Izrael: Načelnik Generalštaba prvi put se obratio, rekavši da je ''vrijeme za rat" VIDEO

RTS, agencije
Izrael: Načelnik Generalštaba prvi put se obratio, rekavši da je ''vrijeme za rat" VIDEO

U Izraelu su nastavljeni masovni udari sa obije strane. Kabinet za bezbjednost Izraela izglasao je da je zemlja zvanično u ratnom stanju i da može da obavlja "značajne vojne aktivnosti", saopšteno je danas iz kabineta premijera, javlja "Tajms of Izrael". Premijer Benjamin Netanijahu je već rekao da je zemlja u ratu nakon što su se teroristi Hamasa infiltrirali u južni Izrael, ubivši na stotine Izraelaca. Odluka visokog bezbjednosnog kabineta daje deklaraciji pravni status u skladu sa Osnovnim zakonom jer tačka 40. kaže da zemlja ne može da uđe u rat bez odluke vlade.

SAD premještaju nosače aviona bliže Izraelu, raspoređuju dodatne avione u regionu

SAD prebaciće udarnu grupu nosača bliže Izraelu, koja uključuje nosač "Džerald R. Ford" i prateće brodove, izjavio je ministar odbrane Lojd Ostin.

Ostin je dodao da će SAD obezbijediti municiju Izraelu i drugu bezbjednosnu pomoć, i to već od danas.

"SAD imaju spremne snage na globalnom nivou za dalje jačanje ovog stava odvraćanja ako je potrebno", rekao je Ostin.

On je dodao da će SAD brzo obezbjediti odbrambenim snagama Izraela dodatnu opremu i resurse, uključujući municiju, koja će početi da stiže u narednim danima.

Pentagon će, takođe, uputiti borbene avione u region.

Izrael: Načelnik Generalštaba prvi put se obratio, rekavši da je ''vrijeme za rat"
Načelnik Generalštaba izraelskih odbrambenih snaga, general-potpukovnik Herci Halevi danas se prvi put javno obratio otkako je Hamas započeo napad na Izrael, navodeći da je došlo ''vrijeme za rat''.

Halevi je dodao da država Izrael i Izraelske odbrambene snage (IDF) sada vode rat ''protiv grešnog napada Hamasa". 

On je u video snimku koji je objavila izraelska vojska rekao da je u pitanju terorizam i da izraelske snage napadaju sve koji su u tome učestvovali, prenosi "Tajms of Izrael".

"Znam da je posljednji dan bio težak, cijena je visoka, znam da ima mnogo pitanja i mnogo frustracija“, nastavio je Halevi.

Kako je rekao, sada je fokus na rješavanju problema.

"Imamo civile i pripadnike snaga bezbjednosti, od kojih su neki u rukama neprijatelja. Dakle, vrijeme je za rat. Ne rundu, ne operaciju, vrijeme je za rat", naglasio je Halevi.

Prema njegovim riječima, i u ovom ratu, izraelske odbrambene snage će biti jake i pobijediti. 
"Čekaju nas dugi i složeni dani borbe. Održaćemo spremnost u svim arenama", dodao je on.

Ministarstvo spoljnih poslova: Izraelu pružile podršku 84 zemlje na svijetu

Ministarstvo spoljnih poslova Izraela saopštilo je danas da su do sada 84 zemlje i nacije objavile saopštenja u kojima podržavaju Izrael. 

Mnoge zemlje, uključujući SAD, Veliku Britaniju, Australiju, Francusku, Norvešku i Austriju, objavile su saoštenja u kojima osuđuju napade i podržavaju pravo Izraela na samoodbranu, javlja "Tajms of Izrael".

Najmanje 700 ubijenih u napadima na Izrael, više od 2.100 ranjenih

Broj ubijenih u napadima Hamasa na Izrael premašio je 700, prenose izraelski mediji pozivajući se na zdravstvene zvaničnike. 

Do sada je u napadima u Izraelu ranjeno više od 2.100 ljudi, navodi Tajms of Izrael. 

Izrael je ranije saopštio da je oko 100 ljudi kidnapovano, nakon što je Hamas pokrenuo napade na Izrael iz Pojasa Gaze. 

Izrael je u znak odmazde pokrenuo vazdušne napade u kojima je, prema navodima palestinskih zvaničnika, ubijeno najmanje 370 osoba u Pojasu Gaze, a oko 2.200 ranjeno.

Galan: Odgovor Izraela pamtiće se narednih 50 godina, Hamas će zažaliti

Ministar odbrane Izrael Joav Galan izjavio je danas da će odgovor Izraela u Pojasu Gaze biti ''pamćen narednih 50 godina'', i dodao da će palestinski ''Hamas zažaliti što je pokrenuo napade''. 

"Pravila rata su se promijenila. Cijena koju će pojas Gaze platiti biće veoma visoka, što će promeiti stvarnost za generacije koje dolaze'', rekao je Galan tokom obilaska grada Ofakima na jugu Izraela, u koji su borci Hamasa u subotu upali i uzeli Izraelce za taoce, prenosi ''Tajms of Izrael''.

Bajden i danas razgovarao sa Netanijahuom, ponovio podršku SAD Izraelu
Američki predsednik Džozef Bajden ponovo je danas razgovarao telefonom sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, i ponovio da SAD nepokolebljivo podržavaju Izrael, javlja Tajms of Izrael.

Netanijahu je danas pored toga razgovarao i sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, britanskim premijerom Rišijem Sunakom, italijanskom premijerkom Đorđom Meloni i predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, prenosi Bi-Bi-Si.

Bajden i Netanijahu razgovarali su i juče, kada su započeli napadi Hamasa na Izrael, kada je Bajden istakao da SAD stoje uz Izrael i da u potpunosti podržavaju pravo Izraela na samoodbranu.

Blinken: Upozorenje Hezbolahu da se ne miješa
SAD upozorile su libanski pokret Hezbolah da ne pokušava da interveniše u eskalaciji sukoba u Pojasu Gaze, izjavio je danas državni sekretar Entoni Blinken i dodao da Vašington pokušava da spriječi otvaranje novog fronta u ovom sukobu.

On je istakao da je američki predsjednik Džozef Bajden jasno stavio do znanja da svako ko želi da iskoristi ovu situaciju, bilo da je u pitanju Hezbolah, Zapadna obala ili bilo ko drugi, to ne smije da čini.

"SAD su to jasno rekle, direktno i preko drugih zemalja", dodao je Blinken.

Portparol Hamasa: Ne može biti govora o primirju
Predstavnik palestinskog militantnog pokreta Hamas Hazem Kasem, koji je u subotu ujutro pokrenuo napad na Izrael, izjavio je danas da ne može biti govora o primirju dok, kako je naveo, "Izrael eskalira rat".

 „Okupacija (Izraela) je u punom jeku agresije protiv civila. Ne može biti govora o primirju dok Izrael eskalira ovaj rat“, rekao je Kasem za agenciju RIA Novosti.

Dodao je da je preuranjeno govoriti o posredovanju, jer, kako je rekao, "bojno polje određuje ko kontroliše situaciju".

Izraelski avioni gađali položaje Hamasa u pojasu Gaze
Izraelski borbeni avioni intenzivno su gađali ciljeve palestinskog radikalnog pokreta Hamas u Pojasu Gaze, saopštila je vojna pres-služba.

"Izraelska vojska izvela je vazdušne napade na ciljeve koje je teroristička grupa Hamas koristila za napade na Izrael u oblastima pored bezbjednosne ograde Bejt Hanun u Pojasu Gaze", navodi se u saopštenju.

U udarima je učestvovalo na desetine aviona izraelskog ratnog vazduhoplovstva i izraelske odbrambene snage će nastaviti da djeluju protiv terorističke organizacije Hamas, navodi se u saopštenju.

Ibrahim Raisi: Legitimna odbrana palestinske nacije

Iranski predsjednik Ibrahim Raisi rekao je da podržava "legitimnu odbranu palestinske nacije", navodeći da su "cionistički režim i njegove pristalice odgovorni za nestabilnost u regionu".

Broj stradalih Palestinaca porastao na 370, broj poginulih Izraelaca veći od 600

Palestinsko Ministarstvo zdravlja u Gazi, navelo je danas na Fejsbuku da je broj nastradalih Palestinaca porastao na 370, a da ih je oko 2.200 povrijeđeno.
Istovremeno, broj poginulih u napadima koji je militantna grupa Hamas izvela na Izrael porastao je na preko 600, saopštila je kancelarija za medije izraelske vlade na Fejsbuku.
Ona je navela da je više od 100 osoba kidnapovano i više od 2.000 povrijđeno. 

Izraelsko Ministarstvo zdravlja je navelo ranije danas da je broj ranjenih u bolnicama dostigao 2.048, uključujući 20 koji su u kritičnom stanju i 330 teško ranjenih.

Broj poginulih Izraelaca veći od 600, broj stradalih Palestinaca porastao na 300

Broj poginulih u napadima koji je militantna grupa Hamas izvela na Izrael porastao je na preko 600, javlja "Tajms of Izrael".

Portparol ZAKA, humanitarne grupe koja se bavi preminulima nakon terorističkih napada, rekao je izraelskim medijima da je više od 600 Izraelaca ubijeno.

Izraelsko Ministarstvo zdravlja je navelo da je broj ranjenih u bolnicama dostigao 2.048, uključujući 20 koji su u kritičnom stanju i 330 teško ranjenih.

 Prema posljednjim podacima militantne grupe Hamas, broj nastradalih Palestinaca porastao je na 300, a skoro 2.000 ih je povređeno.

Sve o stogodišnjem sukobu na području Izraela i Palestine

Izrael: Poginuo šef elitne jedinice "Duh"

Šef elitne multidimenzionalne jedinice, poznate i kao jedinica "Duh", pukovnik Roj Levi ubijen je u subotu dok su se njegove snage borile protiv pripadnika Hamasa u južnoj zajednici Reim, javlja "Tajms of Izrael".

Izraelske odbramene snage (IDF) su saopštile da je Levi hrabro vodio svoj tim i predvodio borbu u kibucu Reim, kako bi spasio građane koji su bili opkoljeni u svojim domovima.

U razmjeni vatre je ubijeno oko 10 palestinskih terorista, saopštila je IDF.

Hamas drži 11 državljana Tajlanda, nestao jedan britanski državljanin

Ministarstvo spoljnih poslova Tajlanda saopštilo je danas da je 11 državljana te zemlje uzeto za taoce tokom borbi na jugu Izraela i vjerovatno su odvedeni u Gazu.

 „Oni su nevini i nemaju nikakve veze sa bilo kakvim sukobom", rekao je tajlandski premijer Sreta Tavisin, prenosi Bangkok post.

Kako se navodi, na jugu Izraela nalazi se oko 5.000 državljana Tajlanda, koji uglavnom rade kao poljoprivrednici u kibucima.

Izraelska ambasada u Velikoj Britaniji potvrdila je da je britanski državljanin Džejk Marlou nestao u Izraelu nakon napada Hamasa, ali nije poznato da li je on uzet kao talac, prenosi BBC.

Prema riječima njegove majke, Marlou je radio kao obezbjeđenje na zabavi u kibucu Reim, blizu granice sa Gazom, kada je došlo do napada u subotu ujutro

Borbe izraelskih vojnika i hamasovaca na granici sa Pojasom Gaze

U toku je oružani okršaj između između izraelskih vojnika i pripadnika Hamasa u Kfar Azi blizu granice sa Pojsom Gaze, rekao je portparol Izrelsih odbrambenih snaga (IDF)

Izraelski mediji navode da se u Kfar Azi nalazi najmanje 10 hamasovaca.

Poginulo 313 Palestinaca, gotovo 2.000 ranjenih

Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze koje vodi Hamas saopštilo je da je 313 Palestinaca ubijeno, a još 1.990 je ranjeno.

Većina njih je očigledno ubijena u pojasu Gaze kao rezultat uzvratnih udara Izraela.

Izrelaska vojska navrla je da je ubila najmanje 400 palestinskih boraca u Izraelu i u napadima u Gazi.

Šta je libanska militantna grupa Hezbolah?

 

U Gazi pogođena kuća šefa obaveštajne službe Hamasa

Izraelske odbrambene snage saopštile su da su izvršile napad na kuću šefa obaviještajne službe Hamasa u Pojasu Gaze.

U saopštenju se isitiče kaže da je Hamas kuću koristio kao vojnu infrastrukturu.

Izraelska vojska trenutno nastavlja da izvodi udare širom Gaze, dodaje se u saopštnju.

Palestinci stupili u Generalni štrajk

Palestinci na Zapadnoj obali stupili su u generalni štrajk zbog napada Izraela na tu oblast i Pojas Gaze, uslijed čega je stradalo skoro 260 Palestinaca, a povređeno je skoro 1.800, navodi palestinska novinska agencija WAFA.

Na teritoriji koju kontrolišu palestinske vlasti zatvorene su sve kompanije, univerziteti i banke.

Konzul Nikolić: Državljanin Srbije ranjen u Izraelu

Juče smo imali slučaj da je jedan naš državljanin ranjen u Izraelu, rekao je počasni konzul Srbije Aleksandar Nikolić.

Srećom, riječ je o lakšim povredama. Bili smo na vezi, bio je smješten u bolnici i već je otpušten, rekao je Nikolić.

Prema njegovim riječima, današnji let "Er Srbije" bio je pun, a za sutra i prekosutra ujutru planirani su dodatni letovi "Er Srbije" za Beograd.

Njemačka manekenka ubijena u Izraelu: "Tijelo joj stavili na kamion i paradirali s njim"

Žena čije su tijelo pripadnici Hamasa stavili na kamion i paradili s njim je identificirana piše Daily Mail. Navodno se radi o njemačkoj manekenki i tattoo majstorici Šani Laul. Njena porodica prepoznala ju je po tetovažama i frizuri.

Iz Hamasa su tvrdi da je tijelo izraelske vojnikinje, ali porodica je ispričala za MailOnline da je to definitivno Šani koja je propagirala mir i koja je u Izraelu bila na muzičkom festivalu.

Ambasada Izraela u SAD: Hamas kidnapovao 100 civila i vojnika

Izraelska ambasada u SAD saopštila je danas da je militantna grupa Hamas kidnapovala 100 civila i vojnika prilikom napada na Izrael. U objavi na društvenoj mreži XDž (Tviter), navedeno je da je ubijeno više od 300 Izraelaca i ranjeno više od 1.800 ljudi. Kaže se da je Hamas ispalio više od 5.000 raketa na Izrael.

U sukobima izraelskih snaga i Hamasa stradalo više od 500 osoba

U napadima militantne palestinske grupe Hamas na Izrael stradalo je najmanje 300 osoba, dok je više od 1.500 povrijeđeno, saopštile su lokalne vlasti.

Sa druge strane, palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da su u napadima izraelskih snaga na Pojas Gaze stradala 232 Palestinca, a ranjeno ih je skoro 1.700.

Izraelska vojska gađa mete u Libanu

Izraelska vojska (IDF) saopštava da izvodi artiljerijske udare na mete u Libanu, nakon što je sa teritorije te zemlje u pravcu Izraela ispaljeno više minobacačkih granata.

Projektili su pali na prostor sporne Golanske visoravni, a trenutno nema informacija o povređenima i o materijalnoj šteti, prenosi Tajm of Izrael. 

"IDF će nastaviti da deluje u svim regionima i u svakom trenutku kako bi se obezbedila sigurnost izraelskih civila", navodi se u saopštenju.

Izraelska vojska izvodi udare na ciljeve Hamasa u Gazi

Izraelska vojska saopštava da njene snage izvode udare na ciljeve koji pripadaju Hamasu u Pojasu Gaze, ne iznoseći dalje detalje, prenosi Tajms of Izrael.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana