Izjava Maska o građanskom ratu u Velikoj Britaniji izazvala oštre reakcije

GS
Izjava Maska o građanskom ratu u Velikoj Britaniji izazvala oštre reakcije

LONDON - U kancelariji britanskog premijera reagovali su nakon posljednjeg javnog istupa multimilijardera Ilona Maska.

Mask je ranije, komentarišući na društvenoj mreži X nasilne proteste u Velikoj Britaniji, naveo da je u ovoj državi neizbježan građanski rat. Iz kancelarije premijera su poručili da je riječ o neopravdanom komentaru te da su nasilni demonstranti manjina koja ne govori u ime Velike Britanije.

Upravo dezinformacije na društvenoj mreži X, koja je u Maskovom vlasništvu, jedan su od razloga za nasilne proteste krajnje desnice. Britanski list Independent je objavio da su dezinformacije imale milione reakcija korisnika pomenute društvene mreže. Između ostalog, objavljeno je da su protesti posljedica masovne migracije i otvorenih granica.

Inače, Mask, koji je osnivač kompanija Tesla i SpaceX, od oktobra prošle godine do sada je šest puta izjavio da se u Evropi sprema građanski rat. Na posljednju ovakvu konstataciju, koja se odnosi na Veliku Britaniju, nije reagovala samo vlada ove države, već i mnogi drugi političari, osudivši ovu konstataciju.

Mask je od 2022. godine, kada je kupio Twitter, društvenu mrežu koju je preimenovao u X, dozvolio povratak mnogima kojima je ranije bio zabranjen pristup ovoj društvenoj mreži. Među tim osobama je Tomi Robinson koji se tereti da je iz jednog hotela na Kipru preko Twitter-a raspirivao tenzije u Velikoj Britaniji.

Nasilni protesti u Velikoj Britaniji traju već nekoliko dana, a uslijedili su nakon što je 17-godišnji Aksel Rudakubana ubio tri djevojčice u Sautportu.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana