Izabran novi generalni sekretar NATO

B92
Izabran novi generalni sekretar NATO

BRISEL- Klaus Johanis, rumunski predsjednik, povukao se iz trke za novog generalnog sekretara NATO, otvarajući put holandskom premijeru Marku Ruteu – koji se dugo smatrao favoritom za tu funkciju – da formalno dobije tu funkciju.

Sajt "Politiko" prenio je da će Rute biti sljedeći generalni sekretar NATO.

BREAKING: Mark Rutte will be the next NATO secretary-general.

Full story: https://t.co/0zonzDSPGL pic.twitter.com/OihDc9v4BE

— POLITICOEurope (@POLITICOEurope) June 20, 2024

Podsjetimo, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg juče je prvi put podržao holandskog premijera Rutea kao kandidata za novog generalnog sekretara NATO, opisujući ga kao "vrlo jakog kandidata".

Stoltenberg je govorio na konferenciji za novinare sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom neposredno nakon vijesti da su Slovačka i Mađarska pružile podršku Ruteovoj kandidaturi, objavljeno je na sajtu NATO.

NATO bira šefa Sjevernoatlantske alijanse na osnovu konsenzusa, a 29 zemalja članica već je podržalo Rutea kao Stoltenbergovog nasljednika, dok su Mađarska, Slovačka i Rumunija bile posljednje koje su se opirale toj opciji.

"Nije na meni da biram svog nasljednika," rekao je Stoltenberg, ali je dodao da je Rute "vrlo jak kandidat" koji ima puno iskustva kao premijer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana