Izbjeglica iz Kameruna podnio žalbu UN protiv Španije zbog smrti 15 migranata 2014

Tanjug
Foto: Ilustracija

NjUJORK - Izbjeglica iz Kameruna podnio je žalbu Komitetu Ujedinjenih nacija protiv Španije optužujući tu zemlju za višestruko kršenje konvencije protiv torture u nadi da će dobiti pravdu posle incidenta iz 2014.

godine tokom kojeg je najmanje 15 izbjeglica poginulo pokušavajući da uđe na špansku teritoriju iz Maroka.

„Prošla je decenija, a još nijedna osoba nije odgovarala za smrt i povrede tolikog broja ljudi“, rekao je 25-godišnji mladić koji je tražio da bude identifikovan pod pseudonimom Ludovik, piše Gardijan.

U žalbi koja je podneta uz podršku Evropskog centra za ustavna i ljudska prava (ECCHR), Ludovik, koji je bio među oko 200 izbjeglica koje su pre skoro deset godina pokušale da uđu u špansku enklavu Seut, pozvao je Španiju da ponovo otvori istragu o incidentu, iznoseći svoje svjedočenje o zlostavljanju koje je pretrpio na granici, ali i o njegovom kasnijem protjerivanju u Maroko i propustu vlasti da istraže slučaj.

Iako su o ovim događajima otvorene tri sudske istrage, sve su arhivirane bez svjedočenja preživjelih ili porodica žrtava, rekao je Ludovik.

„Nasilje na granici tog dana se nastavilo na sudu, gdje takođe nismo tretirani kao ljudi“, dodao je Ludovik.

Nevladina organizacija sa sjedištem u Berlinu juče je opisala španske enklave Seuta i Melilja kao „evropsku laboratoriju pograničnog bezakonja“ i ukazala na činjenicu da tela pronađena na plaži Tarajal nikada nisu identifikovana.

 „Smrt u Plaja del Tarajal je simbol evropske rasističke smrtonosne granične politike, a posebno potpunog zanemarivanja života crnaca“, rekla je Hana Hakiki, viši pravni savjetnik u ECCHR.

Prema njegovom svjedočenju, Ludovik je pre incidenta na španskoj granici kada je imao 15 godina, boravio oko 18 mjeseci u Maroku kao maloljetnik bez pratnje i dokumenata.

Kako dalje navodi, on je, uprkos tome što nije umeo da pliva, pokušao da preko postavljene vodene barijere uđe na špansku teritoriju.

U trenutku kada je čuo pucnje, kako je rekao, Ludovik se držao za postavljeni lukobran koji je okruživao obe zemlje i video policiju kako ispaljuje suzavac.

Tokom borbi, jedan službenik španske Civilne garde ga je udario pendrekom po ruci, razderavši mu kožu, ali je uprkos svemu uspio da dođe na špansko tlo, odakle je kasnije, zajedno sa još 23 osobe, vraćen u Maroko.

Ni u jednom trenutku, kako je rekao, nije mu bila ponuđena medicinska pomoć, prevod ili pravna pomoć.

Kasnije su španske vlasti rekle da je Civilna garda ispalila gumene metke u pokušaju da odbije one koji su pokušavali da pređu.

Dok je tadašnji ministar unutrašnjih poslova Španije Horhe Fernandes Dijas rekao da su agenti ispalili gumene metke, ali „u vodu, a ne u ljude“ i negirao da su akcije policije doprinjele smrtnim slučajevima.

U 2019. godini, nakon što je prvobitno dva puta arhivirao slučaj, istražni sudija je rekao da je pokrenuta preliminarna istraga o postupcima 16 službenika Civilne garde usred optužbi za ubistvo iz nesmotrenosti i za neispunjavanje svoje dužnosti da pomognu.

Do te godine, Ludovik se vratio na tlo EU, u Njemačkoj gde je dobio zaštitu i počeo obuku za električara, i potom stupio u kontakt sa nevladinim organizacijama izrazivši želju da svjedoči pred španskim sudovima kao preživjeli.

Sudija je pristao da mu omogući da svjedoči, ali je ročište naglo otkazano bez punog obrazloženja i nikada nije ponovo zakazano, rekao je Ludovik.
 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana