Izbori za Evropski parlament: EPP i dalje glavna, Makron raspustio skupštinu, iznenađenje u Finskoj

GS
Izbori za Evropski parlament: EPP i dalje glavna, Makron raspustio skupštinu, iznenađenje u Finskoj

Birači u 21 zemlji EU, uključujući Francusku i Njemačku, zaključuju četvorodnevne izbore za Evropski parlament, za koje se očekuje da će politiku koja će se voditi, pomjeriti udesno i povećati broj evroskeptičnih nacionalista, piše RTS.

Evropska narodna partija (EPP) desnog centra osvojila je najviše glasova na izborima za Evropski parlament, ali su desničarske i krajnje desničarske grupacije povećale broj mandata, pokazuju prvi rezultati novog saziva EP, koji su objavljeni na osnovu izlaznih anketa nekoliko država članica EU.

Predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola predstavila je prve rezultate izbora na osnovu izlaznih anketa, koje pokazuju da će EPP imati 181 poslanika, dok je u prethodnom sazivu imala 176.

Na drugom mjestu su socijalisti i demokrate koji će imati 135 poslanika, za četiri manje nego u prethodnom sazivu, što znači da će ove dvije grupacije ostati tradicionalno najveće u EP.

Kao što su i predviđale ankete, grupacija liberalnih partija Obnovimo Evropu i grupacija Zelenih zabilježile su značajne gubitke na izborima za EP.

Obnovimo Evropu će imati u novom sazivu, ako je sudeći po izlaznim anketama, 82 poslanika, dok je ranije imala 102, a Zeleni će imati 53, dok su ranije imali 72.

Izlazne ankete pokazuju da su desničarske i krajnje desničarske stranke ostvarile uspjeh na izborima, pa će tako Identitet i demokratija imati 62 poslanika, dok su ranije imali 49, a Evropski konzervativci i reformisti imaće 71 mesto u EP, a ranije su imali 69.

Grupacije Ljevice imaće 34 poslanika u novom sazivu, dok je ranije imala 37. Partije i poslanici koji deluju samostalno imaće 51, koliko će imati i druge partije.

Prema prvim rezultatima, ubjedljivu pobjedu u Francuskoj odnijela je partija "Nacionalno okupljanje" Marin Le Pen. Sa druge strane, desnica bilježi nagli pad u Finskoj.

Izlasnost birača širom Evrope bila 51 odsto, prve su procjene Evropskog parlamenta.

Na izborima za EP 2019. godine iznosila je 50,66 odsto.

Povezani tekst:

Vrtoglave cifre: Poznato kolika je plata poslanika u EU

Evropska narodna partija desnog centra (EPP) izgradiće bastion protiv ekstrema i sa ljevice i desnice, izjavila je predsjednica Evropske komisije i članica EPP Ursula fon der Lajen, koja će, kako je najavljeno i dalje obavljati ovu funkciju.

-Nijedna većina ne može da se formira bez EPP i zajedno ćemo izgraditi bastion protiv ekstrema sa ljevice i desnice - rekla je fon der Lajenova, koja se obratila ubrzo nakon zatvaranja birališta u Njemačkoj i proglasila pobjedu svoje Hrišćansko-demokratske unije (CDU).

-Imali smo fantastičnu kampanju, bili smo odlučni, jedinstveni, uspeli smo i sada smo pobedili na evropskim izborima - rekla je predsjednica EK.

Stranke vladajuće koalicije u Njemačkoj, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), Zeleni i Liberalno demokratska stranka (FDP) gubitnici su izbora za Evropski parlament u nedjelju u Njemačkoj, a krajnje desna Alternativa za Njemačku (AfD) postala je druga stranka po broju glasova, a na istoku Njemačke najjača politička snaga.

Partija "Nacionalnog" okupljanja Marin Le Pen odnela je ubjedljivu pobjedu na izborima za EP sa 31, 5 odsto glasova, dok je Makronov politički blok osvojio skoro dvostruko manje – 15,2 odsto.

Nakon preliminarnih rezultata izbora za Evropski parlament, francuski predsjednik Emanuel Makron raspustio je parlament i najavio parlamentarne izbore za 30. jun i 7. jul.

-Odlučio sam da vam vratim izbor za budućnost parlamenta. Odluka je ozbiljna i teška, ali prije svega je čin povjerenja -  rekao je Makron u video-obraćanju nakon preliminarnih rezultata izbora.

Marin le Pen pozdravila je Makronovu odluku da raspiše vanredne izbore, dok je Rafael Gluksman iz redova socijalista kritikovao odluku francuskog predsjednika.

-Spremni smo da preuzmemo vlast ako nam Francuzi daju poverenje na predstojećim izborima", rekla je Le Penova na skupu njenih simpatizera u Parizu.

Prema preliminarnim rezultatima, Građanska koalicija premijera Donalda Tuska uzela je 38,2 odsto, opoziciona stranka Pravo i pravda 33,9 odsto, a stranka krajnje desnice Konfederacija 11,9 odsto.

Prema prvim procjenama Evropskog parlamenta, Konzervativna Narodna partija lidera opozicije Alberta Nunjeza Feijoa u Španiji je uzela 32,4 odsto glasova, a Socijalistička partija premijera Pedra Sančeza 30,2 odsto glasova.

Krajnje desničarska partija Voks, prema prvim procenama, odnijela je 10,4 odsto glasova.

Prema preliminarnim rezultatima izbora za Evropski parlament u Finskoj je stranka Nacionalna koalicija premijera Peteri Orpa osvojila 24,9 odsto glasova, dok je stranka Lijevi savez, osvojila 18,3 glasova, što je veliki rast u odnosu na 2019. godine kada je osvojila 6,89 odsto glsova

Najveći pad doživjela je stranka Pravi Finci, koja je zauzela drugo mjesto na parlamentarnim izborima u aprilu 2023. i koja je članica vladine koalicije, a koja je osvojila 6,7 odsto glasova, prenosi Mond.

Socijaldemokratska partije, nalazi se na trećem mjestu sa 15,5 odsto glasova, Zelena liga 11 odsto glasova.

Prema navodima hrvatskih medija, HDZ-u je pripalo šest mandata, SDP-u četiri, a po jedan mandat, prema izlaznim anketama u Hrvatskoj dobili bi Domovinski pokret, koji zasad ne pripada nijednoj političkoj grupaciji, a koji bi se mogao pridružiti Evropskim konzervativcima i reformistima te Možemo koji će biti dio Zelenih.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana