Iz šina iskočilo i potom se zapalilo 29 vagona sa opasnim materijalom

Tanjug
Iz šina iskočilo i potom se zapalilo 29 vagona sa opasnim materijalom

FARGO- Vagoni sa opasnim materijalom iskočili su iz šina i zapalili se danas u udaljenoj oblasti američke savezne države Sjeverna Dakota, ali zvaničnici su naveli da niko nije povrijeđen i da je prijetnja onima koji žive u blizini izgleda minimalna.

Direktor za upravljanje vanrednim situacijama u okrugu Foster Endrju Kirking rekao je da je 29 vagona kanadske željezničke kompanije CPKP iskočilo iz šina u oblasti okruženoj poljoprivrednim zemljištem koje se nalazi oko 225 kilometara sjeverozapadno od najvećeg grada Sjeverne Dakote, Farga, prenio je AP.

Menadžer programa za istraživanje izlivanja u Odjeljenju za kvalitet životne sredine Severne Dakote Bil Suz rekao je da su vagoni prevozili dehidrirani amonijak, sumpor i metanol.

-Za sada, zvaničnici ne planiraju da evakuišu obližnje stanovnike, ali bi se to moglo promijeniti ako se vjetar promijeni - rekao je Suz.

Najveći rizik predstavljao je amonijak, ali je vjetar odnio dim iz obližnjeg Bordulka, koji ima oko 20 stanovnika.

Izloženost visokim koncentracijama amonijaka u vazduhu može izazvati opekotine očiju, nosa, grla i respiratornog trakta, a može dovesti i do sljepila, oštećenja pluća ili smrti, navode zdravstveni zvaničnici. Izloženost manjim količinama može dovesti do kašlja i iritacije nosa i grla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana