaca, dok su njih 243 povređena, navodi Ministarstvo.

Savjet bezbjednosti UN glasa o rezoluciji SAD kojom se osuđuju napadi Huti u Crvenom moru

Savjet bezbjednosti UN zakazao je za danas glasanje o rezoluciji koju su predložile SAD i kojom bi se osudili napadi jemenskih Huti pobunjenika na trgovačke i komercijalne brodove u oblasti Crvenog mora.

U nacrtu rezolucije navodi se da najmanje dvadesetak napada Hutija ometa globalnu trgovinu "i podriva prava i slobode plovidbe, kao i regionalni mir i bezbjednost".

Rezolucijom bi se zahtevalo momentalno oslobađanje prvog broda koji su Huti napali, japanskog teretnog broda koji je povezan sa izraelskom kompanijom koji je zaplijenjen 19. novembra zajedno sa svojom posadom.

Bez navođenja Irana, glavnog dobavljača oružja Hutima, nacrt o kome će se glasati osudio bi sve poslove sa oružjem sa pobunjenicima, koji krše sankcije Savjeta bezbjednosti.

Američka i britanska mornarica oborile 21 bespilotnu letjelicu Huta

Američke i britanske snage oborile su 21 bespilotnu letjelicu koje su ispalili Huti sa sjedištem u Jemenu u južno Crveno more prema međunarodnim brodskim putevima, saopštila je Centralna komanda američke vojske.

Centralna komanda SAD saopštila je da nema povrijeđenih ili prijavljenih šteta, dodajući da je ovo 26. napad Huta na komercijalne brodske puteve u Crvenom moru od 19. novembra.

Bijela kuća ponavlja da SAD ne podržavaju prekid vatre između Izraela i Hamasa u Gazi

Portparol Saveta za nacionalnu bezbjednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je na brifingu  da u stavu SAD po tom pitanju “nema promjene, jer ne vjerujemo da to sada koristi nikome osim Hamasu“.

Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama saopštila je da je Pojas Gaze postao "najgore mjesto na zemlji".

"Gaza je najgore mjesto na zemlji, a enklava se pretvara u mesto koje nije pogodno za stanovanje", rekao je portparol te agencije Adnan Abu Hasna.

Oko 1,9 miliona ljudi raseljeno je širom Gaze, a oko 1,4 miliona traži sklonište u 155 škola i skloništa pod upravom Ujedinjenih nacija.

Većina stanovništva Gaze spas pokušava da nađe u gradu Rafa na granici sa Egiptom.

Izraelska vojska saopštila je da je izvela vazdušni napad na južni Liban u kojem je ubila komandanta vazdušne jedinice militantne grupe Hezbolah Alija Huseina Bardžija, za koga vjeruju da je  odgovoran za desetine napada dronom na Izrael. Hezbolah je demantovao da je Bardžija ubijen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana