Izbori u Gruziji i nova borba Zapada i Rusije

Srna
Izbori u Gruziji i nova borba Zapada i Rusije

TBILISI - U Gruziji se sutra održavaju parlamentarni izbori na kojima će snage odmjeriti prozapadne opozicione snage protiv vladajuće stranke Gruzijski san.

Vladajuća partija Gruzijski san je na vlasti od 2012. godine i traži još jedan četvorogodišnji mandat, a glasanje je predstavila kao izbor između mira ili rata.

U predizbornim porukama te stranke dominirao je argument da bi opozicija, ako dođe na vlast, uvukla Gruziju u rat protiv Rusije.

Za opoziciju, glasanje predstavlja izbor između Zapada ili Rusije i između demokratije i autoritarizma. Taj narativ su ponovili američki i evropski zvaničnici.

Izbori se održavaju prema propisima usvojenim 2017. godine kojima je izborni sistem pomjeren ka potpuno proporcionalnoj zastupljenosti sa izbornim cenzusom od pet odsto.

Gruzija će prvi put koristiti novi sistem elektronskog brojanja glasačkih listića, sa rezervnom papirnom kopijom, i očekuje se da će rezultati biti objavljeni jedan do dva časa nakon zatvaranja birališta u 20.00 časova po gruzijskom vremenu.

U parlamentu ima 150 mjesta, a 76 je neophodno za većinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana