Izazovi ukrajinske vojske: Dezerterstvo, pad morala, nedisciplina...

Srna
Izazovi ukrajinske vojske: Dezerterstvo, pad morala, nedisciplina...

KIJEV - Nakon više od dvije godine intenzivnih sukoba, moral ukrajinskih snaga drastično je opao, a vojnici i komandanti svjedoče o razornim gubicima i nemogućnosti da efikasno uzvrate ruskoj vojsci - navodi Si-En-En.

Dima, bivši komandant bataljona, govori o razmjerama iscrpljenosti i demoralizacije među vojnicima.

On je bio odgovoran za oko 800 ljudi, od kojih je većina poginula ili teško ranjena u borbama. Sada radi u kancelariji, a odluku da napusti front dijeli sa mnogim ukrajinskim vojnicima.

Si-En-En je razgovarao sa šest oficira koji su potvrdili da dezerterstvo i neposlušnost postaju veliki problemi, posebno među novim regrutima koji su prisiljeni da idu u rat bez iskustva.

"Ne napuštaju svi mobilizsani vojnici položaje, ali većina njih to čini. Kad dođu novi momci - vide koliko je teško", objašnjava jedan ukrajinski komandant, govoreći anonimno zbog svoje bezbjednosti.

Oni regruti koji prežive prvi izlazak na ratište često odbijaju da se vrate ili traže način da napuste vojsku - navodi on.

Problemi sa disciplinom počeli su još prošle zime, kada je kašnjenje vojne pomoći Zapada dovelo do nestašice municije, čime su ukrajinski vojnici postali bespomoćni pred ruskim napadima.

"Bili smo na odličnim položajima, ali bez granata. Gledali smo kako neprijatelj napreduje, znajući da ne možemo uzvratiti", rekao je Andrij Horetski, ukrajinski oficir koji se sada bori u Časovom Jaru.

Situacija na istočnom frontu,posebno u blizini strateškog grada Pokrovska, postala je kritična posljednjih mjeseci. Pokrovsk je ključna tačka ukrajinske odbrane na istoku, a ruske snage polako napreduju u namjeri da preuzmu kontrole nad tim područjem.

Osim spoljnih prijetnji, ukrajinske jedinice bore se i s unutrašnjim problemima. Loša komunikacija između različitih jedinica dovodi do nesigurne situacije na frontu.

"Jedan bataljon ostao je izložen ruskim napadima jer vojnici iz susjednih jedinica nisu prijavili svoje povlačenje. Neki se boje prijaviti stvarno stanje na terenu. jer se boje da će ih smatrati lošim borcima", navodi još jedan neimenovan oficir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana