Izbori u dvije njemačke pokrajine, ultra-desnica sa velikim izgledima za pobjedu

Tanjug
Izbori u dvije njemačke pokrajine, ultra-desnica sa velikim izgledima za pobjedu

BERLIN - Građani dvije pokrajine na istoku Njemačke, Tiringije i Saksonije, danas izlaze na izbore, a prema medijskim prognozama ekstremno desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) je na putu da odnese ubjedljivu pobjedu.

Kako navodi britanska agencija Rojters, očekuje se da će koalicija okupljena oko njemačkog kancelara Olafa Šolca po svemu sudeći doživjeti težak poraz samo godinu dana uoči saveznih izbora.

Alternativa za Njemačku trenutno vodi u anketama sa 30 odsto u Tiringiji i u tijesnoj je trci sa konzervativcima - Hrišćansko-demokratskom unijom (CDU) u Saksoniji sa 30 prema 32 odsto.

U slučaju da AfD pobijedi, bio bi to prvi put od Drugog svjetskog rata da ekstremno desničarska stranka ima najviše mjesta u njemačkom pokrajinskom parlamentu.

Međutim, ova stranka koja postoji već 11 godina teško da bi mogla da formira pokrajinsku vladu čak i ako uspije da odnese izbornu pobjedu budući da u anketama nema većinu, a druge stranke odbijaju saradnju sa njom.

Pored toga, dobar izborni rezultat AfD i još jedne populističke stranke, nedavno formiranog Saveza Sare Vagenkneht (BSW), bivše komunistkinje, dodatno bi otežao formiranje koalicije.

Međutim, obe stranke su protiv migracije, evroskeptične su, prijateljski nastrojene prema Rusiji i posebno su jake u bivšem komunističkom istočnom dijelu Nemačke gdje su brige o krizi troškova života, ratu u Ukrajini i imigraciji duboko ukorijenjene.

Stranke koje trenutno na čelu s premijerom Mihaelom Krečemerom (CDU) čine koalicionu vladu - Socijaldemokratska stranka Nemačke (SPD) i Zeleni, podržava po šest odsto birača.

Istraživanje pokazuje da novoosnovana BSW može da računa na podršku od oko 12 odsto, dok stranka Ljevica, nekada jedna od najjačih snaga na istoku zemlje, sa četiri odsto ovaj put ne bi prešla izborni prag.

Kako je ranije prenio Dojče vele, ako se nakon izbora zadrže ove vrijednosti, na vlasti bi mogla ostati sadašnja koalicija, a tijesna većina bi bila moguća i za koaliciju CDU i BSW.

Smrtonosni napad povezan sa Islamskom državom koji se dogodio prije 10 dana pojačao je zabrinutost zbog imigracije i kritike na račun postupanja vlade kancelara Olafa Šolca po ovom pitanju.

-Naše slobode se sve više ograničavaju jer se u zemlju primaju ljudi koji se ne uklapaju -  poručio je u četvrtak lider AfD u Tiringiji, Bjorn Heke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana