Izborni štab „pere“ kandidata za potpredsjednika SAD nakon spornih izava

Tanjug
Izborni štab „pere“ kandidata za potpredsjednika SAD nakon spornih izava

VAŠINGTON - Izborni štab demokratskog predsjedničkog kandidata Kamale Haris i kandidata za potpredsjednika Tima Volca danas se oglasio povodom videa u kojem guverner Minesote govori o tome kako je nosio oružje u ratu, dok i dalje tim povodom kruže pitanja o njegovoj vojnoj službi.

Pitanja su potekla zbog nedavno objavljenog videa iz 2018. u kojem Volc govori protiv oružja i zalaže se za njegovu kontrolu, prenosi Vašington tajms.

-Moramo osigurati da ratno oružje kakvo sam ja nosio u ratu bude jedino mjesto za njega - kazao je Volc.

On je služio 24 godine u američkoj Nacionalnoj gardi, ali nikada nije bio raspoređen u aktivnoj borbenoj zoni.

Pošto se sada sve više pitanja postavlja u vezi njegove vojne karijere, kampanja Harisove i Volca pokušala je da objasni njegove ijreči iz videa.

-Guverner Volc nikada ne bi uvrijedio ili potcijenio bilo koju američku službu i njen doprinos zemlji - on zapravo zahvaljuje senatoru Vensu što je rizkovao svoj život za našu zemlju. To je američki način -  navela je portparolka kampanje Loren Hit.

Ona je dodala da se guverner, iznoseći argumente zašto ratno oružje nikada ne treba da bude na ulicama ili u učionicama, pogrešno izrazio.

-On je rukovao oružjem u ratu i čvrsto vjeruje da su samo pripadnici vojske obučeni da nose smrtonosno oružje, treba da mu imaju pristup, za razliku od Donalda Trampa i Džej Di Vensa koji daju prioritet oružanom lobiju u odnosu na našu djecu - rekla je Hit.

Volc, koji je u fokusu javne pažnje otkako je postao demokratski kandidat za potpredsjednika, kritikovan je zbog izjava kao što je ona iz videa iz 2018. kada je sugerisao da se angažovao u borbi.

Kroz čitavu političku karijeru Volca prate kritike da je "uljepšao" svoj vojni dosije, navodi Vašington tajms.

Takođe mu je zamjereno zbog povlačenja iz vojne službe 2005. kada je završio vojnu karijeru prie nego što je njegova jedinica trebalo da bude raspoređena u Iraku i kandidovao se za Kongres.

Republikanski kandidat za potpredsjednika Džej Di Vens, koji je služio u Marincima, kritikovao je Volca zbog toga, rekavši da misli da je sramno da pripremate svoju jedinicu za Irak, obećate da ćete ići do kraja sa njima, a onda se povučete prije samog odlaska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana